Zo installeer je gemakkelijk een nieuwe Ledger Nano X

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

Heb jij jouw nieuwe Ledger Nano X binnen? Dan is het belangrijk om die goed te installeren, zodat je jouw crypto veilig op kunt slaan. Als je dit voor de eerste keer moet gaan doen, dan kan dit best spannend zijn.

In deze tutorial laat ik je stap voor stap zien hoe je dit eenvoudig met behulp van Ledger Live kunt doen.

BELANGRIJK!

Als je een (nieuwe) Ledger voor de eerste keer gaat installeren moet je een Recovery Phrase en een PIN code aanmaken. Zit er al een Recovery Phrase in de doos en een instructie om de Ledger te ontgrendelen met een PIN code: DOE DIT NIET!

De Recovery Phrase is jouw unieke sleutel (private key) waarmee je jouw eigen crypto kunt beheren. Houd deze dus altijd geheim en bewaar die goed.

Mijn advies is om een hardware wallet altijd nieuw te kopen.

Voordat we beginnen

Als je deze tutorial leest ga ik er van uit dat je al een Ledger Nano X hebt. Heb je nog geen Ledger, maar wil je er wel meer over weten, lees dan eerst mijn review over de Ledger Nano X. In deze tutorial gaan we namelijk de Ledger Nano X installeren zodat je direct kunt beginnen met jouw crypto veilig opslaan.

Icon info

Ik heb het al een aantal keer gehad over crypto opslaan op de Ledger. Maar eigenlijk klopt dit niet. Jouw crypto wordt niet opgeslagen op de Ledger zelf, maar op de blockchain. De Ledger zorgt voor publieke- en privésleutels zodat jij jouw crypto veilig kunt beheren op die blockchain.

Banner afbeelding voor de Ledger Nano X

Wil je nu toch eerst een Ledger Nano X kopen? Doe dit dan in de officiële Ledger shop!

Ledger Nano X opladen

Zoals in elke beschrijving van een apparaat op batterijen, staat ook in de beschrijving van de Ledger Nano X dat je de Ledger eerst goed moet opladen met de meegeleverde USB kabel.

Ledger Nano X aangesloten met de meegeleverde USB kabel
– Ledger Nano X aangesloten met de meegeleverde USB kabel

Ledger website

In het Getting started boekje staat dat we naar de website https://www.ledger.com/start moeten gaan om de Ledger te installeren. Laten we dat dus doen.

Op de website vind je vier verschillende stappen:

  1. Ledger Live installeren
  2. Pin code instellen en Recovery phrase opschrijven
  3. Applicaties installeren op de Ledger
  4. Een account toevoegen aan de Ledger

Laten we deze 4 stappen samen doorlopen.

1. De Ledger Live App downloaden en installeren

Om de Ledger Nano X te kunnen gebruiken moeten we de Ledger Live App installeren. Dit is de software waarmee we onze Ledger kunnen instellen en beheren. De software is er voor Windows, Mac en Linux. In deze tutorial laat ik zien hoe je dit voor Windows installeert.

Ledger Live App downloaden

Klik op Download Ledger Live app en kies voor Windows app. Sla het bestand op in een map naar keuze. Als het bestand is gedownload ben je klaar om het te installeren.

Ledger Live App downloaden voor Windows
– Ledger Live App downloaden voor Windows

Ledger Live App installeren

Open het gedownloade bestand en doorloop de installatie stappen. Klik nadat de installatie geslaagd is op Voltooien.

Ledger Live App installatie voltooid
– Ledger Live App installatie voltooid

Ledger Nano X instellen

Nu we de Ledger Live App hebben geïnstalleerd kunnen we de Ledger gaan instellen. Open de Ledger Live App. Klik in het welkomstscherm op Get started.

Ledger Live App welkomstscherm
– Welkomstscherm Ledger Live App

Voordat we verder kunnen moeten we eerst de voorwaarden accepteren voor het gebruik van de Ledger Live App. Zet een vinkje bij I have read and accept the Terms of service and Privacy policy en klik dan op Enter Ledger app.

Algemene voorwaarden Ledger Live App
– Algemene voorwaarden

Kies bij What’s your device? welk apparaat je in wilt stellen. Wij kiezen hier voor Nano X.

Ledger Live App kies je device
– Device kiezen

Nu kunnen we kiezen voor het instellen van een nieuwe Nano X. Heb je al een Recovery Phrase dan heb je nog twee opties, maar voor deze tutorial kiezen we Set up a new Nano X.

Ledger Live App Nieuwe Nano X instellen
– Nieuw Nano X instellen

Er volgen nu een aantal basis berichten. Lees deze berichten en klik bij het laatste bericht op Lets do this!

– 1. Access your crypto
– 2. Own your private key
– 3. Stay offline
– 4. Validate transactions
– 5. Let’s set up your Nano!

Goed! We zijn bijna klaar om te beginnen. Er verschijnen nog een aantal tips voordat je gaat starten. Het is belangrijk om goed de tijd te nemen. In de Ledger Live App adviseren ze 30 minuten en die tijd heb je er ook wel voor nodig. Zorg dat je een pen en de Recovery sheet klaar hebt gelegd en dat er niemand met je mee kan kijken. Klik dan op OK, I’m ready! en laten we de Ledger instellen.

Get Started scherm in de Ledger Live App
– Get Started scherm in de Ledger Live App

Om aan te geven hoe belangrijk deze stappen zijn, geeft de Ledger Live App nog een laatste melding dat je alle stappen goed moet volgen. Ik denk dat dat nu wel duidelijk is 🙂 Klik op Got it om te beginnen.

Ledger Live App careful melding
– Nog een extra waarschuwing

Ledger Nano X aanzetten en bedienen

We hebben alles klaargezet om te gaan beginnen om de Ledger voor de eerste keer aan te zetten. Laten we eerst eens kijken wat er nu in de Ledger Live App wordt aangegeven en deze stappen daarna samen doorlopen.

– Eerste stappen voor de Ledger

1. Ledger aanzetten

Als je in het begin van deze tutorial de Ledger al had aangesloten op de USB kabel om de Ledger op te laden, dan had je vast al gezien, dat de Ledger Nano X automatisch aangaat. Wil je de Ledger aanzetten, zonder dat de USB kabel is aangesloten, houdt dan de linkerknop voor ongeveer 2 seconden vast totdat de Ledger aangaat.

Ledger Nano X opstarten

Houdt de linkerknop voor ongeveer 2 seconden vast, totdat de Ledger opstart.

2. Bladeren door de Ledger

Als je de Ledger Nano X voor de eerste keer aanzet, krijg je een korte rondleiding en uitleg. Laten we de verschillende schermen samen doorbladeren.

Afbeelding met daarop het welkomst bericht van de Ledger Nano X

De Ledger start op met een welkomstbericht. Druk op de rechterknop om verder te scrollen.

Je krijgt de melding om Ledger Live te downloaden. Dit hebben we al gedaan, dus drukken we op de rechterknop om door te gaan.

Om te bladeren door de Ledger gebruik je de linker- en rechterknop. Spreekt voor zich, dus druk op de rechterknop voor het volgende scherm.

Als je een keuze wilt bevestigen, druk je op beide knoppen tegelijk. Goed om te weten, die hebben we nog vaak nodig. Druk op de rechterknop om door te gaan.

Als je het control center wilt openen, houdt je beide knoppen tegelijk ingedrukt, voor ongever 2 seconden. In het control center kun je verschillende instellingen doen. Voor nu druk je op de rechterknop om verder te gaan.

Je kunt Ledger Live starten om hulp te krijgen bij het instellen. Dit hebben we al gedaan, dus scrollen we door naar rechts.

Set up as new device verschijnt in het scherm. Druk op beide knoppen om daarmee te beginnen.

De Getting Started stap is nu afgerond. Klik in de Ledger Live App op Next step. In de volgende stap gaan we de PIN code instellen voor de Ledger Nano X

Pincode instellen op de Ledger Nano X

De PIN code zorgt er voor dat je Ledger Nano X niet zomaar door iedereen gebruikt kan worden. Vergelijk het met de beveiliging op je telefoon. Voordat het gebruikt kan worden moet je eerst de PIN code invoeren. Zet een vinkje bij I understand that I must choose my PIN code myself an keep it private en klik dan op Set up PIN code.

Ledger Live Set up PIN code
– PIN code instellen

In de Ledger Live App krijg je nu een korte beschrijving hoe je de PIN code in kunt stellen op de Ledger. Belangrijk om te weten is dat je de cijfers kunt veranderen met de linker- en de rechter knop. Met de linker knop ga je een cijfer omlaag en met de rechter knop een cijfer omhoog. Bevestigen van een cijfer doe je met beide knoppen. Laten we de stappen op de Ledger bekijken.

Uitleg hoe je een PIN code in kunt stellen in de Ledger Live App
– Uitleg hoe je een PIN code in kunt stellen
Ledger Nano X PIN code bedenken

Bedenk een PIN code van 4 tot 8 cijfers. Als je een PIN code hebt bedacht, bevestig dan met beide knoppen.

Ledger Nano X PIN code instellen

Voer de PIN code in. Scroll door de cijfers tot je het juiste cijfer tegenkomt. Druk op beide knoppen om door te gaan.

Als je jouw PIN code helemaal hebt ingevoerd, kies je als laatste karakter een vinkje. Bevestig dit met beide knoppen.

Voer de PIN code nog een keer in om te bevestigen en druk op beide knoppen om door te gaan.

De PIN code is nu ingevoerd. Klik in de Ledger Live App op Next step. De volgende stap is het opschrijven van de Recovery phrase.

Recovery phrase opschrijven

We gaan nu over naar het opschrijven van de Recovery phrase. Dit is de belangrijkste stap bij het instellen van de Ledger, dus zorg dat je hier rustig de tijd voor neemt. Zet in de Ledger Live App een vinkje bij I understand that if I lose this recovery phrase, I will not be able to access my crypto in case I lose access to my Nano en klik dan op Recovery phrase.

Ledger Live App Recovery phrase opschrijven
– Recovery phrase opschrijven

icon-warning

De ledger Nano X genereert een unieke Recovery phrase. Er wordt nergens een kopie bewaard en het is dus van belang dat je deze 24 woorden niet kwijtraakt. Mocht je de toegang tot jouw Ledger Nano X kwijtraken dan is dit je enige back-up en dus ook de enige toegang tot jouw crypto.

Genoeg gewaarschuwd, laten we de Recovery phrase gaan opschrijven. In de Ledger Live App staan de stappen, die op de Ledger Nano X worden weergegeven. We lopen deze stappen samen door.

Ledger Live App met de stappen voor het opschrijven van de Recovery phrase
– Stappen voor het opschrijven van de Recovery phrase
Ledger Nano X write down your recovery phrase melding

Op de Ledger Nano X verschijnt de melding Write down your recovery phrase. Klik op beide knoppen om naar het volgende scherm te gaan.

Ledger Nano X waarschuwing dat de 24 woorden je enige backup zijn

Op de Ledger zie je de waarschuwing These 24 words are your only backup. Secure them carefully.

Het belang van deze 24 woorden wordt dus nog eens extra benadrukt. Druk op de rechterknop om naar het volgende scherm te gaan.

Het eerste woord verschijnt in beeld. Schrijf dit op de Recovery phrase achter de 1. Scroll met de rechterknop naar het volgende woord. Herhaal dit voor alle 24 woorden.

Afbeelding met de bevestiging mededeling voor het verifiëren van de 24 woorden voor de Recovery phrase op de Ledger Nano X

Nadat je alle 24 woorden hebt opgeschreven kun je ze nog bekijken om te verifiëren. Ben je er zeker van dat je ze alle 24 goed hebt opgeschreven druk dan op beide knoppen om door te gaan.

Nu alle 24 woorden zijn opgeschreven klik je in de Ledger Live App op Next step.

Recovery phrase verifiëren

De 24 woorden zijn opgeschreven, maar natuurlijk moeten we die nu nog verifiëren. Dit gaan we doen op de Ledger.

Afbeelding met de bevestiging boodschap voor de Recovery phrase op de Ledger Nano X

Op de Ledger verschijnt Confirm your recovery phrase. Klik op beide knoppen om te bevestigen.

Afbeelding met het bevestigen van het eerste woord van de Recovery phrase op de Ledger Nano X

Scroll door de lijst met de linker- of rechterknop totdat je het eerste woord tegenkomt van jouw recovery phrase en bevestig het woord met beide knoppen.

Doe dit voor alle 24 woorden.

Afbeelding met daarop de melding "Your device is ready" van de Ledger Nano X

Na alle 24 woorden bevestigd te hebben volgt de melding Your device is ready. Scroll met de rechterknop een stap verder.

De Ledger Nano X met de melding Access Dashboard.

Je ziet Acces Dashboard. Bevestig dit met beide knoppen. De Ledger Nano X is nu ingesteld en klaar voor gebruik.

De Recovery phrase is geverifieerd. Klik in de Ledger Live App op Next step. In de Ledger Live App krijg je de melding om jouw Recovery phrase veilig op te bergen omdat het je laatste kans is op toegang tot je crypto als je de Nano niet kunt gebruiken. Klik op OK, I’m done!

Ledger Live App Hide recovery phrase
– Ledger Live App melding om je Recovery phrase goed op te bergen

Wil jij jouw Recovery phrase veilig bewaren?

Koop dan de Cryptosteel Capsule. Met deze onverwoestbare capsule is jouw crypto veilig.

Ledger Live App quiz

Er volgt nu eerst een quiz met drie vragen.

Ledger Live App quiz starten
– Ledger Live App quiz starten

De eerste vraag gaat over waar jouw crypto wordt opgeslagen. Wordt jouw crypto opgeslagen op de Ledger Nano X of op de blockchain? Probeer deze vraag eerst zelf te beantwoorden en bekijk dan het antwoord en de uitleg.

Ledger Live App quizvraag 1
– Vraag 1 van de quiz

Het antwoord moet natuurlijk zijn op de blockchain. Jouw crypto wordt niet opgeslagen op de Ledger. De Ledger voorziet jou alleen van een privésleutel. Met deze sleutel heb je toegang tot jouw crypto. Klik op On the blockchain en na de felicitatie op Next question.

De tweede vraag gaat over de recovery phrase en vraagt: Als mijn recovery phrase niet langer veilig of privé is dan …

Probeer eerst zelf antwoord te geven op deze vraag, daarna vind je de uitleg.

Ledger Live App quizvraag 2
– Vraag 2 van de quiz

Als je recovery phrase niet langer privé is, dan is jouw crypto oon niet meer veilig. Ledger bewaart geen kopie, je moet er dus voor zorgen, dat je jouw crypto veilig naar een andere wallet overzet. Klik op My crypto is no longer safe and I need to transfer them to a secure place. Klik dan na de felicitaites op Next question.

De derde en laatste vraag gaat over de private key. Als je jouw Ledger Nano X aansluit op de Ledger App, is jouw private key …

Ledger Live App quizvraag 3
– Vraag 3 van de quiz

Jouw private key blijft natuurlijk altijd offline. Ook als je verbonden bent met de Ledger Live app is jouw private key niet beschikbaar. Je moet transacties altijd fysiek goedkeuren. Dat maakt een hardware wallet zo veilig. Klik op Still offline en daarna op Finish quiz.

Je bent nu klaar om jouw crypto te beheren. Er is nog één stap om de installatie helemaal af te ronden en dat gaan we nu doen. Klik op Next step.

Ledger Live App already pro
– Quiz succesvol afgerond. Nog één stap te gaan

Controle of de Ledger Nano X echt is

De laatste stap in de Ledger Live App is controleren of de Ledger Nano X echt is. Klik op Check my Nano.

Ledger Live App Check Nano
– Controle van de Ledger Nano X

De Ledger Live app gaat nu controleren of je Ledger Nano X echt is. Klik op Check my Nano. Sluit je Ledger Nano X aan op de USB kabel en geef de Ledger toestemming om de Ledger Manager te openen:

Ledger Nano X Allow Ledger Manager

Geef de Ledger Manager toestemming op de Ledger Nano X. Bevestig dit met beide knoppen.

Als de controle is geslaagd, krijg je de melding All good! De Ledger is nu helemaal klaar voor gebruik. Klik op Continue.

Ledger Live App Ledger Genuine test geslaagd
– Test geslaagd

Tot slot

In deze tutorial hebben we een nieuwe Ledger Nano X geïnstalleerd. Daarbij hebben we een PIN code ingesteld en een recovery phrase opgeschreven. De Ledger is dus helemaal klaar voor gebruik en klaar om jouw crypto veilig te beheren.

De volgende stap is dan ook om accounts aan te maken voor de cryptomunten die je wilt beheren met de Ledger Nano X. Hoe je een account aanmaakt op de Ledger, kun je lezen in de tutorial Een account aanmaken op de Ledger Nano X.

Nuttige tutorial?

Heb je iets aan deze tutorial gehad en wil je jouw waardering geven? Met een klein gebaar, doe je mij een groot plezier.

Kopieer eenvoudig het wallet adres en doneer wat jij deze tutorial waard vindt.

BTC

ETH

ADA

XRP

SOL

VET