Review van de Yoroi wallet van Cardano. Lichtgewicht maar multifunctioneel!

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

De Yoroi wallet van Cardano is het “kleinere broertje” van de Daedalus wallet. Ondanks dat doet hij zeker niet onder voor zijn grotere broer en is deze lichtgewicht een multifunctionele wallet en een echte aanrader voor jouw Ada. Naast het verzenden en ontvangen van Ada in een zelf aangemaakte wallet, is het ook mogelijk om je Ada te delegeren aan een stake pool en zo te staken, waardoor je meer Ada kunt verdienen. Heb je liever een hardware wallet? Ook dat is geen probleem, het verbinden van een hardware wallet is eenvoudig. Nieuwsgierig naar de wallet? Lees snel verder.

Liever meteen aan de slag met de Yoroi wallet? Lees dan de Yoroi tutorial.

Wat is de Yoroi wallet?

Yoroi is een browser en een mobiele wallet voor Ada van Cardano. Het is beschikbaar voor onder andere de Chrome, Edge en Firefox browsers en voor Android en iOS apparaten.

Het is een lichtgewicht wallet, omdat er niets gedownload hoeft te worden op je computer. In tegenstelling tot de Daedalus wallet, die een gehele kopie van de blockchain download. Hierdoor start de Yoroi wallet snel op en kun je meteen aan de slag.

De interface is simpel, maar toch mooi en functioneel. De wallet is hierdoor eenvoudig in gebruik en een echte aanrader voor het beheren van jouw Ada.

De Yoroi wallet installeren

Het installeren van de Yoroi wallet is eenvoudig. In de Chrome browser wordt de wallet toegevoegd als een extensie, waardoor je de wallet gemakkelijk met één klik kunt openen na de installatie.

Je kunt de wallet downloaden op yoroi-wallet.com. Na het klikken op de download knop kun je kiezen uit Chrome, Edge, Firefox, Android os iOS.

Downloaden van deYoroi wallet
– Yoroi wallet downloaden en installeren

Het installeren in Chrome of Firefox is eenvoudig en binnen twee minuten gedaan. Na het klikken op Download, kies je de gewenste browser. Er wordt dan een pagina geopend met de vraag om Yoroi toe te voegen als extensie. Nog even goedkeuren en de Yoroi wallet staat klaar.

Eerste keer openen van de Yoroi wallet

Bij het openen van de Yoroi wallet moeten er de eerste keer wat instellingen gedaan worden. De eerste instelling is de taal. Deze staat automatisch op Engels. Er zijn verschillende talen waaruit gekozen kan worden waaronder Nederlands. Persoonlijk vind ik de Nederlandse vertaling niet altijd even fijn. Zo gebruik ik de term wallet en wordt dat in het Nederlands vertaald naar portemonnee. Klopt natuurlijk wel, maar spreekt een stuk minder lekker.

Na de taal volgen de gebruiksvoorwaarden. Na die gelezen en bevestigt te hebben, krijg je de mogelijkheid om een layout voor de wallet te kiezen. Je hebt de keuze tussen eenvoudig en geavanceerd. Ik heb nog geen verschillen kunnen ontdekken tussen beide layouts 🙂

De Yoroi wallet heeft de mogelijkheid om Cardano URL’s te gebruiken. Dit houdt in dat je een link kunt sturen naar iemand. Als de ontvanger die URL plakt in de adresbalk, dan krijgt hij een betaalverzoek. Dit moet je dan wel eerst toestaan.

Als voorbeeld zie je hieronder een link. Als je die in je adresbalk kopieert en je hebt de Yoroi wallet geïnstalleerd, dan opent de Yoroi wallet met een betaalverzoek voor 1 Ada.

Betaalverzoek in de Yoroi wallet
– Betaalverzoek in de Yoroi wallet

De Yoroi wallet bekeken

Nadat alle instellingen zijn gedaan heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt een nieuwe wallet aanmaken, een hardware wallet verbinden of een wallet herstellen.

Aanmaken nieuwe wallet

Het aanmaken van een nieuwe wallet is zeer eenvoudig en snel. Binnen twee minuten kun je met jouw nieuwe wallet aan de slag. Na het klikken op Maak een portemonnee, geef je de wallet een naam en verzin je een betalingswachtwoord. Dit betalingswachtwoord gebruik je later om transacties goed te keuren. Daarna schrijf je jouw herstelzin (recovery phrase) op. Je bent dus eigenaar van je eigen privé sleutel en daarmee baas over je eigen crypto.

Nieuwe wallet aanmaken in Yoroi
– Nieuwe wallet aanmaken in Yoroi

Hardware wallet verbinden

Heb je al een hardware wallet, dan is het verbinden van die wallet aan Yoroi ook eenvoudig. Ik heb de Ledger Nano X verbonden met de Yoroi wallet. Dit kan ook met een Ledger Nano X of een Trezor Model T.

Alle stappen worden goed uitgelegd en worden er voordat je begint de vereisten weergegeven. Zo moet je er voor zorgen dat de Ledger Nano X is aangesloten met de USB kabel, je Cardano app is geopend en dat de Ledger natuurlijk ontgrendeld is. Daarna kies je welke hardware wallet je wilt verbinden en exporteer je de publieke sleutel. Na dit proces nog even een naam geven aan de wallet en dat is het. Je Ledger is gelijk gesynchroniseerd met de blockchain en alle eerdere transacties zijn terug te vinden in het overzicht. Ook zie je meteen aan welke stake pool je delegeert als dit van toepassing is.

De Ledger Nano X verbonden aan de Yoroi wallet
– De Ledger Nano X verbonden aan de Yoroi wallet

Delegeren aan een stake pool

Omdat Cardano een Proof Of Stake (POS) blockchain platform is kun je jouw Ada staken. Dit doe je door jouw Ada aan een stake pool te delegeren. Ook dit is eenvoudig te regelen met de Yoroi wallet.

Voor het delegeren van jouw Ada open je de wallet die je wilt delegeren en ga je naar de Delegatielijst. Je krijgt dan een complete lijst met verschillende stake pools waaraan je jouw Ada kunt delegeren. Voordat je delegeert aan een stake pool is het verstandig om eerst onderzoek te doen naar een geschikte pool om aan te delegeren. Wil je weten waar je op moet letten bij het kiezen van een stake pool lees dan mijn tutorial over het kiezen van een stakepool.

Het delegeren zelf is gemakkelijk. Heb je namelijk een stake pool gekozen waaraan je wilt delegeren, dan zoek je de pool op in de lijst. Je klikt dan op Delegeren, voert je betalingswachtwoord in om te bevestigen en klaar. Nu is jouw Ada klaar om meer Ada te verdienen!

Delegeren aan een stake pool in de Yoroi wallet
– Delegeren aan een stake pool

Transacties

Verzenden en ontvangen is overzichtelijk en gemakkelijk. Als je Ada wilt verzenden naar een andere wallet heb je alleen het wallet adres nodig. Je gaat dan naar het tabblad Verzenden en kopieert het wallet adres in het ontvangersveld. Nu nog het bedrag invullen dat je wilt verzenden. Als laatste stap nog bevestigen. Hiervoor vul je jouw betalingswachtwoord in en klikt op verzenden. Wil je verzenden vanaf je Ledger, dan bevestig je de transactie met je Ledger Nano X.

Ada verzenden vanuit de Yoroi wallet
– Ada verzenden vanuit de Yoroi wallet

Conclusie

De Yoroi wallet is een overzichtelijke en gemakkelijke crypro wallet voor jouw Ada. Naast de mogelijkheid om transacties te doen, kun je via de wallet ook jouw Ada delegeren aan een stake pool om zo te staken en meer Ada te verdienen.

Je bent eigenaar van je eigen crypto omdat je de mogelijkheid hebt om je privésleutel zelf te beheren, waardoor de wallet veilig en betrouwbaar is. Daarnaast is de wallet ook nog eens snel in gebruik omdat er geen kopie van de blockchain gedownload hoeft te worden.

Voor maximale veiligheid is het mogelijk om een hardware wallet te verbinden aan de Yoroi wallet. Dit is een eenvoudig en overzichtelijk proces.

Deze wallet is zeer geschikt voor het beheren van jouw Ada en zeker een aanrader!

  • Algemeen
  • Gebruiksvriendelijk
  • Mogelijkheden
  • Design
  • Support
  • 5 stars
  • 5 stars

  • Eenvoudig
  • Overzichtelijk
  • Beheer over privésleutels
  • Hardware wallet verbinden
  • Staken vanuit de wallet
  • Geen

Ada kopen