Beginnen met crypto op een veilige manier deel 1 | Wat is crypto?

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

Beginnen met crypto is niet zo moeilijk. Het is namelijk heel eenvoudig om een account aan te maken bij een broker of een exchange. Die hebben vaak een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app waarin jij gemakkelijk jouw eerste crypto kunt kopen. Maar is het verstandig en kun je zo ook veilig beginnen met crypto?

Als je al weet in welke crypto je wilt investeren, je geen last hebt van FOMO en al bekend bent met verschillende crypto wallets dan ben je al goed op weg.

Heb je geen idee, waar ik het over heb. Dan is deze serie voor jou! In verschillende delen vertel ik je alles wat je moet weten en kun je veilig beginnen met jouw cryptoavontuur.

Over deze serie

Beginnen met crypto is niet moeilijk. Belangrijk is wel om dit op een veilige manier te doen. Daarvoor heb je wel wat basiskennis nodig en is het handig om te weten welke stappen je kunt zetten om jouw crypto avontuur veilig te beginnen. In verschillende delen, laat ik je zien hoe jij kunt beginnen met crypto op een veilige manier.

Deze serie wordt constant bijgewerkt, dus houdt deze pagina goed in de gaten. De serie bestaat uit de volgende delen:

Deel 1
In dit eerste deel kijken we vooral naar crypto in het algemeen. Wat is het, hoe werkt het en welke basisbegrippen zijn handig om te weten.

Deel 2
Crypto kopen is niet heel moeilijk, er zijn namelijk genoeg aanbieders. In dit deel bekijken we op welke manier je veilig kunt starten met crypto kopen. Volg je alle stappen, dan heb je aan het eind van het artikel al jouw eerste stukje Bitcoin gekocht.

Deel 3
In dit deel bekijken we wat een crypto wallet is en welke verschillende soorten er zijn. Ook laat ik je zien waarom het zo belangrijk is om een eigen crypto wallet te hebben.

Wat is crypto?

Om goed van start te gaan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat crypto precies is. Crypto, ook wel cryptocurrency, is een digitale valuta. Net als fiat geld (zoals euro’s) zijn digitale valuta bedoeld om mee te betalen. De eerste en meest bekende cryptocurrency is natuurlijk de Bitcoin.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is ontwikkeld door Satoshi Nakamoto. Dit is eigenlijk een pseudoniem van een bepaald persoon of een bepaalde groep. Het is tot op heden nog niet bekend wie Satoshi Nakamoto is.

Het doel van Bitcoin is terug te vinden in de Bitcoin-paper. Hierin staat:

Een Peer-to-Peer versie van elektronisch geld wat online betalingen mogelijk maakt om van de ene naar de andere partij over te maken zonder inmenging van een financiële instelling.

bron: Bitcoin-paper

Satoshi Nakamoto heeft dus een systeem ontwikkeld waarbij betalingen rechtstreeks van persoon naar persoon kunnen worden gedaan zonder dat daar een financiële instelling, zoals een bank, tussen zit. Maar waarom dan?

Simpelweg om betalingen te decentraliseren. Met ons huidige betalingssysteem ben je afhankelijk van de bank waar je jouw rekening hebt. Deze bank beheert jouw geld en daarvoor betaal je jaarlijks of maandelijks een vergoeding.

Maar stel je voor dat de bank gehackt wordt, een stroomstoring heeft of failliet verklaard wordt, dan kun je niet bij jouw geld of ben je jouw geld in het ergste geval kwijt. Je moet de bank dus wel vertrouwen.

En wat als je geen bankrekening hebt? Er zijn landen in de wereld waar mensen geen mogelijkheid hebben om een bankrekening af te sluiten bij een bank. Met een crypto wallet wordt het voor die mensen toch mogelijk om crypto te beheren en om transacties te doen.

Hoe fijn zou het zijn als je het geld zelf kunt beheren en toch de gemakken van digitale betalingen kunt blijven gebruiken. Nou dat kan dus met crypto. Hoe dat precies werkt gaan we nu verder bekijken.

Hoe werkt crypto?

Voordat we gaan kijken hoe crypto werkt is het goed om eerst eens te kijken hoe dat nu met fiat geld werkt.

Voor dit voorbeeld hebben we twee personen nodig. Laten we die voor het gemak Ruben en Vera noemen. Stel dat Ruben € 50 wil overmaken naar Vera. Beiden moeten dan de beschikking hebben over een bankrekening. Gelukkig is dat zo en hebben ze allebei een bankrekening. Ruben bij de ING en Vera bij de Rabobank.

Goed. Als Ruben nu de € 50 wil overmaken naar Vera, dan logt hij in op zijn betaalrekening, gebruikt het rekeningnummer van Vera en plaatst de opdracht. De ING zorgt er dan voor dat het bedrag van Ruben zijn rekening afgeschreven wordt en dat de € 50 op Vera haar bankrekening bij de Rabobank wordt bijgeschreven.

Overmaken van € 50 in Fiat geld
– Overmaken van € 50 in Fiat geld

Een betaalrekening kost bij beide banken ongeveer € 2,- per maand. Dit betekent dat Ruben en Vera per jaar ongeveer € 24,- betalen om een betaalrekening te kunnen hebben bij hun bank.

Betalen met crypto

Laten we ditzelfde voorbeeld bekijken voor crypto. Ruben wil opnieuw € 50 overmaken naar Vera. Ruben heeft een crypto wallet met daarop de cryptocurrency XRP. Hij kijkt hoeveel XRP de waarde heeft van € 50 en vraagt aan Vera haar crypto wallet adres waarop ze XRP kan ontvangen.

Vera geeft haar wallet adres aan Ruben. Nu verzendt Ruben vanuit zijn wallet, de hoeveelheid XRP naar het wallet adres van Vera. XRP heeft zeer lage transactiekosten en een hoge transactiesnelheid. Hierdoor heeft Vera de XRP ter waarde van € 50 binnen enkele minuten binnen. Ze kan er voor kiezen om dit om te zetten naar Euro, maar ook om de XRP op haar wallet te laten staan.

Overmaken van XRP ter waarde van € 50,- met een crypto wallet.
– Overmaken van XRP ter waarde van € 50,- met een crypto wallet.

De blockchain

Een belangrijk concept om te begrijpen als je begint met crypto is de Blockchain. De Blockchain kun je vergelijken met een database. Het bijzondere aan deze database is dat er alleen gegevens toegevoegd kunnen worden. Het toevoegen van gegevens gebeurt met een “block”. Ieder block is gekoppeld aan het block ervoor met een soort vingerafdruk. Hierdoor ontstaat er een lange ketting van blocks: de Blockchain.

Schematische weergave van de Blockchain.
– Schematische weergave van de Blockchain

Hoe werkt de Blockchain?

De technische kant van de werking van de Blockchain laat ik in dit artikel achterwege, dus laten we kijken hoe het het werkt in Jip-en Janneke taal. Hiervoor gebruik ik het voorbeeld van Ruben die voor € 50 aan crypto overmaakt naar Vera. Hiervoor heeft Ruben het wallet adres van Vera ingevoerd in zijn crypto wallet en klikt op verzenden.

Op het moment dat Ruben de transactie verzendt, komt deze transactie op de Blockchain als een nieuw block. Dit block is gekoppeld aan het block ervoor. Omdat alle blocks gekoppeld zijn, kan er op de Blockchain gecontroleerd worden of Ruben ook daadwerkelijk die € 50 heeft en dus kan uitgeven.

Dit controleren gebeurt door verschillende nodes in het netwerk. Een node is simpelweg een gebruiker van het netwerk die een kopie van de blockchain (database) heeft en hierdoor kan controleren of de transactie valide is. Om een transactie te valideren zijn er meerdere nodes nodig om de transactie goed te keuren. De nodes worden willekeurig gekozen in de blockchain.

Omdat het block pas wordt goedgekeurd nadat meerdere nodes goedkeuring hebben gegeven, wordt het onmogelijk om een block te vervalsen en transacties te doen die eigenlijk niet kloppen. Als er één node gehackt zou worden, dan wordt de transactie daar goedgekeurd. Maar bij de volgende nodes wordt gezien dat deze transactie niet overeenkomt met de database en wordt de transactie afgekeurd. Een stuk veiliger dus.

Er zijn niet alleen betalingen mogelijk met de blockchain maar er worden steeds nieuwe toepassingen ontwikkeld. Zo zijn er op verschillende netwerken al Smart Contracts te vinden. Hiermee kunnen contracten worden afgesloten tussen individuen en/of instellingen zonder dat daar een tussenpersoon, zoals een notaris, tussen hoeft te zitten.

Belangrijke begrippen

Als je begint met crypto zul je merken dat er nogal wat termen en begrippen voorbij komen. In dit artikel geef ik een kort overzicht van veelgebruikte termen en begrippen met een korte uitleg. Voor een uitgebreidere uitleg kun je altijd de begrippenlijst raadplegen.

FOMO

FOMO staat voor Fear Of Missing Out. Vertaald naar het Nederlands ben je bang om iets te missen. Ben jij gevoelig voor FOMO, dan is het niet verstandig om te beginnen met crypto. Mensen die last hebben van FOMO kopen namelijk crypto op het verkeerde moment. Ze zien de prijzen stijgen en horen van anderen dat ze ook moeten instappen omdat ze anders kansen laten liggen. Tijdens zo’n prijsstijging kopen ze dan in, maar vaak niet met het gewenste effect.

Vaak zie je dat er na een enorme prijsstijging een correctie volgt. Mensen die laag hebben ingekocht, gaan nu verkopen om hun winst te pakken. Hierdoor kun jij alleen nog maar verkopen met verlies.

Belangrijk: Iedereen die begint met crypto heeft een moment van FOMO. Dit is heel normaal. Maar wees je er van bewust en neem geen overhaaste beslissingen.

FUD

FUD is de afkorting voor Fear, Uncertainty and Doubt. Vrij vertaald betekent het Angst, onzekerheid en twijfel. Ook dit is een veelvoorkomend verschijnsel in de crypto wereld. Waar je bij FOMO bang bent om kansen te laten liggen, is het bij FUD precies andersom. De cryptomarkt is zeer volatiel. Dit betekent dat de koersen constant veranderen. Na prijsstijgingen volgen er altijd prijsdalingen. Juist bij die enorme prijsdalingen raken mensen in paniek en gaan ze hun crypto verkopen. Dit veroorzaakt een nog grotere daling waardoor mensen in paniek raken en crypto gaan verkopen. Dit veroorzaakt… je snapt hem.

Als je zeker bent van je investering is er geen reden tot paniek en zul je niet zo veel last hebben van FUD. Vaak gaan FOMO en FUD hand in hand. Dit kun je voorkomen door goed onderzoek te doen (DYOR).

DYOR

Do Your Own Research, oftewel doe je eigen onderzoek. Hoe goed de Youtube filmpjes ook zijn, hoe aannemelijk een advies ook klinkt, blijf wel je eigen onderzoek doen. Bekijk zelf wat een bepaalde cryptocurrency is, welke potentie het heeft en of jij daar in wil investeren. Natuurlijk is dit in het begin lastig, maar met de juiste fundamentele analyse (FA) kun jij zelf inschatten of je een bepaalde cryptocurrency wilt aanschaffen of niet.

Tot slot

In dit eerste deel hebben we vooral gekeken naar de basis van crypto. Wat is het, hoe werkt het en welke basisbegrippen kom je tegen. In deel 2 gaan we kijken hoe je eenvoudig en veilig crypto kunt kopen via de grootste en goedkoopste broker van Nederland.