Review Adalite wallet voor Cardano. Beter dan Yoroi?

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

  • Gebruiksvriendelijk
  • Overzichtelijk
  • Delegeren Ada mogelijk
  • Balans ook in Fiat
  • Minus icon Geen overzicht stake pools

Voor Cardano zijn er verschillende wallets beschikbaar. In deze review nemen we de Adalite wallet van Vacuumlabs onder de loep.

Is deze wallet beter dan de Yoroi wallet van Cardano?

Wat is Adalite

Adalite is de eerste Cardano wallet, ontwikkeld door Vacuumlabs. Toen Cardano in 2018 nog in de kinderschoenen stond begon Vacuumlabs met Adalite als een intern project. Het doel was om iets voor gebruikers te ontwikkelen waardoor ze simpel hun tokens konden verzenden en ontvangen zonder een volledige kopie van de blockchain nodig te hebben.

Wat als een klein project begon is uitgegroeid tot wat Adalite nu is geworden. Een volwaardige Cardano wallet met de mogelijkheden om Ada te verzenden en ontvangen en zelfs Ada te delegeren aan een stake pool om zo meer Ada te verdienen.

Vacuumlabs is ook betrokken geweest bij het ontwikkelen van de Yoroi wallet van Cardano.

Adalite wallets en inloggen

Met Adalite heb je twee mogelijkheden. Je kunt een nieuwe wallet aanmaken of een hardware wallet koppelen. Een nieuwe wallet aanmaken gaat snel en eenvoudig. Bij het aanmaken van de nieuwe wallet schrijf je een Mnemonic (geheugensteuntje) op van 15 woorden. Deze 15 woorden heb je nodig om in te loggen bij jouw wallet.

Inloggen met Mnemonic phrase in Adalite

Het is natuurlijk wel vervelend als je iedere keer 15 woorden in moet typen om in te loggen bij je wallet. Het is gelukkig mogelijk om een JSON bestand aan te maken, die jouw 15 woorden opslaat in een bestand. Dit bestand beveilig je dan met een eigen gemaakt wachtwoord. Wil je inloggen dan upload je het bestand en voer je het wachtwoord in. Een stuk sneller dan iedere keer de 15 woorden intypen.

Hardware wallet

De veiligste optie blijft natuurlijk het koppelen van een hardware wallet. Adalite ondersteunt de Ledger Nano S, de Ledger Nano X en de Trezor Model T. Ik gebruik zelf de Ledger Nano X. Het koppelen van de Ledger gaat ook zeer gemakkelijk.

Als je kiest voor het inloggen met een hardware wallet, maak je de keuze met welke hardware wallet je wilt inloggen. Op de Ledger wordt de melding weergegeven dat je 6 publieke sleutels moet exporteren. Na het bevestigen op de Ledger, is je hardware wallet gekoppeld. Je krijgt dan een overzicht van jouw hardware wallet te zien. Alle eerdere gegevens, zoals transacties, kun je in Adalite nu ook terugkijken.

Inloggen met een hardware wallet in Adalite
– Inloggen met een hardware wallet

Adalite bekeken

Als je bent ingelogd bij Adalite dan is je wallet overzichtelijk ingedeeld in 6 verschillende tabbladen. Ieder tabblad heeft een eigen functie binnen de wallet. Laten we de 6 tabbladen eens bekijken.

Dashboard Adalite
-Adalite dashboard

Account

Op het account tabblad vind je de Wallet available balance die weergeeft hoeveel Ada je beschikbaar hebt in deze wallet. Wat fijn is aan de Adalite wallet is dat jouw totale balans ook wordt weergegeven in Fiat geld. Zo zie je snel hoeveel jouw Ada op dit moment in dollar ($) en in Euro (€) waard is. Daarnaast vind je de Wallet rewards balance. Hier vind je de rewards terug die je hebt verdiend met staking.

Daaronder vind je de Accounts die je hebt aangemaakt. Standaard heb je in ieder geval één account. In dat overzicht zie je van dat account nogmaals de Available balance en Rewards blance. Maar ook eventueel de Delegation. Dit is een Ticker van de stake pool waar je jouw Ada aan delegeert.

Het is mogelijk om meerdere accounts aan te maken, zodat je jouw Ada kunt verdelen. Voor ieder account kun je een eigen stake pool kiezen. Zelf heb ik dit niet gedaan, maar de mogelijkheid is er wel.

Send

Spreekt eigenlijk voor zich. Want op dit tabblad kun je Ada verzenden naar een ander wallet adres. Ook op dit tabblad vind je de Available balance. Je kunt hier ook Ada kopen of verkopen via Changelly. Ik gebruik deze optie zelf nooit, maar het is mogelijk 🙂

Verder vind je op dit tabblad de transactiegeschiedenis van jouw wallet. Die wordt vanaf de blockchain gesynchroniseerd. Dus als je een wallet gebruikt die je al eerder hebt aangemaakt en voor het eerst in Adalite gebruikt, kun je hier al je transacties terugvinden.

Send tab in de Adalite wallet
– Send tab van waaruit je Ada kunt verzenden

Tenslotte heb je natuurlijk het onderdeel van waaruit je Ada kunt verzenden. Dit is eenvoudig en overzichtelijk. Je plakt het wallet adres in van de ontvangende partij. Je vult in hoeveel Ada je wilt verzenden en klikt op Send. Zo simpel is het.

Ada verzenden vanuit Adalite wallet
– Ada verzenden in Adalite

Receive

Wil je Ada ontvangen, dan kun je terecht op dit tabblad. Hier vind je namelijk de adressen waar je Ada op kunt ontvangen. Adalite laat 20 verschillende adressen zien die je hier voor kunt gebruiken (0 t/m 19). Het is niet mogelijk om er in Adalite meer aan te maken.

Om Ada op een adres te ontvangen, kopieer en deel je simpel het ontvangstadres. Het is ook mogelijk om de QR code van het adres te scannen.

Adalite Receive tab
– Adalite Receive tab

Staking

Het is mogelijk om via de Adalite wallet jouw Ada te staken. Door te delegeren aan een stake pool kun je Ada verdienen. Het delegeren aan een stake pool gaat gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt is het Stake pool ID van de stake pool waar je aan wilt delegeren.

Die Stake pool ID plak je in het Delegate Stake adres veld en na het bevestigen is jouw Ada gedelegeerd. Zo simpel kan het zijn.

Op het Staking tabblad kun je ook terugzien hoeveel Rewards je met het staken hebt verdiend per epoch.

Staking tab in Adalite
– Staking in Adalite

Voting

Op het Voting tabblad kun je zien of er een registratie mogelijkheid is voor een nieuwe funding ronde. Cardano maakt het mogelijk om op projecten te stemmen. Door de stem kunnen de projecten gefinancierd worden en zo waarschijnlijk ook gerealiseerd.

In de wallet zelf heeft het Voting tabblad weinig meerwaarde, naast dat het de QR code bevat voor het registreren voor een nieuwe funding ronde.

Advanced

Op het Advanced tabblad vind je nog wat uitgebreidere mogelijkheden. Hier kun je zelf een stake pool opzetten en wat adressen terugvinden. Zelf heb ik hier geen ervaring mee en ook nog niet mee gexperimenteerd.

News, About en Help

Naast de tabbladen vind je nog algemene instellingen zoals News, About en Help. Deze menu onderdelen spreken voor zich. Zo vind je bij News het laatste nieuws over de Adalite wallet. About is een algemeen verhaal over wat Adalite wallet is en wie het heet gemaakt. Tenslotte de Help optie. Klik je hier op dan kom je op de Github FAQ pagina van de Adalite wallet.

Conclusie

Na de Adalite wallet een tijd gebruikt te hebben ben ik zeer positief over deze wallet. Het is een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke wallet. Het is eenvoudig om in te loggen met je hardware wallet.

Het inloggen van een eigen gemaakte wallet vind ik wat lastiger. Je hebt daarbij de mogelijkheid om in te loggen met je Mnemonic phrase, wat betekent dat je iedere keer je 15 woorden moet intypen om in te loggen.

Wil je dat eenvoudiger, dan kun je er een JSON bestand van maken die gecodeerd wordt met een eigen gemaakt wachtwoord. Hierdoor gaat het inloggen wat sneller, omdat je alleen het bestand nodig hebt en jouw wachtwoord hoeft in te typen. Persoonlijk vind ik dit toch nog omslachtig.

Voor de hardware wallet is dit dus een prima wallet om te gebruiken. Voor het maken van een eigen wallet, zijn er betere opties, zoals de Yoroi wallet.

Zeer positief is dat de balans niet alleen wordt weergegeven in Ada, maar ook gelijk in Dollar en Euro. Zo zie je gelijk wat jouw Ada op dat moment waard is.

Al met al zeker een goede wallet voor jouw Ada als je alleen een hardware wallet wilt gebruiken. Heb je geen hardware wallet en wil je een wallet aanmaken, dan zou ik voor een andere wallet kiezen, zoals de Yoroi wallet.