Heb je een HODL portfolio en wil je daar meer rendement uit halen? Dan kan dat door jouw portfolio te herbalanceren. Je zorgt er dan voor dat al je cryptomunten in je portfolio een bepaald percentage van je totale portfolio zijn. Op vastgestelde momenten, in tijd of treshold, herbalanceer je dan je portfolio.
Hierbij verkoop je de cryptocurrency die in waarde zijn gestegen en koop je juist cryptocurrency bij die zijn gedaald. Steeds met als doel de verdeling van alle cryptocurrency gelijk te houden aan je vooraf ingestelde percentage.
Dit kun je natuurlijk handmatig doen, maar dit is een tijdrovend proces. Gelukkig kan dit ook automatisch met Shrimpy. Hoe je dat doet, laat ik je zien in deze tutorial.
Crypto herbalanceren met Shrimpy
In deze tutorial gaan we kijken hoe je jouw portfolio kunt gaan herbalanceren met Shrimpy. Wil je eerst meer weten over Shrimpy? Lees dan eerst mijn uitgebreide review.
Shrimpy account
Om te beginnen met Shrimpy heb je een account nodig.
Voordat we gaan beginnen, kijken we even kort wat er nodig is voor het opzetten van een herbalanceer portfolio met Shrimpy. Het zou jammer zijn als je straks bij het volgen van de stappen er achter komt dat je eerst nog iets anders moet regelen.
Ten eerste is het goed om te weten dat Shrimpy, voor het aanmaken van een herbalanceer portfolio gratis is. Maar om dat portfolio daadwerkelijk te gebruiken heb je een abonnement nodig. Ik kwam daar zelf pas achter toen ik het hele portfolio al had ingesteld en ik wil jouw deze “teleurstelling” besparen.
Shrimpy heeft de volgende abonnementen waar je uit kunt kiezen:
Ik gebruik zelf het Starter abonnement. Hiermee kun je 3 verschillende portfolio’s aanmaken. Dat is voor mij voldoende. Die $19 per maand heb ik er vaak in een dag al weer bij met herbalanceren. Dit is natuurlijk geen garantie aangezien de cryptomarkt voortdurend in beweging is. Maar ik vind het persoonlijk een goede prijs voor wat Shrimpy doet.
Als tweede heb je een exchange nodig, waar je Shrimpy aan kunt koppelen. Shrimpy ondersteund op het moment van schrijven 20 verschillende exchanges.
Van de exchange heb je een API Key en het daarbij behorende API Secret nodig om het te kunnen koppelen aan Shrimpy. In deze tutorial zal ik dat laten zien met de FTX exchange.
Tenslotte is het fijn als je al cryptocurrecny hebt die je in je herbalanceer portfolio wil gebruiken. En het zou helemaal top zijn, als je die ook nog eens op één van de ondersteunde exchanges hebt staan.
Account aanmaken voor Shrimpy
Om te beginnen met Shrimpy heb je een account nodig. Laten we daarmee beginnen. Het aanmaken van het account kun je doen op Shrimpy.io. Als je op de link klikt kom je op de homepage van Shrimpy. Klik daar op Sign Up.
Zoals bij elke website waarbij je een account moet maken, moet je ook hier je naam, e-mail adres en een verzonnen wachtwoord invullen. Vergeet het wachtwoord niet te bevestigen.
Je ziet bij Referral Code 231MNCkUY staan. Dit is de code die is gekoppeld aan mijn account. Dit betekent, dat Shrimpy kan zien dat je door mij bent doorverwezen. Met deze referral code kun je tot 30% korting krijgen op je abonnement.
Vink nog even aan dat je 18 jaar of ouder bent en dat je akkoord gaat met de Terms of Service en de Privacy Policy. Zet ook een vinkje voor de reCAPTCHA melding dat je geen robot bent en je bent klaar. Klik op Sign Up.
Je krijgt nu de melding dat er een link naar je mail adres is gestuurd. Controleer je mail en bevestig de inschrijving door op Confirm my account te klikken. Je wordt dan automatisch doorverwezen naar de inlogpagina.
Inloggen Shrimpy
Top! Nu we een account hebben aangemaakt, gaan we voor de eerste keer inloggen. Log in met de gegevens die we net hebben aangemaakt. Shrimpy wordt geladen en komt met de melding dat we een exchange of een wallet moeten koppelen om te beginnen.
Een exchange koppelen aan Shrimpy
Om Shrimpy te kunnen gebruiken moet je een exchange koppelen. Hierdoor kan Shrimpy jouw cryptoportfolio herbalanceren door crypto te kopen en verkopen op de door jou gekoppelde exchange.
Er zijn 20 verschillende exchanges die je kunt koppelen aan Shrimpy:
- Binance
- Binance US
- Bittrex
- Bittrex Global
- KuCoin
- Coinbase Pro
- Poloniex
- Kraken
- Bibox
- Gemini
- Huobi
- HitBTC
- Bitmart
- Bitstamp
- OKex
- Bitfinex
- FTX US
- FTX
- CexIO
- GateIO
In deze tutorial koppelen we de FTX exchange. Klik nu op Link an exchange. Zoek in de lijst naar FTX en klik op Select. Geef de koppeling een naam, bijvoorbeeld FTX. Nu heb je een API key en het daarbij behorende API secret nodig.
Een API key aanmaken in FTX
Om de exchange te kunnen koppelen aan Shrimpy hebben we een API key nodig. Deze gaan we nu eerst aanmaken in FTX.
Let op: Shrimpy kan alleen koppelen met het Main Account. Maak je gebruik van subaccounts, zorg dan dat je de API key aanmaakt voor het Main Account. Wil je FTX ook gebruiken om te traden? Maak dan in ieder geval een sub-account aan waarmee je kunt gaan traden. Wil je weten hoe je dit doet, lees dan mijn FTX tutorial.
Log nu in op je FTX account en ga dan naar settings. Controleer of je Main Account is geselecteerde en klik in het linker menu op Api.
Klik nu op CREATE API KEY. Je krijgt een Pop up menu met de aangemaakte key en het bijbehorende secret. Kopieer nu eerst de API key door op COPY te klikken. Ga naar Shrimpy en plak de key in het API key veld. Doe hetzelfde met het API secret.
Als je de API key en het bijbehorende secret hebt gekopieerd, klik dan op Save. Shrimpy gaat nu proberen een koppeling te maken met de FTX exchange. Is dit gelukt, dan krijg je een succesmelding. Top! Dan zijn we klaar om te beginnen met Shrimpy en ons herbalanceer portfolio in te stellen.
Een rondleiding door Shrimpy
Voordat we aan de slag gaan met het aanmaken van een herbalanceer portfolio wil ik je eerst even meenemen voor een korte rondleiding in Shrimpy. Wil je dit niet, scroll dan gerust verder naar het volgende deel 😉
Shrimpy menu
Aan de linkerkant van het scherm vind je het menu van Shrimpy. In dit menu vind je verschillende onderdelen.
Dashboard
Het Dashboard is het overzichtsscherm waar je al je portfolio’s terug kunt vinden met de daarbij behorende cryptomunten.
Automation
Dit is het menu onderdeel waar je herbalanceer portfolio’s kunt aanmaken en starten.
Trading
Eigenlijk is dit precies wat het zegt. Hier kun je handelen in verschillende crypto munten. Persoonlijk gebruik ik hiervoor Binance, dus vind je mij hier nooit.
Social
Wil je wat inspiratie opdoen voor een herbalanceer portfolio? Dan zit je hier goed. Je kunt van verschillende mensen zien welke portfolio’s zij hebben en wat voor een resultaten ze daarmee behalen.
History
Hier zie je de geschiedenis terug van je herbalanceer portfolio. Het is interessant om te zien hoe je portfolio aan het herbalanceren is geweest. Zo zie je bijvoorbeeld op welke momenten er een herbalancering heeft plaatsgevonden en welke crypto munten er zijn verkocht en gekocht.
Backtest
Met deze optie kun je een “terugtest” doen van je portfolio. Kies een datum in het verleden en kijk wat je portfolio gedaan zou hebben tot nu. Zo kun je zien of het een winstgevend portfolio was geweest. Let wel: In het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst 😉
Settings
Hier vind je verschillende instellingen terug. In de instellingen kun je onder andere je naam, mail en chatnaam veranderen. Ook kun je hier de valuta veranderen van Dollar naar Euro.
Verder kun je extra Exchanges linken en eventueel je abonnement aanpassen.
Shrimpy Dashboard
Op het dashboard van Shrimpy krijg je een overzicht van je verschillende portfolio’s en kun je nieuwe portfolio’s aanmaken. Ook vind je bovenaan een chat, meldingen en je accountgegevens.
Portfolio aanmaken in Shrimpy
Shrimpy werkt met portfolio’s. Een portfolio kun je daarna automatsich laten herbalanceren door een automation in te stellen. Maar laten we niet te ver vooruit lopen, eerst het portfolio aanmaken.
Om een portfolio aan te maken klik je op Manage Portfolios op het Dashboard. Klik in het pop-up menu Manage Portfolios op Create Portfolio.
Er wordt nu een nieuw Portfolio aangemaakt met de naam Portfolio 2. Klik op dit nieuw aangemaakte portfolio. Het portfolio wordt geopend. Klik naast de naam op het tandwiel om de instellingen te openen.
Om de naam van het portfolio te veranderen, klik je op het potloodje . Typ een nieuwe naam voor je portfolio en druk Enter. Ik vind het handig om dit portfolio als mijn standaard portfolio in te stellen. Hiermee zorg ik er voor dat de crypto die ik op FTX koop gelijk aan mijn portfolio wordt toegevoegd. Om dit te doen zet je een vinkje bij This is my Default Portfolio.
Crypto in je portfolio plaatsen
Voordat we een automation aanmaken gaan we er eerst voor zorgen dat we de juiste cryptocurrency in ons zojuist aangemaakte portfolio zetten. Dit kan op verschillende manieren. Het kan namelijk zo zijn dat je de cryptocurrency al hebt of dat je ze nog moet kopen. Laten we beide opties eens bekijken.
Cryptocurrency verplaatsen die je al hebt
Als je de cryptocurrency al hebt zijn er ook weer twee mogelijkheden. Het kan dat je al cryptocurrency hebt staan op het Main Account op FTX. Dit wordt dan automatisch overgezet naar het aangemaakte portfolio als je deze als default hebt ingesteld. Heb je dit niet gedaan, dan kun je deze handmatig overzetten naar het portfolio.
Het handmatig overzetten kun je gemakkelijk doen door naast het portfolio op Transfer Funds te klikken. Het Manage Portfolios menu wordt geopend met het geselecteerde Portfolio. In dit voorbeeld zie je dat mijn Webcoins Portfolio is geopend.
Naast Transfer funds to kan ik kiezen naar welk portfolio ik de funds wil verzenden. Daaronder vind je een lijst met de beschikbare funds. Kies hier welke funds en hoeveel je er van wilt verzenden. Dit kun je doen met de schuifbalk, of gewoon de hoeveelheid intypen. Helemaal tevreden, klik dan op Move Funds.
Heb je de cryptocurrency niet in je Main Account staan, maar in een sub account op FTX, dan moet je deze cryptocurrency eerst verplaasten naar je Main Account. Wil je weten hoe? Lees dan de tutorial over FTX.
Cryptocurrency kopen
Heb je de cryptocurrency nog niet in je portfolio staan, dan moet je die eerst nog kopen in FTX. Zorg dan dat je die meteen in je Main Account koopt, zodat het direct aan Shrimpy wordt toegevoegd.
Automation aanmaken in Shrimpy
Goed! Om je portfolio te kunnen herbalanceren gaan we een Automation aanmaken. Een Automation is niets anders dan instellingen voor je automatische herbalancering. Ga hiervoor in het menu naar Automation. Klik op Create Automation en kies dan bij de Automation Mode voor Pick Assets.
We beginnen met het benoemen van dit Automation Portfolio. Dat doe je door linksboven op het potloodje te klikken naast Unnamed Portfolio. Geef dit portfolio een nieuwe naam en bevestig dit met Enter.
De volgende stap is cryptocurrency (Assets) toewijzen aan het Automation Portfolio. Klik hiervoor op Select Asset. In het pop-up scherm kun je nu de door jouw gewenste cryptocurrency selecteren. Zet een vinkje voor de cryptocurrency die jij wilt toevoegen en klik op Add.
Allocatie bepalen van je assets
Top! Je hebt je assets gekozen. Nu moeten we gaan aangeven wat de Allocation, oftewel de toewijzing wordt van deze assets in het gehele portfolio. Je kiest hiervoor een percentage. Dit percentage geeft aan welke waarde de asset heeft in het portfolio. Weet je nog aan het begin? Die cirkels met die percentages? Hier geef je dat aan.
Voorbeeld: Als ik € 100 in dit portfolio ga stoppen en ik zet de allocatie van alle vijf de assets op 20%. Dan krijgt iedere asset € 20 om mee te starten. Zet ik de allocatie van één van die assets op 60% en de rest op 10%, dan krijgt die ene asset € 60 en de rest € 10 om mee te starten.
Tijdens het herbalanceren zal Shrimpy constant deze percentages proberen te realiseren. Bepaal hier dus voor jezelf hoe je de verdeling van je assets wilt gaan instellen. Voor deze tutorial gebruik ik nu 20% voor alle assets.
Om dit in te stellen, kun je de balk verslepen of simpelweg de waardes in de velden intypen.
Herbalanceer strategie kiezen
Je kan kiezen uit twee verschillende strategieën als het neerkomt op crypto herbalanceren. Je hebt de keuze uit periodiek en treshold.
Kies de strategie die je wilt gebruiken onder het kopje Rebalance Strategy. Kies je voor Periodic (periodiek) dan krijg je nog de keuze voor welke tijdsperiode. Wil je het wekelijks, dagelijks of per uur. Je kunt daarbij ook nog een aantal ingeven. Dus bijvoorbeeld een 2 voor twee wekelijks, twee daags of per twee uur.
Ik kies een treshold van 5%. Dit kun je intypen of met de pijltjes invoeren. Dit houdt in dat als er een asset met 1% veranderd, Shrimpy start met het herbalanceren van het portfolio.
Rebalance settings
Er zijn nog een aantal extra herbalanceer instellingen (rebalance settings) die je in overweging kunt nemen. Zo heb je de keuze voor het instellen van een Stop-Loss.
Kort gezegd geef je met de Stop-Loss aan of Shrimpy bij een bepaald percentage waardestijging of waardedaling het gehele portfolio moet verkopen tegen één gekozen valuta. Je kunt je hiermee “beschermen” voor ineens een grote daling in het portfolio of een gegarandeerde winst direct laten uitbetalen.
Dollar Cost Averaging (DCA) is een optie waarmee je kunt aangeven dat er meteen een herbalancering moet plaatsvinden als er nieuwe “funds” toegevoegd worden aan het portfolio. Met DCA aan, wordt er gedetecteerd als er nieuwe funds aan het portfolio worden toegevoegd.
Shrimpy zal deze nieuwe funds gebruiken om naar de ingestelde allocatie percentages te herbalanceren.
Start Automation
Alles is nu ingesteld. We hebben een Automation aangemaakt voor ons portfolio en we hebben de juiste funds in ons portfolio gezet. We zijn nu klaar om Shrimpy voor ons te laten werken 😉
Klik bovenin op Start Automation. Kies in het Pop-up menu het portfolio waarvoor je deze automation wilt instellen. Ik kies voor mijn eerder aangemaakte Webcoins Portfolio, aangezien ik daar de juiste cryptocurrency al in heb staan. Zet een vinkje voor Rebalance now after activating automation. Hiermee zorg je er voor dat Shrimpy de cryptocurrency direct al herbalanceert op de ingestelde 20% per asset. Klik dan op Start.
Top! Je hebt nu een automatisch herbalanceer portfolio aangemaakt met Shrimpy!
Tot slot
We zijn aan het einde gekomen van deze tutorial. Voordat ik je ga bedanken voor het lezen van deze tutorial, wil ik je nog wat meegeven over het aanmaken van een herbalanceer portfolio.
Doe goed onderzoek naar crypto munten die jij graag in je HODL portfolio wil hebben. Zoek daarnaast wat munten waarvan je verwacht dat ze je portfolio positief kunnen beïnvloeden. Wissel munten als je verwacht dat ze een negatieve invloed zullen hebben. Blijf je portfolio in de gaten houden, maar heb vooral plezier in het zien van een groeiend portfolio.
Dan wil ik je nu bedanken voor het lezen en mocht je nog geen account hebben aangemaakt, dan kun je dat doen via onderstaande link. Hiermee krijg je tot 30% korting op jouw abonnement.