Review van de Daedalus wallet van Cardano. De moeite waard?

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

In deze review bekijken we de Daedalus software crypto wallet van Cardano. Benieuwd hoe deze wallet werkt en of het de moeite waard is om te downloaden? Lees dan snel deze review.

Wil je toch liever aan de slag met de Daedalus wallet, lees dan meteen de tutorial.

Wat is de Daedalus wallet?

Daedalus is een desktop crypto wallet voor Ada van Cardano. Je kunt Daedalus downloaden voor Windows, Linux of MacOS.

De Daedalus wallet is een full node wallet. Dit betekent dat Daedalus een volledige kopie downloadt van de Cardano-blockchain en onafhankelijk iedere transactie in zijn geschiedenis valideert. Dit zorgt voor een maximale beveiliging en een betrouwbare werking, zonder centraal gehoste servers.

De Daedalus wallet downloaden en installeren

Je kunt de Daedalus wallet downloaden op daedaluswallet.io. Hier kun je kiezen uit de drie eerder genoemde platformen. Voor deze review heb ik de Windows versie gedownload en geïnstalleerd.

Afbeelding van de Daedalus download pagina
Daedalus downloaden voor Windows, MacOs of Linux

Het downloaden en installeren werkt net als ieder ander softwarepakket op Windows. Na het downloaden, kun je het bestand meteen openen en installeren. Dit is eenvoudig en spreekt voor zich.

Na de installatie verschijnt er een desktop icoon van de Daedalus wallet. Dubbelklik hierop om de Daeadalus wallet te openen.

– Daedalus desktop icoon. Dubbelklik om de Daedalus wallet te openen.

Eerste keer opstarten

Als je de Daeadalus wallet voor de eerste keer opent krijg je eerst algemene instellingen te zien. De eerste is de instelling voor de taal. Hier kun je kiezen uit Engels of Japans. Die keuze is snel gemaakt 😉

Daarna kun je kiezen hoe je getallen wilt weergeven. Hier heb je de keuze uit een komma (,) een punt (.) of een spatie om getallen op te delen in duizendtallen. Neem bijvoorbeeld het getal 8638301639,283542. Met de verschillende keuzemogelijkheden wordt dit:

 • Met een komma: 8,638,301,639.283542
 • Met een punt: 8.638.301.639,283542
 • Met een spatie: 8 638 301 639.283542

Na de getal notatie is er de keuze voor het datum formaat. Ook hier zijn weer drie keuzes:

 • mm/dd/yyyy (maand / dag / jaar)
 • dd/mm/yyyy (dag / maand / jaar)
 • yyyy/mm/dd (jaar / maand / dag)

En als laatste de keuze voor de tijd:

 • 02:00 PM
 • 14:00 (24 uurs klok)
Algemene instellingen van de Daedalus wallet
– Algemene instellingen voor de Daedalus wallet

Na de algemene instellingen krijg je de algemene voorwaarden nog te zien. Die algemene voorwaarden moet je nog even accepteren en dan kun je starten met de Daedalus wallet.

Synchroniseren van de blockchain

Na de instellingen en het accepteren van de algemene voorwaarden kom je in het hoofdscherm van de Daedalus wallet. Rechtsboven in de wallet zie je dat de wallet begonnen is aan het synchroniseren van de blockchain.

Daedalus wallet aan het synchroniseren met de Cardano blockchain
– Daedalus wallet aan het synchroniseren met de Cardano blockchain

De wallet is pas echt goed te gebruiken nadat de synchronisatie is voltooid. Dit duurt wel even. Op het moment van schrijven is de blockchain 11 GB groot en duurde het ongeveer een half uur om de synchronisatie te voltooien.

Ja je leest het goed! 11 GB! Dat is behoorlijk wat. En dat wordt steeds meer, dus voldoende schijfruimte is wel een must. Goed om rekening mee te houden als je de Daedalus wallet wilt gebruiken. Voordeel hiervan is wel dat de wallet zelf iedere eerder uitgevoerde transactie kan valideren en er geen externe server nodig is. Volledig gedecentraliseerd dus!

De Daedalus wallet bekeken

Goed, de wallet heeft de synchronisatie volledig voltooid met de Cardano blockchain. Laten we eens naar de verschillende mogelijkheden kijken van deze wallet.

Wallet toevoegen

Er zijn verschillende manieren om een wallet toe te voegen:

 • Je kunt een nieuwe wallet creëren
 • Je kunt een wallet herstellen met een recovery phrase
 • Je kunt een hardware wallet “pairen”
 • Je kunt een wallet importeren vanuit een eerdere versie van Daedalus.

Nieuwe wallet aanmaken

Het aanmaken van een nieuwe wallet is eenvoudig. Zorg dat je op een rustig plekje zit en dat je pen en papier bij de hand hebt. Na het geven van een naam en het aanmaken van een spending password moet je namelijk de recovery phrase van de wallet opschrijven.

De recovery phrase bestaat uit 24 woorden. Na het opschrijven, bevestig je ze eenvoudig door ze alle 24 in te typen in een invulveld. Als laatste nog even aangeven dat je begrijpt dat deze 24 woorden je enige mogelijkheid zijn om je wallet ooit te herstellen en dan ben je klaar.

Als de wallet eenmaal is aangemaakt wordt de wallet gelijk gesynchroniseerd met de blockchain. Dit duurt wel even, want het neemt al gauw 20 – 30 minuten in beslag. Je kunt de Daedalus wallet verder wel gewoon gebruiken aangezien dit proces op de achtergrond gewoon verder gaat.

Nieuwe wallet aanmaken in Daedalus wallet
– Nieuwe wallet aanmaken in Daedalus

Hardware wallet pairen

Een hardware wallet pairen is gemakkelijk. Ik heb dit getest met een Ledger Nano X, maar het kan ook met een Ledger Nano S of een Trezor Model T.

Belangrijk in dit proces is dat je de Ledger ontgrendeld hebt met je pincode en de Cardano app is opgestart. Zorg dus dat je de Cardano app al hebt geïnstalleerd op je Ledger Nano X.

Als je aan beide voorwaarden hebt voldaan bevestig je op de Ledger Nano X nog dat je de publieke key wilt exporteren en dan is je Ledger Nano X succesvol “gepaired” met de Daedalus wallet.

De Daedalus wallet gaat nu deze wallet synchroniseren met de blockchain. Dit duurt ongeveer 20 – 30 minuten. Al je eerdere gegevens worden netjes ingeladen en zijn daarna gemakkelijk terug te vinden. Zo kon ik al mijn eerdere transacties terugvinden en was ook de stakepool waaraan ik mijn Ada delegeer direct zichtbaar. Top!

Wallet pairen met de Daedalus wallet
– Harware wallet pairen met de Daedalus wallet

Wallet herstellen of importeren

Ik heb geen wallet kunnen importeren of herstellen en kan daar in deze review ook niets over zeggen. Maar aangezien het aanmaken van een nieuwe wallet of het pairen van een hardware wallet overzichtelijk en eenvoudig waren, ga ik er van uit dat deze beide opties ook vrij eenvoudig zijn uit te voeren.

Delegeren aan een stake pool

Cardano is een Proof Of Stake (POS) blockchain platform. Dit houdt in dat je jouw Ada kunt staken. Hiermee ondersteun je het Cardano blockchain netwerk en daarvoor krijg je een vergoeding.

Deze vergoeding wordt uitbetaald in Ada. Zo wordt jouw Ada balans dus steeds groter en daar hoef je niets voor te doen. Nou ja niets, wel eerst jouw Ada delegeren aan een stakepool 😉

Het delegeren aan een stake pool is ook zeer gemakkelijk in de Daedalus wallet. Er is namelijk een compleet overzicht van alle stake pools in de wallet geïntegreerd. Klik je in dit overzicht op een stake pool, dan krijg je een popup menu met de bijbehorende informatie van die stake pool. Super handig! Want zo kun je snel en gemakkelijk een voor jouw geschikte stake pool kiezen en direct delegeren.

Stakepool overzicht in de Daedalus wallet
– Stakepool overzicht en de informatie popup van één specifieke stakepool

Project Catalyst

Cardano geeft de mogelijkheid om te stemmen met Project Catalyst. Het doel van dit project is om ideeën aan te dragen voor het verbeteren van het Cardano netwerk. Door te stemmen kunnen projecten gefinancierd worden en hun ideeën uit werken. Door het uitbrengen van jouw stem kun je ook beloningen verdienen.

Belangrijk om rekening mee te houden is dat je voor iedere ronde eerst moet registreren. Hiervoor heb je de Catalyst Voting app nodig op je mobiele telefoon. Daarnaast moet je jouw Ada gedelegeerd hebben aan een stakepool en moet je minimaal 500 Ada hebben tijdens het maken van de snapshot. Ook kost iedere registratie 0,17 Ada.

In het begin is het even wennen hoe dit allemaal werkt, maar in de Daedalus wallet is dit vrij overzichtelijk weergegeven. Bijkomend voordeel is dat je mee kunt ‘beslissen’, door middel van een stem, welke projecten uitgevoerd moeten worden op het Cardano netwerk.

Algemene opties

Natuurlijk zijn er in de wallet ook nog algemene instellingen te vinden. Zo kun je aangeven in welke Crypto of FIAT valuta je jouw Cardano wilt weergeven. Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel euro jouw Ada waard is, dan kies je voor euro. Wil je liever weten hoeveel Bitcoin jouw Ada waard is, dan kies je voor BTC.

Ook zijn er op het moment van schrijven 6 verschillende thema’s beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Dus er zit altijd wel iets tussen. Zo ben ik blij dat er een Dark thema beschikbaar is 🙂

Conclusie

De Daedalus wallet is een zeer eenvoudige en overzichtelijke crypto wallet voor jouw Ada. Naast alleen het opslaan, ontvangen en verzenden van Ada, heb je ook de mogelijkheid om via de wallet jouw Ada te delegeren aan een stakepool.

Daarnaast is de Daedalus wallet zeer veilig omdat er een complete kopie van de blockchain wordt gedownload. Hierdoor is een externe server niet nodig om transacties te valideren. Ook het beheren van een eigen privésleutel zorgt er voor dat jouw Ada ook echt van jou is.

Het pairen van een hardware wallet, zoals de Ledger Nano X is zeer eenvoudig en zorgt er voor dat je er ook voor kunt kiezen om jouw Ada te staken vanaf jouw Ledger Nano X.

Natuurlijk zijn er ook punten om rekening mee te houden. Zo is de blockchain op het moment van schrijven 11 GB. Dit moet je wel beschikbaar hebben als vrije schijfruimte op jouw computer. En houdt er rekening mee dat dit alleen maar meer wordt aangezien er iedere dag meer transacties bijkomen op de blockchain.

Ook het opstarten van de wallet duurt langer, omdat er gesynchroniseerd moet worden met de blockchain. Even snel een transactie doen, zit er dus niet altijd in.

Als schijfruimte en tijd geen probleem voor je zijn, dan is deze wallet zeker aan te raden. Naast dat het door Cardano zelf ontwikkeld is en mee zal groeien met het netwerk, is het ook zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Voor mij zeker een aanrader!

 • Algemeen
 • Gebruiksvriendelijk
 • Mogelijkheden
 • Design
 • Support
 • 5 stars
 • 5 stars

 • Eenvoudig
 • Overzichtelijk
 • Beheer over privésleutels
 • Hardware wallet verbinden
 • Staken vanuit de wallet
 • Veel schuifruimte nodig
 • Synchroniseren duurt soms lang
 • Opstarten wallet duurt langer

Ada kopen

Ben je er van overtuigd dat de Daedalus wallet geschikt is voor jouw Ada en wil je Ada kopen om je wallet te vullen. Koop dan direct jouw Ada bij Bitvavo.