Meer rendement door herbalanceren van jouw crypto portfolio. Hoe goed werkt Shrimpy?

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

Logo Shrimpy
 • Gebruiksvriendelijk
 • Overzichtelijk
 • 20 exchanges om te koppelen
 • Automatisch herbalanceren
 • Periodiek of Treshold
 • Minus icon Abonnement nodig

Investeren in crypto is een goede manier om geld te verdienen. De cryptomarkt is op het moment zeer populair en trekt steeds meer mensen aan. Nu is een goed moment om verschillende cryptomunten met potentie aan je crypto portfolio toe te voegen. Als je investeert in crypto wil je natuurlijk dat je portfolio over een langere periode in waarde stijgt. In de loop van de tijd zal dit ook zeker gebeuren. Een effectievere manier om dat te doen is crypto herbalanceren.

Je kunt er voor kiezen om dit handmatig te doen. Maar er is een makkelijkere manier om dit automatisch voor je te laten doen. Dat is met de portfolio management tool Shrimpy. Hoe goed werkt deze tool? En is het eenvoudig in gebruik? Dat vertel ik je in deze review.

Liever meteen aan de slag met Shrimpy? Lees dan mijn tutorial.

Wat is crypto herbalanceren?

Voordat we gaan kijken naar Shrimpy lijkt het me handig om eerst even kort te vertellen wat herbalanceren van crypto precies betekent.

Crypto herbalanceren is een strategie die je kunt toepassen op je HODL portfolio. HODL staat voor Hold ON for Dear Life en betekent niets anders dan het vasthouden van crypto over een langere periode. Het doel van HODL is dat je portfolio op den duur meer waard wordt.

Met herbalanceren kun je er voor zorgen dat je meer rendement uit dit portfolio kunt halen. Het principe van herbalanceren is niet moeilijk uit te leggen. Laten we dat bekijken aan de hand van een voorbeeld.

Hoe werkt crypto herbalanceren?

Bij crypto herbalanceren ga je uit van een crypto portfolio met meerdere crypto munten. Iedere crypto munt neemt een bepaald percentage in van de totale waarde van het portfolio. Dit bepaal je helemaal zelf.

Stel dat ik een portfolio heb met vijf verschillende crypto munten. Dan kan ik er voor kiezen om deze allemaal gelijkmatig te verdelen en ze dus allemaal dezelfde waarde in het portfolio te laten innemen.

Je ziet dat de vijf verschillende munten allemaal een waarde van 20% innemen van het totale portfolio. Stel dat mijn portfolio een waarde heeft van € 100,- dan zal iedere cryptomunt dus € 20,- aan waarde hebben. De waardes van de crypto munten worden altijd op basis van één valuta vergeleken. In dit voorbeeld de Euro. Logisch natuurlijk, want 20 BTC (Bitcoin) is natuurlijk veel meer dan 20 ADA (Cardano).

Er zijn twee manieren hoe je kunt herbalanceren. Periodiek of met een zogenoemde “Treshold”. Laten we beide manieren eens bekijken.

Periodiek crypto herbalanceren

Bij periodiek crypto herbalanceren stel je een bepaalde tijdsperiode in. Dit kan een tijdsperiode zijn van één of meerdere uren, maar ook, dagen of weken zijn mogelijk. Is de ingestelde tijdsperiode verstreken, dan wordt je portfolio geherbalanceerd. Laten we eens kijken hoe dat er in de praktijk uitziet.

Laten we als tijdsperiode 1 dag nemen. We gebruiken het portfolio met vijf verschillende crypto munten en een gelijke verdeling.

Aan het begin van de dag starten alle crypto munten met een gelijke verdeling. Ze nemen allemaal een waarde in van 20% van het totale portfolio.

Stel dat het portfolio aan het begin van de dag € 100,- waard is, dan heeft iedere crypto munt een waarde van € 20,-

In de loop van de dag veranderen de koersen van de crypto munten en daarbij ook hun totale waarde in het portfolio.

Zo zie je dat er crypto munten zijn, die in waarde gestegen zijn, maar ook crypto munten die in waarde zijn gedaald.

Aan het eind van de ingestelde tijdsperiode (1 dag) ga je de crypto herbalanceren.

Alle cryptomunten worden dan weer gelijkgesteld aan de ingestelde waarde van 20%. Hiervoor worden de cryptomunten die in waarde zijn gestegen verkocht en worden cryptomunten die in waarde zijn gedaald aangekocht.

Crypto herbalanceren met een Treshold

Crypto herbalanceren met een Treshold betekent dat je de herbalancering af laat hangen van een ingestelde drempelwaarde (treshold). Deze drempelwaarde is een gekozen percentage. Laten we dit bekijken aan de hand van een voorbeeld.

Ook nu nemen we het portfolio met de vijf, gelijk verdeelde, cryptomunten als voorbeeld. We gaan daarbij uit van een ingestelde Treshold van 10%.

Aan het begin van de dag starten alle crypto munten met een gelijke verdeling. Ze nemen allemaal een waarde in van 20% van het totale portfolio.

Stel dat het portfolio aan het begin van de dag € 100,- waard is, dan heeft iedere crypto munt een waarde van € 20,-

In de loop van de dag veranderen de koersen van de crypto munten en daarbij ook hun totale waarde in het portfolio.

Met een ingestelde treshold, wordt er gekeken naar een procentuele afwijking. In dit voorbeeld hebben we een treshold van 10%.

Dit percentage is relatief. Dat betekent, dat eerst wordt gekeken naar de waarde van de cryptomunt in het gehele portfolio (20%).

De treshold geldt voor deze 20%. 10% van 20 is gelijk aan 2. Als er dus een wijziging is van 2% dan vindt er dus een herbalancering plaats.

Bij het herbalanceren worden de cryptomunten met een hogere waarde verkocht en de cryptomunten met een lagere waarde gekocht.

Aan het eind van het herbalanceren zullen de cryptomunten opnieuw gelijk verdeeld zijn.

Waarom crypto herbalanceren?

Crypto herbalanceren levert kansen op om jouw portfolio te laten groeien. Deze kansen blijven liggen bij puur en alleen een HODL strategie. Dat is makkelijk gezegd natuurlijk, dus laten we dat eens bekijken aan de hand van een voorbeeld.

Afbeelding met een voorbeeld van het voordeel van crypto herbalanceren
bron: Shrimpy.io

Om te beginnen wil ik eerst duidelijk maken dat deze afbeelding puur ter illustratie is om het principe van herbalanceren uit te leggen en natuurlijk geen afspiegeling is van hoe de koersen in het echt verlopen.

Op de afbeelding zie je een voorbeeld van één enkele crypto munt. De koers van deze cryptomunt wordt weergegeven met de witte lijn. De groene lijn geeft het verloop in tijd weer. De oranje lijn geeft aan wat de waarde van deze cryptomunt zou zijn als je de HODL strategie toepast. De blauwe lijn geeft weer wat de waarde van de cryptomunt zou (kunnen) zijn als je de strategie toepast van crypto herbalanceren.

Ja, ik zeg zou kunnen zijn, aangezien het natuurlijk geen garantie is. Maar hoe werkt het dan. Laten we eerst eens kijken naar de HODL strategie, dus de oranje lijn.

Aan het begin van de groene lijn, laten we voor het gemak aan het begin van de dag zeggen, begint de koers van de cryptomunt (de witte lijn). De koers begint met een stijging, gaat dan over in een daling en doet dit gedurende de hele dag. Aan het eind van de dag (de groene lijn) zie je dat de koers geëindigd is, op dezelfde waarde als waar die begon.

Als je nu de HODL strategie hebt toegepast, zal je portfolio, voor deze cryptomunt precies gelijk zijn gebleven. Top! Je waarde is niet gedaald. Klopt! Maar ook niet gestegen.

Voordeel van crypto herbalanceren

Hoe zit dat dan met crypto herbalanceren?
We beginnen weer van voor af aan. Aan het begin van de groene lijn, begint de koers van de cryptomunt weer op zijn eigen waarde. Het begint met een stijging en daarna een daling en dit gaat door gedurende de hele dag. Sorry, dat wist je natuurlijk al…

Het bijzondere van crypto herbalanceren is, dat gedurende een stijging van de koers de winst die dat opbrengt verkocht wordt en wordt herverdeeld over alle andere cryptomunten. Als de koers daarna daalt, dan zal gedurende de daling juist weer crypto worden aangekocht. Zo wordt de crypto lager ingekocht en hoger verkocht, waardoor de waarde van de cryptomunt netto meer wordt.

In het meest ideale geval zal er op de pieken worden verkocht en in de dips worden aangekocht. Hierdoor zal in de loop van de tijd de waarde van de cryptomunt, dus dat van jouw portfolio, toenemen. Dat zie je ook aan de blauwe lijn.

Ik wil nog wel even afsluiten met de opmerking dat dit natuurlijk een voorbeeld is om uit te leggen hoe crypto herbalanceren werkt. De crypto markt is zeer volatiel. Daardoor zijn de koerswijzigingen natuurlijk nooit zo mooi als op het plaatje.

Maar er is uitgebreid onderzoek gedaan naar crypto herbalanceren en in de praktijk blijkt dat deze strategie meer rendement oplevert voor jouw portfolio. Wil je daar meer over lezen? Lees dan eens de whitepaper van Shrimpy (Engels).

Hoe doe je dat dan, crypto herbalanceren?

Dat kun je natuurlijk handmatig doen. Je houdt dan de koersen in de gaten van alle cryptomunten in jouw portfolio. Je zorgt er voor dat je dan verkoopt in de pieken en die winst dan weer gebruikt om cryptomunten die in een dip zitten aan te kopen.

Maar dat kost veel tijd en energie. Je moet de koersen in de gaten houden, je moet gaan handelen op een exchange, je moet cryptomunten gaan herverdelen. Kan dat niet makkelijker?

Dat kan! Met de portfolio managementtool Shrimpy.

Logo Shrimpy groot

Wat is Shrimpy?

Kort gezegd is Shrimpy een portfolio management tool, die automatisch jouw portfolio kan gaan herbalanceren. Het enige wat je zelf moet doen, is Shrimpy de eerste keer instellen en je portfolio af en toe evalueren. Hoe goed deze tool werkt en of het eenvoudig is in gebruik, bekijken we in het vervolg van deze review.

Wat heb je nodig

Om met Shrimpy te kunnen beginnen heb je natuurlijk een account nodig. Het aanmaken van een account is gratis en snel geregeld. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een e-mail adres. Je verzint daarbij een wachtwoord en het account is gemaakt.

Je kunt Shrimpy nu gebruiken en een eigen herbalanceer portfolio aanmaken. Om het portfolio nu te gebruiken om te herbalanceren moet je een zogenoemde “Automation” aanmaken. Ook dit kan nog gratis.

Je voelt hem al aankomen. Om de automation te kunnen starten moet je abonnement afsluiten. Ik vertel je dit nu alvast, want ik kwam dar pas achter toen ik alles had ingesteld. Ik wil jou deze ’teleurstelling’ besparen en gelijk vertellen hoe het zit.

Een abonnement dus. Shrimpy heeft daarvoor de volgende opties:

Subscription plans van Shrimpy
– Shrimpy abonnementen

Ik gebruik zelf het Starter abonnement. Hiermee kun je 3 verschillende portfolio’s aanmaken. Dat is voor mij voldoende. Die $19 per maand heb ik er vaak in een dag al weer bij met herbalanceren. Dit is natuurlijk geen garantie aangezien de cryptomarkt voortdurend in beweging is.

Persoonlijk vind ik dit een goede prijs voor wat Shrimpy doet. Daarbij kan ik je tot 30% korting aanbieden als je een account aanmaakt via deze link.

Als tweede heb je een exchange nodig, waar je Shrimpy aan kunt koppelen. Shrimpy ondersteund op het moment van schrijven de volgende 20 exchanges.

 • logo binance exchange Binance
 • logo binance exchange Binance US
 • logo Bittrex exchange Bittrex
 • logo Bittrex exchange Bittrex Global
 • logo KuCoin Exchange KuCoin
 • logo Coinbase ExchangeCoinbase Pro
 • logo Poloniex Exchange Poloniex
 • logo Kraken Exchange Kraken
 • Bibox
 • logo Gemini Exchange Gemini
 • logo Huobi Exchange Huobi
 • logo HitBTC Exchange HitBTC
 • logo Bitmart Exchange Bitmart
 • logo Bitstamp Exchange Bitstamp
 • logo OKEx Exchange OKex
 • logo Bitfinex Exchange Bitfinex
 • FTX US icon FTX US
 • FTX Icon FTX
 • CexIO Icon CexIO
 • GateIO icon GateIO

Van de exchange heb je een API Key en het daarbij behorende API Secret nodig om het te kunnen koppelen aan Shrimpy. Dit is overzichtelijk en gemakkelijk in te stellen.

Tenslotte is het fijn als je al cryptocurrency hebt die je in je herbalanceer portfolio wil gebruiken. En het zou helemaal top zijn, als je die ook nog eens op één van de ondersteunde exchanges hebt staan.

Hoe werkt Shrimpy

Je weet nu wat er nodig is om te beginnen met Shrimpy. Laten we eens kijken hoe het werkt. Als je voor de eerste keer inlogt, dan krijg je de vraag om een exchange of een wallet te koppelen. Om Shrimpy te kunnen gebruiken moet je een exchange koppelen. Dit is nodig zodat Shrimpy op die exchange crypto kan kopen en verkopen als jouw ’trigger’ wordt geactiveerd. Dit kan een periodieke trigger zijn of een treshold die je hebt ingesteld.

Dit voelt natuurlijk gek, dat een software tool, crypto kan kopen en verkopen met jouw account. Dat snap ik, maar wees gerust. Met het koppelen van de exchange krijgt Shrimpy alleen trading (handels) rechten. Het opnemen van crypto kan niet. Die trading rechten zijn natuurlijk wel nodig omdat jij juist wilt dat Shrimpy voor jou gaat herbalanceren.

Shrimpy link exchange
– Shrimpy link exchange

Exchange koppelen aan Shrimpy

Het koppelen van een exchange gaat zeer eenvoudig. Ik heb met Shrimpy twee verschillende exchanges getest. FTX en Binance. Op het moment gebruik ik Shrimpy met de FTX exchange. Voor het koppelen maak je op de exchange een API key aan. Bij deze key zit een API secret. Beide waarden kopieer je naar Shrimpy en Shrimpy doet de rest. Makkelijker kan niet.

– Exchange koppelen aan Shrimpy door middel van een API

Een rondleiding door Shrimpy

Na het koppelen van de exchange kun je aan de slag met Shrimpy. Laten we eens kijken wat Shrimpy allemaal te beiden heeft.

Shrimpy menu

Aan de linkerkant van het scherm vind je het menu van Shrimpy. In dit menu vind je verschillende onderdelen.

Dashboard
Het Dashboard is het overzichtsscherm waar je al je portfolio’s terug kunt vinden met de daarbij behorende cryptomunten.

Automation
Dit is het menu onderdeel waar je herbalanceer portfolio’s kunt aanmaken en starten.

Trading
Eigenlijk is dit precies wat het zegt. Hier kun je handelen in verschillende crypto munten. Persoonlijk gebruik ik hiervoor Binance, dus vind je mij hier nooit.

Social
Wil je wat inspiratie opdoen voor een herbalanceer portfolio? Dan zit je hier goed. Je kunt van verschillende mensen zien welke portfolio’s zij hebben en wat voor een resultaten ze daarmee behalen. Je kunt deze mensen ook volgen.

History
Hier zie je de geschiedenis terug van je herbalanceer portfolio. Het is interessant om te zien hoe je portfolio aan het herbalanceren is geweest. Zo zie je bijvoorbeeld op welke momenten er een herbalancering heeft plaatsgevonden en welke crypto munten er zijn verkocht en gekocht.

Backtest
Met deze optie kun je een “terugtest” doen van je portfolio. Kies een datum in het verleden en kijk wat je portfolio gedaan zou hebben tot nu. Zo kun je zien of het een winstgevend portfolio was geweest. Let wel: In het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst 😉

Settings
Hier vind je verschillende instellingen terug. In de instellingen kun je onder andere je naam, mail en chatnaam veranderen. Ook kun je hier de valuta veranderen van Dollar naar Euro.
Verder kun je extra Exchanges linken en eventueel je abonnement aanpassen.

Shrimpy Dashboard

Op het dashboard van Shrimpy krijg je een overzicht van je verschillende portfolio’s en kun je nieuwe portfolio’s aanmaken. Ook vind je bovenaan een chat, meldingen en je accountgegevens.

Shrimpy dashboard
– Het Shrimpy Dashboard

Portfolio’s in Shrimpy

Shrimpy werkt met portfolio’s. Het is handig om van te voren na te denken over hoe je de exchange die je gaat koppelen gaat gebruiken. Zo gebruik ik FTX niet alleen voor het herbalanceren van een portfolio, maar gebruik ik deze exchange ook voor traden. Gelukkig heeft FTX de optie om meerdere accounts aan te maken. Belangrijk om te weten is dat Shrimpy wel het ‘main-account’ van FTX nodig heeft. In de tutorial kun je hier meer over lezen en leren.

Het aanmaken van een portfolio is zeer eenvoudig. Met een paar klikken is je portfolio aangemaakt en klaar om te gebruiken. Het verzenden van assets tussen portfolio’s is ook gemakkelijk en zorgt er voor dat je snel assets kunt verdelen over de verschillende portfolio’s als je met meerdere portfolio’s wilt werken.

In je portfolio zet je de assets die je wilt gebruiken voor het herbalanceren.

Portfolio in Shrimpy
– Mijn Webcoins Demo portfolio in Shrimpy

Automation in Shrimpy

Om je portfolio te kunnen herbalanceren moet je een Automation aanmaken. Een Automation is niets anders dan instellingen voor je automatische herbalancering. Het is niet moeilijk om een Automation in te stellen. Bij het aanmaken van je portfolio heb je al bepaald welke assets je wilt gebruiken om te gaan herbalanceren. De automation die je aanmaakt is dus altijd gekoppeld aan een portfolio.

Een automation bestaat uit een aantal instellingen. Je begint met het selecteren van de assets die je wilt gebruiken om te herbalanceren. Daarbij geef je aan hoeveel procent deze assets in moeten nemen in het totale portfolio.

Heb je dat ingesteld, dan kies je welke herbalanceer strategie je wilt gebruiken. Je kunt kiezen uit periodiek of een drempelwaarde (treshold) instellen. Er zijn nog een aantal extra opties, zoals DCA, waarbij je aan kunt geven of nieuw toegevoegde waarde aan het portfolio eerlijk verdeeld moet worden over het gehele portfolio of niet. Maar daarover meer in de tutorial.

Heb je alle instellingen gedaan en ben je tevreden, dan bewaar je de instellingen en kun je er voor kiezen om de automation meteen te starten. Let op: hiervoor heb je dan wel en betaald account nodig. Maar gelukkig kun je met mijn referral link tot 30% korting krijgen op je abonnement.

portfolio automation in Shrimpy
– Webcoins portfolio automation

Tot slot

Goed. We zijn aan het einde gekomen van deze review. Ik hoop dat je een beeld hebt gekregen wat crypto herbalanceren voor jouw portfolio kan betekenen. Voordat ik je ga bedanken voor het lezen van deze review, wil ik je nog wat meegeven over het aanmaken van een herbalanceer portfolio.

Doe goed onderzoek naar crypto munten die jij graag in je HODL portfolio wil hebben. Zoek daarnaast wat munten waarvan je verwacht dat ze je portfolio positief kunnen beïnvloeden. Wissel munten als je verwacht dat ze een negatieve invloed zullen hebben. Blijf je portfolio in de gaten houden, maar heb vooral plezier in het zien van een groeiend portfolio.

Dan wil ik je nu bedanken voor het lezen en mocht je nog geen account hebben aangemaakt, doe dat dan snel en haal meer rendement uit jouw crypto portfolio.

Wil jij meer rendement?

Herbalanceer jouw crypto portfolio en haal zo meer rendement uit je portfolio. Bewezen effectiever dan de HODL strategie.

Laat Shrimpy al het werk doen! Maak snel een account aan en krijg tot 30% korting op je abonnement.