Ledger Nano X review. Is deze hardware wallet makkelijk en veilig?

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

Als je in crypto investeert is het belangrijk om jouw crypto veilig te bewaren. De veiligste optie is een hardware wallet. De Ledger Nano X is zo’n hardware wallet.

De Ledger Nano X is de grotere broer en opvolger van de Ledger Nano S. Maar wat zijn nu de voordelen van deze hardware wallet ten opzichte van zijn voorganger?

Ik gebruik de Ledger Nano X nu al een geruime tijd, dus het is tijd voor een review.

Banner afbeelding voor de Ledger Nano X

Jij wil toch ook dat je crypto veilig wordt bewaard?

Koop dus snel jouw hardware wallet in de Ledger shop.

Naar de officiële Ledger shop

Wat is de Ledger Nano X

De Ledger Nano X is een hardware wallet. Dit is een fysiek apparaat waarop jouw publieke- en privésleutels worden bewaard. Met deze sleutels kun je jouw crypto beheren. Wat belangrijk is om te weten, is dat jouw crypto niet wordt opgeslagen op de Ledger zelf. De informatie over jouw crypto staat op de blockchain. Via de Ledger communiceer je met de blockchain en keur je transacties goed.

Zonder de Ledger kunnen transacties dus niet goedgekeurd worden. Hierdoor is jouw crypto fysiek beveiligd omdat je simpelweg de Ledger nodig hebt om jouw crypto te kunnen beheren. Het is dus bijna onmogelijk dat anderen jouw crypto stelen.

Bijna? Hoor ik je denken. Dat heeft wat uitleg nodig. Bij het installeren van de Ledger schrijf je een recovery phrase (herstelzin) op van 24 woorden. Dit is de back-up om jouw Ledger te herstellen als dit nodig mocht zijn. Als iemand in het bezit komt van deze recovery phrase, dan kan diegene bij jouw crypto. Het is dus belangrijk dat deze recovery phrase geheim blijft.

Unboxing de Ledger Nano X

Ik heb de Ledger Nano X gekocht in de officiële Ledger shop. Na 8 dagen werd deze netjes afgeleverd. Laten we eens kijken wat je allemaal krijgt als je de Ledger Nano X hebt besteld.

In de verpakking vind je natuurlijk de Ledger Nano X zelf (1). Om de Ledger Nano X aan te sluiten en op te laden wordt er een USB kabel meegeleverd (2). Deze USB kabel is 50 cm en dat vind ik persoonlijk aan de korte kant. Omdat ik vooral met een desktop computer werk, die niet op mijn bureau staat, maar op de grond, vind ik het persoonlijk fijn om een wat langere kabel te gebruiken.

Verder vind je een Starters Guide (3) die je laat zien hoe je de knoppen op de Ledger moet gebruiken. De rest van de stappen doe je tijdens de installatie van de Ledger op de PC.

Je krijgt 3 recoverysheets (4). Op een recovery sheet schrijf je de 24 woorden om jouw Ledger te herstellen mocht dit nodig zijn. Als extraatje krijg je nog Ledger stickers (5). Doe er wat leuks mee 🙂 Ik gebruik ze verder niet.

Unboxing de Ledger Nano X
– Unboxing de Ledger Nano X

De Ledger Live App

Om de Ledger Nano X goed te kunnen gebruiken moet je hem eerst instellen voor gebruik. Dit doe je met behulp van de Ledger Live App. De Ledger Live App is er voor Windows, Mac en Linux en is een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app.

Naast de desktop versie is er ook een mobiele app voor de Ledger Nano X. Maar daarover straks meer.

Stap voor stap instructie

Na het downloaden en installeren van de Ledger Live App wordt je stap voor stap meegenomen door het installatieproces. Dit is een zeer gebruiksvriendelijke instructie en na ongeveer een half uur ben je klaar om met Ledger Nano X aan de slag te gaan. Dat klinkt misschien lang, maar je moet rustig de tijd nemen voor het opschrijven en controleren van je recovery phrase van 24 woorden.

Stap voor stap instructie in de Ledger Live App
– Stap voor stap instellen van de Ledger Nano X in de Ledger Live App

Apps en accounts

De Ledger Nano X werkt met apps. Zo kun je voor alle ondersteunde cryptomunten een app installeren. Als de app is geïnstalleerd kun je een account aanmaken voor die cryptomunt. Aan dat account wordt een wallet adres gekoppeld, waar je jouw crypto naar toe kunt versturen.

Ledger Live App catalogus voor apps op de Ledger Nano X
– Ledger Live App catalogus met beschikbare apps

Het is in de Ledger Live App (nog) niet mogelijk om voor alle cryptomunten een account aan te maken. Gelukkig zijn er wel wallets waar je de Ledger Nano X aan kunt koppelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de Ledger Nano X te koppelen aan de Yoroi wallet van Cardano om zo toch jouw Ada op de Ledger op te slaan.

Het nadeel hiervan is dat je het saldo van jouw Ada dan niet ziet in de Ledger Live App. Je moet dan naar de externe wallet om jouw saldo te bekijken. Het voordeel is natuurlijk wel dat jouw Ada veilig is opgeslagen op de Ledger Nano X.

Ben je benieuwd welke crypto allemaal wordt ondersteund kijk dan op de website van Ledger.

Beveiliging van de Ledger Nano X

De Ledger Nano X maakt gebruik van het beveiligingsbesturingssysteem BOLOS. Daarnaast is hij voorzien van Bluetooth Low Energy (BLE)-connectiviteit. Hierdoor kan de Ledger worden gebruikt met Android- of IOS-apparaten zonder dat er een kabel nodig is. Maar hoe zit het dan met de beveiliging van deze draadloze verbinding?

Er worden alleen openbare gegevens verstuurd via Bluetooth. Zelfs als de bluetooth verbinding zou worden gehackt, is de beveiliging van de Leder afhankelijk van het Secure Element (SE). Dit element vraagt altijd toestemming voor elke actie. Daarnaast kan er alleen een bluetooth verbinding gemaakt worden door middel van authenticatie.

Mocht je het toch niet vertrouwen, dan kun je natuurlijk altijd bluetooth uitschakelen en de Ledger koppelen met een USB type-C kabel.

Architectuur

Anders dan de Ledger Nano S maakt de Ledger Nano X gebruik van 2 chips:

 • Een nieuw Secure Element (ST33J2MO)
 • Een dual-core MCU’s met draadloze ondersteuning (STM32WB55)

De STM32 MCU zorgt voor de verbinding tussen de smartphone of de desktop en het Secure Element werkt als een proxy. Het Secure element is verantwoordelijk voor het verkrijgen van gebruikersinvoer en het besturen van het scherm waar kritieke informatie wordt weergegeven. Daarnaast is het Secure Element ook verantantwoordelijk voor de veiligheid. Het slaat de Seed en de privésleutels op en implementeert alle cryptografische bewerkingen om de cryptocurrecies te beheren.

Beveiliging van de Ledger Nano X
– Beveiliging van de Ledger Nano X (bron: Ledger.com)

Gebruik en ontwerp van de Ledger Nano X

De Ledger Nano X is iets groter dan zijn kleinere broertje, de Ledger Nano S. De knoppen zitten nu ook niet meer op de zijkant, zoals bij de Nano S, maar zitten nu op de voorkant. Het bedienen wordt hierdoor gemakkelijker. De knoppen worden gebruikt voor het scrollen door de menu’s en druk je beide knoppen tegelijk in dan bevestig je een keuze.

Omdat het scherm groter is wordt de leesbaarheid van cryptoadressen ook beter. Het scheelt scrollen en je kunt dus sneller adressen valideren en transacties goedkeuren.

Ledger Nano X vs Ledger Nano S
– Ledger Nano X vs Ledger Nano S

De grootste verandering is toch wel het ondersteunen van bluetooth. Door de Ledger te koppelen met je mobiele telefoon heb je dus niet altijd een computer nodig om jouw crypto te verzenden.

Ander groot pluspunt van de Ledger is dat er regelmatig updates worden uitgebracht. Zowel voor de Ledger Nano X als de Ledger Live App. Hierdoor wordt het gebruikersgemak en de functionaliteit van de Ledger voortdurend verbeterd.

Verzenden en ontvangen van crypto

Het verzenden en ontvangen van crypto is eenvoudig. In de Ledger Live App kies je voor Send (verzenden) of Receive (ontvangen). Daarna kies je voor een account.

Bij het verzenden van crypto vul je dan het wallet adres in waar je crypto naar toe wilt verzenden, geeft aan hoeveel en klikt op verzenden. Na goedkeuring op de Ledger, wordt jouw crypto verzonden.

Voor het ontvangen krijg je het wallet adres te zien die bij het account hoort. Gebruik dit wallet adres om je crypto naar toe te (laten) verzenden.

Verzenden en ontvangen van crypto in de Ledger Live App
– Verzenden en ontvangen van crypto

Staking op de Ledger Nano X

Het is mogelijk om met de Ledger Nano X een passief inkomen op te bouwen door middel van staking. Het voordeel van staking op de Ledger is dat jouw crypto volledig veilig op de Ledger blijft staan. Op dit moment worden er 5 verschillende munten ondersteund in de Ledger Live App om te staken. Dit zijn:

 • XTZ icon Tezos XTZ
 • TRX icon Tron TRX
 • ATOM icon Cosmos ATOM
 • ALGO icon Algorand ALGO
 • DOT icon Polkadot DOT

Natuurlijk is het ook mogelijk om andere cryptomunten te staken. Hiervoor heb je dan wel een externe wallet nodig, waar je jouw Ledger Nano X aan koppelt.

Ledger Live Mobile

Door de mogelijkheid van bluetooth kun je de Ledger Nano X verbinden met je mobiele telefoon. Hierdoor is het mogelijk om crypto te verzenden en te ontvangen vanaf je mobiele telefoon en hoef je niet altijd de beschikking te hebben over een computer.

Het koppelen is eenvoudig en binnen enkele seconden kun je in de Ledger Live Mobile App aan de slag.

Ledger Live Mobile
– Ledger Live Mobile

Voordelen

 • Check icon review Veiligste optie om crypto te bewaren
 • Check icon review Ledger Live App op PC
 • Check icon review Koppelen met mobiel via bluetooth
 • Check icon review Eenvoudig in gebruik
 • Check icon review 1800+ cryptocurrency ondersteuning
 • Check icon review Tot 100 apps installeren
 • Check icon review Staken vanaf de Ledger
 • Check icon review Ondersteuning externe crypto wallets

Nadelen

 • Minus icon review Nog niet voor alle cryptocurrency een account

Waar kun je de Ledger kopen?

Er zijn verschillende webshops waar je de Ledger Nano X kunt kopen. Mijn advies is om de Ledger te kopen in de officiële Ledger shop. Wil je toch liever een Nederlandse webshop zoek dan altijd een officiële reseller. Een voorbeeld van een goede reseller is Hardwarewallet Online.

icon-warning

Koop nooit een tweedehands Ledger Nano X. Je weet niet wat er dan mee is gebeurd. Er kan bijvoorbeeld malware op geïnstalleerd zijn. Neem geen risico!

Conclusie

De Ledger Nano X is een veilige en gebruiksvriendelijke hardware wallet een een must-have voor de serieuze crypto investeerder. Met de ondersteuning van 1800+ cryptomunten kun je met deze wallet zeer goed uit de voeten. Hoewel de Ledger niet voor alle cryptomunten een mogelijkheid biedt tot het aanmaken van een account zijn er voldoende oplossingen door middel van een externe wallet.

Door de mogelijkheid van staking met de Ledger is het ook nog eens mogelijk om veilig een passief inkomen te gaan verdienen met crypto. Hiermee is de Ledger Nano X een all-round veilige oplossing om jouw crypto avontuur te beginnen of te vervolgen.

Banner afbeelding voor de Ledger Nano X

Bewaar jou crypto ook veilig en koop de Ledger Nano X vandaag nog in de Ledger shop.

Naar de officiële Ledger shop