Om crypto te kunnen verzenden of te ontvangen heb je een cryptowallet nodig. Wat een cryptowallet is, hoe het werkt en welke soorten er zijn, bekijken we in dit artikel.
Wat is een cryptowallet
Laten we beginnen met wat een cryptowallet nu eigenlijk is. Letterlijk vertaald is het een crypto portemonnee. Als je al eens crypto hebt gekocht bij een exchange heb je er al mee te maken gehad. De crypto die je hebt gekocht kun je dan terugvinden in je cryptowallet.
Het is belangrijk om één misverstand gelijk duidelijk te maken. Crypto wordt niet opgeslagen op een cryptowallet. De wallet moet je meer zien als hulpmiddel om te communiceren met het blockchain netwerk. Op de blokchain wordt namelijk bijgehouden hoeveel crypto jij bezit. Met de cryptowallet kun je dan crypto verzenden en ontvangen.
Hoe werkt een cryptowallet?
Zoals al aangegeven is een cryptowallet een hulpmiddel om te communiceren met de blockchain. Op de blockchain staat hoeveel crypto jij van die bepaalde valuta bezit.
Als je een hoeveelheid aan crypto wilt overmaken naar iemand anders, heb je het adres nodig van zijn cryptowallet. Dit adres noem je een publiek adres. Je kunt dit adres vergelijken met een bankrekeningnummer.
Hieronder zie je mijn ADA wallet adres.
Stel dat je crypto over zou willen maken naar bovenstaand adres. Dan doe je dat in 5 simpele stappen:
- Open je wallet
- Kies voor crypto verzenden
- Kopieer het adres waar je crypto naar wilt verzenden
- Kies de hoeveelheid crypto dat je wilt verzenden
- Klik op verzenden.
Crypto wallet keys
Naast een publiek adres heeft je cryptowallet ook een publieke en privé sleutel. Bij het aanmaken van een cryptowallet moet je vaak een privésleutel aanmaken. Met deze sleutel kun je bij jouw eigen crypto. Zorg er voor dat alleen jij bij deze sleutel kunt en verstuur deze nooit!
Niet alle soorten cryptowallets geven de mogelijkheid tot het aanmaken van eigen privé sleutels. Dit is vaak het geval bij exchanges waar je crypto kunt kopen. Daar zit vaak al een wallet bij, maar die wordt beheerd door de exchange.
Een belangrijke spreuk om goed te onthouden in de cryptowereld:
“Not your keys, not your coins!”
Crypto community
Oftewel, niet jouw sleutels, niet jouw crypto. Zonder een eigen privé sleutel laat je iemand anders dus jouw crypto beheren. Gelukkig zijn er genoeg cryptowallets die jou wel het beheer geven over jouw eigen privé sleutels.
Belangrijk dus, om in de gaten te houden bij het gebruiken van een cryptowallet!
Soorten cryptowallets
Voordat we gaan kijken naar welke soorten cryptowallets er zijn is het handig om eerst eens te kijken naar de term “hot wallet” en “cold wallet”.
Een hot wallet is een cryptowallet die op een manier verbonden is met het internet. Het voordeel van deze wallets is dat ze vaak overzichtelijk zijn en snel te gebruiken. Als je een account aanmaakt bij een exchange wordt er vaak automatisch een “hot” wallet voor je aangemaakt.
Het nadeel is dat ze ook daadwerkelijk verbonden zijn met het internet en zo een doelwit vormen voor hackers. Belangrijk om dus een wallet uit te kiezen waarbij je in ieder geval controle hebt over je eigen privé sleutel.
Een cold wallet is een wallet die niet verbonden is met het internet. Dit is een fysiek medium waarop de sleutels offline worden opgeslagen. Een voorbeeld daarvan is de Ledger Nano X. Cold wallets zijn daarmee een veilige manier om je crypto op te slaan omdat ze bestand zijn tegen online pogingen om jouw wallet te hacken.
Software wallets
Er zijn verschillende soorten software wallets. Een software wallet is verbonden met het internet en dus een hot wallet. Software wallets zijn onderverdeeld in drie soorten: web wallets, desktop wallets en mobile wallets.
Web wallets
Web wallets zijn wallets die werken vanuit de browser. Hierdoor hoef je geen software te downloaden of te installeren. Het voordeel is dat het aanmaken van de wallet vrij eenvoudig is. Vaak is een wachtwoord al genoeg om de wallet aan te maken. Let wel op: vaak worden de privé sleutels beheerd door de aanbieder van de wallet.
Dat klinkt handig, maar je weet nu: Not your keys, not your coins. Gelukkig zijn er genoeg web wallets die je de mogelijkheid geven om zelf je sleutels te beheren. Kijk dus vooraf goed naar de specificaties van de wallet.
Een goede web wallet is Metamask. Wil je weten hoe je die kunt gebruiken? Lees dan deze tutorial.
Desktop wallets
Een desktop wallet is een software wallet die je download en installeert op je computer. Met een desktop wallet heb je zelf de volledige controle over je sleutels. Je privé sleutel wordt wel op je computer opgeslagen en beveiligd met een wachtwoord.
Het nadeel hiervan is dat je privé sleutel dus te bereiken is via jouw computer. Kijk dus goed uit of je geen malware of virus op je computer hebt staan, voordat je een desktop wallet installeert.
Daarnaast is het verstandig om een back-up te maken van het bestand met de privé sleutel. Mocht je dit bestand kwijt raken, dan kun je namelijk niet meer bij je crypto.
Mobiele wallets
De werking van een mobiele wallet is eigenlijk net als die van een desktop wallet, alleen zijn deze wallets speciaal gemaakt voor de mobiele telefoon.
Mobiele wallets zijn een gemakkelijke manier om crypto snel te kunnen verzenden en ontvangen, mede door het kunnen gebruiken van QR codes.
Let op: ook op mobiele telefoons, kunnen virussen en malware bevatten. Het is dus belangrijk om je wallet goed te beveiligen en een back-up te maken van je privé sleutels.
Een goede mobiele wallet is Trust Wallet.
Hardware wallets
Een hardware wallet is een fysiek apparaat waarop de sleutels worden opgeslagen. De hardware wallet is offline en zo één van de veiligste manieren om crypto te bewaren. Een hardware wallet is dus een voorbeeld van een cold wallet.
Het nadeel van een hardware wallet kan zijn, dat het minder gebruikersvriendelijk is dan een software wallet. Daarnaast is de crypto minder toegankelijk dan bij een software wallet.
Een hardware wallet is zeer geschikt voor het bewaren van crypto op de lange termijn en als je grote hoeveelheden crypto bezit.
Een goede hardware wallet is de Ledger Nano X.
Wil je weten hoe de Ledger Nano X werkt, lees dan snel dit artikel over de Ledger Nano X.
Papieren wallets
Een papieren wallet is niets anders dan een stuk papier waarop de publieke en privésleutels in een QR code staan afgebeeld. Het is een veilige manier van opslag omdat er natuurlijk geen directe verbinding is met het internet.
Het nadeel is wel, dat het goed opgeslagen moet worden. Wordt het papier om welke reden dan ook onleesbaar, dan kun je niet meer bij je crypto. Daarnaast is het ook niet mogelijk om delen van de crypto te verzenden, maar alleen het volledige bedrag.
Tot slot
Er zijn veel verschillende soorten cryptowallets. Iedere wallet heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Belangrijk is om te kijken wat je doel is. Wil je de veiligste optie voor de lange termijn, dan kies je natuurlijk voor een hardware wallet. Wil je snel bij je crypto kunnen en doe je veel transacties, dan is een zogenoemde “hot wallet” misschien een goede keuze.
Belangrijkste blijft natuurlijk, dat je bij het kiezen van een wallet er altijd voor zorgt, dat je zelf in het bezit bent van je privé sleutel. Want je weet nu:
Not your keys, not your coins 🙂