Yoroi wallet van Cardano | Installeren, transacties en staking eenvoudig uitgelegd

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

De Yoroi wallet van Cardano is een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke browser wallet. Met deze wallet kun je een eigen wallet aanmaken, een hardware wallet verbinden en Ada staken door het delegeren van jouw Ada aan een stake pool. Daarnaast is deze wallet ook als app beschikbaar voor Android en IOS.

Wil je meer weten over de Yoroi wallet voordat je er mee aan de slag gaat. Lees dan mijn review.

De Yoroi wallet installeren

Om de Yoroi wallet te kunnen gebruiken moet je deze eerst installeren. In deze tutorial gaan we de Yoroi wallet toevoegen aan de Chrome webbrowser. Om de wallet te installeren ga je naar yoroi-wallet.com.

Op de homepage vind je de Download knop. Klik op de knop en kies uit de lijst voor Chrome. De Chrome web store wordt geopend. Klik op Toev. aan Chrome om de Yoroi wallet toe te voegen als extensie. Er verschijnt nu een popup met de vraag of je Yoroi wilt toevoegen. Klik op Extensie toevoegen. De Yoroi wallet is nu toegevoegd aan Chrome.

– Yoroi wallet installeren in de Chrome browser

Yoroi wallet openen

Om de Yoroi wallet te openen klik je in Chrome op de Extensies knop. Dit is het puzzelstukje rechtsboven naast de instellingen. Als je op het puzzelstukje klikt krijg je een menu met de geïnstalleerde extensies te zien. Zoek in het menu naar de Yoroi wallet. Voordat je op de wallet klikt nog even dit. Als je op de ‘pin’ naast de wallet klikt, kun je de wallet vastzetten. Zo krijg je de wallet standaard te zien en hoef je niet eerst op het puzzelstukje te drukken.

Klik op de Yoroi wallet om deze te openen in je browser. De eerste keer dat je de wallet opent moet je wat instellingen doen. De eerste is het kiezen van de taal. Klik op de drop-down lijst en kies jouw gewenste taal. Ik kies hier voor Nederlands en klik op Vervolg.

Dan volgt een overzicht van de algemene voorwaarden. Lees deze door en zet dan een vinkje voor Ik stem in met de gebruikersvoorwaarden. Klik dan op Vervolg.

De volgende keuze die je krijgt is het kiezen van een interface. Je hebt hier de keuze uit Eenvoudig en Geavanceerd. Ik wil graag alles kunnen in de wallet, dus ik kies voor Geavanceerd. Kies hier wat je zelf wilt.

Wil je gebruik maken van Cardano betaal URL’s klik dan op Toestaan. Door het delen van deze URL’s met vrienden of zakelijke partners kunnen zij makkelijk een rekening betalen. Zie het als een betaalverzoek of Tikkie 🙂 Wil je dit niet, klik dan op Overslaan.

Heb je op Toestaan geklikt, dan geeft Chrome nog een melding dat je dit moet toestaan in Chrome. Klik hier ook op Toestaan en daarna op Klaar. Het beginscherm van de Yoroi wallet wordt nu geopend.

– Yoroi wallet de eerste keer openen.

Nieuwe wallet aanmaken

We gaan beginnen met een nieuwe wallet aanmaken. Heb je nog niet eerder een wallet aangemaakt dan krijg je in het hoofdscherm vier opties. Je kunt een hardware wallet verbinden, een portemonnee maken, een portemonnee herstellen of de inhoud van de Daedalus wallet overzetten naar de Yoroi rekening.

Omdat we de taal op Nederlands hebben gezet zie je dat wallet wordt vertaald naar portemonnee. Ik zal in deze tutorial de woorden wallet en portemonnee door elkaar gebruiken. Het woord portemonnee gebruik ik alleen als dit door de Yoroi wallet wordt aangegeven, anders gebruik ik de term wallet.

Wij gaan een nieuwe wallet aanmaken, dus klik op Maak een portemonnee. Je krijgt nu de keuze voor welk platform of valuta je een wallet wilt aanmaken. Kies hier voor Cardano. Je krijgt de mogelijkheid om een ‘gewone’ portemonnee aan te maken of een “papieren” portemonnee. Kies hier voor Maak een portemonnee.

Geef de wallet een naam. Voer daarna een betalingswachtwoord in en herhaal dit om het wachtwoord te bevestigen. Met dit wachtwoord moet je transacties bevestigen, dus denk goed na over dit wachtwoord.

Helemaal klaar? Klik dan op Maak een persoonlijke portemonnee aan.

– Nieuwe wallet aanmaken in de Yoroi wallet

Recovery phrase opschrijven

De Yoroi wallet geeft de mogelijkheid tot het zelf beheren van je recovery phrase (herstelzin). Zorg er voor dat je op een rustige plek zit en hier de tijd voor neemt. De recovery phrase is de enige manier om de wallet te herstellen mocht dit nodig zijn. Zonder recovery phrase kun je al je Ada kwijtraken als je de toegang tot je wallet kwijt raakt.

De recovery phrase bestaat uit 15 woorden. Pak een pen en een papier, zet een vinkje voor de melding dat er niemand meekijkt en klik op Vervolg. Schrijf de 15 woorden nu in dezelfde volgorde op zoals je ze ziet. Ben je klaar? Klik dan op Ja, ik heb het opgeschreven. Het volgende is de herstelzin bevestigen. Klik hiervoor in de juiste volgorde op de 15 woorden.

Recovery phrase opschrijven in de Yoroi wallet
– Recovery phrase opschrijven
Recovery phrase bevestigen in de Yoroi wallet
– Recovery phrase bevestigen

Als dat goed is gegaan wordt er automatisch een scherm geopend met twee meldingen. Beide meldingen moet je bevestigen met een vinkje voor de melding. Lees de beide meldingen en zet een vinkje. Klik daarna op Bevestigen. Je wallet is nu aangemaakt.

Hardware wallet verbinden

Het is mogelijk om een hardware wallet met de Yoroi wallet te verbinden. In deze tutorial gaan we de Ledger Nano X verbinden met de Yoroi wallet. Als je deze tutorial tot nu toe hebt gevolgd, dan heb je net een wallet aangemaakt. Je staat dan nu in het overzicht van de net aangemaakte wallet. Klik dan boven in de pagina op Terug naar mijn Portemonnees.

Je komt nu in het menu Mijn portemonnees. Klik rechts boven op Nieuwe portemonnee. In het menu Nieuwe portemonnee klik je op Verbindt met de hardware Portemonnee. Kies dan voor Cardano (op dit moment ook de enige keuze).

De volgende keuze die gemaakt moet worden is welke hardware wallet je wilt verbinden. Je kunt kiezen uit een Ledger hardware portemonnee of een Trezor hardware Portemonnee. Ik kies voor Ledger. Kies daarna voor Shelley-tijdperk portemonnee.

Zorg dat de Ledger aangesloten is met de USB kabel. Open daarna de Cardano app op de Ledger. Klik dan op Volgende. In het scherm daarna, klik je op Verbinden.

Ledger Nano X Cardano app openen
– Cardano app openen op de Ledger Nano X

Maak de keuze welke Ledger je wilt verbinden. In mijn geval kies ik hier voor Ledger Nano X. Mijn Chrome browser geeft nu een melding dat de website contact wil maken met de Ledger Nano X. Ik klik op Nano X en dan op Verbinding maken.

Pak nu de Ledger erbij en kijk in het scherm. Er staat Export public key. Daaronder staat het account nummer en het derivation path. Klik op beide knoppen om dat te bevestigen. De melding Export public key staat nu in het scherm. Klik op beide knoppen om te bevestigen. In het scherm verschijnt Waiting for commands.

Ledger Noano X met de melding Export public key.
– Export de public key.

De Yoroi wallet maakt nu verbinding met de Ledger Nano X. Wacht tot het volgende scherm wordt geopend. Geef nu de wallet een naam. Ik geef de wallet de naam Webcoins Ledger. Klik daarna op Bewaren.

De Ledger wallet een naam geven in de Yoroi wallet.
– De wallet een naam geven

En dat is het. Het overzichtsscherm van de Ledger Nano X wordt nu geopend. Hier zie je het totaal aan Ada en het totaal aan beloningen die je al op de Ledger hebt ontvangen. Ook zie je de stake pool waar al aan gedelegeerd is.

Ada overmaken naar de wallet

Goed. Nu we een nieuwe wallet hebben aangemaakt en de Ledger Nano X hebben verbonden, is het tijd om wat Ada over te maken. Laten we Ada overmaken naar de wallet die we hebben aangemaakt. Daarna kunnen we die wallet gebruiken om te delegeren aan een stake pool.

Ik heb al Ada staan op de Daedalus wallet van Cardano. Laten we in deze tutorial dus Ada overmaken van de Daedalus wallet naar de Yoroi wallet. Wil je het overmaken vanuit een andere wallet is dat natuurlijk prima. De stappen blijven nagenoeg hetzelfde.

Om te beginnen heb ik het ontvangstadres nodig van de Yoroi wallet. Ik open daarvoor mijn Webcoin wallet die ik eerder heb aangemaakt. Dan open ik het tabblad Ontvangen en kopieer ik mijn wallet adres.

Nu naar mijn Daedalus wallet. Ook daar open ik mijn Webcoins wallet en ga naar het tabblad Send. Ik plak het Yoroi wallet adres in het ontvangers veld, en geef de hoeveelheid aan Ada in die ik wil verzenden. In dit voorbeeld kies ik voor 20 Ada. Let op dat je 0,175005 aan Ada aan transactiekosten (fees) moet betalen. Dan klik ik op Send.

Nu moet ik de transactie nog bevestigen met mijn Spending password. Die vul ik in en klik nogmaals op Send. De transactie is nu op de blockchain geplaatst. Nu is het wachten tot de transactie is afgerond. Dit hele proces, inclusief het invoeren van de adressen, heeft 1 minuut en 30 seconden geduurd. Snel hè!

– Ada verzenden van Daedalus naar Yoroi

Ada staken

Cardano is een Proof Of Stake (POS) blockchain platform. Dit betekent dat je jouw Ada kunt staken. Om dat te kunnen doen moet je jouw Ada delegeren aan een stake pool. Dat is eenvoudig te regelen in de Yoroi wallet. Omdat ik mijn Ada al stake op de Ledger zal ik in deze tutorial Ada staken via de eerder aangemaakte Webcoin wallet.

Belangrijk is dat je minimaal 10 Ada in de wallet hebt staan, voordat je Ada kunt staken. Als je deze tutorial helemaal hebt gevolgd, dan hebben we 20 Ada naar onze wallet overgemaakt, dus dat is geregeld. Heb je dat nog niet gedaan en wil je wel staken, zorg dan dat er voldoende Ada in je wallet staat.

Stake pool uitzoeken

Om te beginnen gaan we eerst een stake pool kiezen. Er zijn over de 2000 stake pools dus wat is nu een goede stake pool? Dat is en blijft een persoonlijke keuze, maar je kunt mijn artikel over het kiezen van een stake pool lezen om je te helpen bij het kiezen.

Ik heb de stake pool van Viper staking uitgekozen en wil daar mijn Ada aan delegeren. Open je wallet en ga naar het tabblad Delegatielijst. Op deze pagina vul je in het zoekveld de naam van de stake pool in. In mijn geval is dat Viper. Je kunt ook de lijst bekijken om een interessante stake pool te zoeken.

Klik bij de stake pool waar je aan wilt delegeren op Delegate. Nu moeten we de transactie bevestigen. Voordat we dat doen, nog even kort wat je moet weten. Je ziet boven het bedrag wat je gaat delegeren, + 2.174257 vergoedingen staan. Dit zijn de transactiekosten van 0.174257 en 2 Ada aan een soort van borg. Die borg hoef je maar één keer te betalen als je met dit adres delgeert aan een stake pool. Wil je aan een andere stake pool delegeren, dan kost je dat alleen nog de tranactiekosten.

Onderaan zie je de verwachte beloningen die je gaat ontvangen met het bedrag wat je delegeert aan deze stake pool. Neem dat niet al te serieus, het varieert per periode. Goed, vul je Betalingswachtwoord in en klik op Delegeren. Je hebt nu succesvol jouw Ada gedelegeerd. Top!

– Ada delegeren aan een stake pool

Yoroi instellingen

Als laatste kijken we nog naar de instellingen van de Yoroi wallet. Dit is niet heel spannend, maar dan weet je waar je bepaalde onderdelen terug kunt vinden. Bijvoorbeeld om je wachtwoord te wijzigen.

Klik op het instellingen icoon. Bovenin vind je de instelling verdeeld over verschillende tabbladen. Laten we die eens bekijken.

ALGEMEEN
Hier kun je de taal en het thema veranderen van de Yoroi wallet. Er zijn twee thema’s waar je uit kunt kiezen: modern en klassiek.

BLOCKCHAIN
Op dit tabblad kun je de Cardano betaal URL’s toestaan en een onderzoeker uitkiezen. Die staat standaard op CardanoScan. Ik laat dat standaard ook zo staan.

PORTEMONNEE
Hier kun je de naam en het wachtwoord van jouw wallet wijzigen. Ook is het mogelijk om de wallet te synchroniseren met de blockchain. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je twijfelt aan het saldo wat wordt getoond. Ook heb je hier de mogelijkheid om je wallet te exporteren als je de wallet wilt verplaatsen tussen apparaten. Wil je jouw wallet verwijderen, dan kan dat ook op dit tabblad.

VOORWAARDEN
Wil je de voorwaarden nog eens doorlezen? Dan doe je dat op dit tabblad.

ONDERSTEUNING/LOGFILES
Wil je het logbestand inzien of heb je hulp nodig, dan kun je hier terecht.

NIVEAU VAN COMPLEXITEIT
Hier kies je de interface die je wilt. Je kunt kiezen uit Eenvoudig en Geavanceerd. Deze keuze heb je bij het aanmaken van de wallet al gemaakt. Wil je die veranderen, dan kun je dat hier doen.

Tot slot

Tot zover deze tutorial. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. De Yoroi wallet is een fijne wallet om te gebruiken voor jouw Ada en zeker het overwegen waard. Mocht je nog vragen hebben of iets niet duidelijk zijn, neem dan gerust contact op.