Ledger Nano S. Hoe goed is de kleine broer van de Nano X?

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

Als je in crypto investeert is het belangrijk om jouw crypto veilig op te slaan. De Ledger Nano S is een hardware wallet waarmee je dat kunt doen.

Maar hoe goed werkt dit kleinere broertje van de Ledger Nano X? Is dit een gebruiksvriendelijke en goede wallet om jouw crypto op te slaan? Dat vertel ik je in deze review.

Wat is de Ledger Nano S?

De Ledger Nano S is een crypto hardware wallet. Een hardware wallet is de veiligste manier om jouw crypto op te slaan omdat een hardware wallet een fysiek apparaat is en niet is verbonden met het internet. Volgens de Ledger website is het ’s werelds meest verkochte hardware wallet. Op het moment van schrijven is de wallet al meer dan 2 miljoen keer verkocht.

Wat krijg je? Unboxing de Ledger Nano S

Ik heb de Ledger Nano S in de officiële Ledger Shop gekocht. Na een dag kreeg ik een mail dat de Ledger verzonden was en weer een dag later werd de Ledger bezorgd. Binnen twee dagen was ik dus al in het bezit van deze hardware wallet.

De Ledger Nano S wordt geleverd in een mooie compacte verpakking. Na het openen van de verpakking vind je allereerst de Ledger Nano S zelf. Naast de Ledger Nano S krijg je ook een Getting started kaartje, drie Recovery sheets, voor het opschrijven van jouw Recovery Phrase en je krijgt er ook twee verschillende keycords bij om jouw Ledger veilig te bewaren. Persoonlijk doe ik hier niets mee, maar het is een leuk extraatje. Tenslotte natuurlijk een USB kabel, om jouw Ledger aan te sluiten op de PC.

Unboxing de Ledger Nano S

Hoe werkt de Ledger Nano S?

Laten we eerst eens naar de Ledger Nano S zelf kijken. De Ledger lijkt op een USB stick en heeft ongeveer dezelfde afmetingen. Om de Ledger te gebruiken klap je hem open, waardoor het scherm zichtbaar wordt. Het bedienen van de Ledger, doe je met twee knoppen bovenop de Ledger. Aan de zijkant zit een USB-B aansluiting om de Ledger aan te sluiten op de PC.

Ledger Nano S verschillende aanzichten

Instellen van de Ledger Nano S

Om te beginnen moet je de Ledger Nano S eerst instellen. Dit kan op twee manieren. Als het je eerste Ledger wallet is, dan is het verstandig om het Getting started kaartje te volgen. Op dit kaartje staat dat je naar de website ledger.com/start moet gaan om de Ledger in te stellen.

Op deze website staan vier overzichtelijke stappen die je kunt volgen om de Ledger Nano S helemaal in te stellen. Je begint met het installeren van de Ledger Live App. Heb je de app geïnstalleerd op je computer, dan volgen de overige drie stappen vanzelf. De app geeft aan welke stappen je moet doorlopen.

Zo ga je eerst een pincode instellen voor je Ledger Nano S om die te beveiligen. Daarna schrijf je jouw recovery phrase van 24 woorden op. De laatste twee stappen zijn het installeren van crypto apps en het koppelen van accounts aan deze apps. Maar daarover straks meer.

Het installatieproces via de Ledger Live App is duidelijk en overzichtelijk weergegeven. Na het doorlopen van deze stappen ben je klaar om met jouw Ledger aan de slag te gaan.

Het kan ook zijn dat je al een Ledger wallet hebt. Zo heb ik ook al een Ledger Nano X. De Ledger Live App is bij mij dus al geïnstalleerd en ik heb al verschillende accounts die gekoppeld zijn aan mijn Ledger Nano X. Maar ook dan is het mogelijk om de Ledger Nano S eenvoudig te koppelen met behulp van de Ledger Live App.

4 stappen om de Ledger Nano S in te stellen
– De 4 stappen om jouw Ledger Nano S eenvoudig in te stellen voor gebruik

Helderheid display instellen

Is het display niet goed te lezen, dan is het mogelijk om de helderheid van het display in te stellen. Je kunt kiezen uit low, medium en high. Kies de instelling die bij jouw voorkeur past. Het instellen van de helderheid gaat als volgt:

Instellen helderheid op de ledger Nano S stap 1

Sluit de Ledger Nano S aan met de USB kabel. Vul je pincode in om de Ledger te ontgrendelen en houdt dan beide knoppen ingedrukt totdat het instellingen (settings) menu verschijnt.

Druk op beide knoppen om het instellingen (settings) menu te openen.

Scroll indien nodig naar de instelling Display en bevestig met beide knoppen.

Scroll indien nodig naar de instelling Brightness en bevestig met beide knoppen.

Kies nu de gewenste instelling en bevestig de instelling met beide knoppen.

Ledger Live App

Om jouw Ledger Nano S te kunnen gebruiken heb je de Ledger Live App nodig. Met deze app kun je de Ledger instellen, apps installeren, accounts aanmaken en crypto verzenden en ontvangen. Er zijn nog meer opties via de Ledger Live App, maar daarover straks meer.

De Ledger Live App is overzichtelijk en eenvoudig in gebruik. De app opent standaard met jouw portfolio. Dit zijn alle cryptocurrency die je op jouw Ledger hebt staan. In het portfolio worden alle accounts samengevoegd. Heb je bijvoorbeeld twee verschillende XRP accounts, met een waarde van 1000 XRP en 500 XRP, dan zie je in je portfolio staan dat je 1500 XRP hebt.

Waarom zou je dan een account gebruiken? Aan ieder account is een publiek adres gekoppeld. Dit publieke adres gebruik je om crypto naar te verzenden. Zo heb ik bijvoorbeeld twee XRP accounts. Het ene account heet XRP Nano X en het andere XRP Nano S. Je kunt wel raden hoe ik deze accounts gebruik. Maar ook als je jouw cryptocurrency wilt verdelen over meerdere adressen, kun je verschillende accounts gebruiken.

Portfolio overzicht in de Ledger Live App
– Portfolio overzicht in de Ledger Live App

Opslaan van cryptocurrency

Het opslaan van cryptocurrency is gemakkelijk. Na het aanmaken van een account heb je een wallet adres om de cryptocurrency naar te verzenden. Dit wallet adres voer je dan bijvoorbeeld in op de exchange waar je jouw crypto hebt staan. Je geeft aan hoeveel je vanaf de exchange naar de Ledger Nano S wilt verzenden en je bent klaar. Je crypto is nu veilig opgeslagen.

Verzenden van cryptocurrency

Het is natuurlijk ook mogelijk om cryptocurrency te verzenden met de Ledger Nano S. Zo kan het zijn, dat je een bepaalde cryptocurrency wilt verkopen en wil verzenden naar een exchange of misschien wil je crypto naar de wallet van iemand anders sturen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is het wallet adres waar de crypto naar toe verzonden moet worden.

In de Ledger Live App stel je in dat je crypto wilt verzenden. Na het invoeren van het wallet adres, ben je klaar voor het verzenden. Nu komt de kracht van de Ledger Nano S. Want voordat jouw crypto verzonden kan worden, moet je dit eerst goedkeuren op de Ledger. Jouw crypto is dus fysiek beveiligd en kan alleen verzonden worden door de transactie goed te keuren met jouw Ledger.

Transactie goedkeuren op de Ledger Nano S
– Transactie goedkeuren op de Ledger Nano S

Staking op de Ledger Nano S

Er zijn cryptocurrency die gebruik maken van het Proof-Of-Stake consensus algoritme. Kort gezegd kun je door het vasthouden van cryptocurrency in jouw wallet, beloningen verdienen. Ideaal dus met de Ledger Nano S, want het enige wat je hoeft te doen is die cryptocurrency op te slaan op jouw Ledger.

Standaard ondersteunt de Ledger een aantal cryptocurrency die je kunt staken via de Ledger Live App. Dit zijn:

 • XTZ icon Tezos XTZ
 • TRX icon Tron TRX
 • ATOM icon Cosmos ATOM
 • ALGO icon Algorand ALGO
 • DOT icon Polkadot DOT

Het is ook mogelijk om andere cryptocurrency te staken. Zo kun je bijvoorbeeld ook ADA icon Cardano ADA of VET iconVeChain VET staken op de Ledger Nano S. Dit moet dan wel met behulp van een externe wallet. Wil je weten hoe je ADA of VET kunt staken op de Ledger? Lees dan mijn tutorials over Ada staken of Vet staken op de Ledger.

Voor en nadelen van de Ledger Nano S

Voordelen

 • Check icon review Veilige hardware wallet
 • Check icon review Goede prijs kwaliteit verhouding
 • Check icon review Ledger Live App op PC
 • Check icon review 1800+ ondersteunde cryptocurrency
 • Check icon review Mogelijkheid tot staking
 • Check icon review Goede ondersteuning externe wallets
 • Check icon review Eenvoudig in gebruik

Nadelen

 • Minus icon review tot 3 apps installeren
 • Minus icon review (nog) niet voor alles een account
 • Minus icon review Geen bluetooth zoals de Ledger Nano X

Conclusie

De Ledger Nano S is dan wel het kleinere broertje van de Ledger Nano X maar doet er zeker niet voor onder. Heb je één tot drie verschillende cryptocurrency die je veilig wilt opslaan op een hardware wallet dan voldoet de Ledger Nano S uitstekend. Met daarbij ook nog eens de mogelijkheid tot staken is deze hardware wallet een must-have om jouw crypto veilig op te slaan.

Jouw crypto veilig opslaan doe je op een hardware wallet van Ledger.

Koop dus snel jouw hardware wallet.

Ledger shop: € 59,00

BTC Direct webshop (NL): €64,95

Hardwarewalletonline (NL): €64,95

Wil je meer? Ben je benieuwd naar de grote broer? Lees dan mijn review over de Ledger Nano X.