Hoe jij geld kunt verdienen met crypto in 2021!

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

Geld verdienen met crypto, kan dat nog? Is het niet te laat om in te stappen?

Het antwoord is simpel, Ja dat kan nog en het is zeker niet te laat! Er zijn genoeg mogelijkheden om juist nu nog in te stappen. Weten welke? Lees dan snel verder!

Wat is crypto?

Voordat we gaan kijken welke mogelijkheden er zijn is het misschien handig om eens te kijken naar wat crypto eigenlijk is. In het Engels spreek je over cryptocurrency. Dit is een samenvoeging van cryptography en currency. Oftewel cryptografie en valuta. In dit verdere artikel zal ik de term crypto, in plaats van cryptocurrency gebruiken, dat leest net wat lekkerder 😉

Crypto is een digitale vorm van het contante geld dat we nu gewend zijn. In theorie kun je er van alles mee betalen. Van kleding tot aan hotelovernachtingen. De Bitcoin is daar het bekendste voorbeeld van.

Zo kocht Laszlo Hanyesz op 22 mei 2010 twee pizza’s voor “slechts” logo BTC10.000 BTC. Op het moment van schrijven, is dat omgerekend $ 557.000.000 (€ 477.000.000). Een prijzige pizza 🙂 Maar hiermee heeft hij wel de eerste stap gezet om crypto te gebruiken als betaalmiddel.

Afbeelding met het forumbericht van Laszlo waarin hij trots verteld dat hij twee pizza's heeft gekocht voor 10.000 BTC
– Forumbericht van Laszlo op 22 mei 2010

Toch hoor ik je nu denken… maar dat betalen kunnen we toch al? Je kunt gewoon een betaling doen via iDeal of Paypal. Klopt helemaal! Maar waarom zou je dat dan met crypto willen doen?

Terechte vraag en dat verdient een helder antwoord. Laten we dat eens bekijken aan de hand van een voorbeeld. Stel je wilt geld overmaken naar een vriend. Je logt dan in bij je bank, via de website of de app en geeft de bank de opdracht het geld naar je vriend over te maken. Simpel toch?

Klopt, dat is simpel. Maar de bank is een tussenpersoon om er voor te zorgen dat het geld overgeschreven wordt. Hiervoor betaal je dan ook altijd een vergoeding. Dat kan in de vorm van transactiekosten of natuurlijk een betaalpakket waar je vaak maandelijks of jaarlijks voor betaalt.

Crypto Wallet

Met crypto is er geen tussenliggende organisatie. Je regelt je eigen betalingen. Laten we nog eens naar het voorbeeld kijken. Je wilt geld overmaken naar je vriend. Deze vriend noemen we voor het gemak Ruben. Met gratis software, een zogenoemde crypto wallet, op je computer of telefoon geef je aan welk bedrag aan crypto je wilt overmaken.

Je voert het adres in van de crypto wallet van Ruben en klikt op verzenden. Dat is het! Jouw transactie wordt nu op het netwerk gezet. Het netwerk controleert jouw transactie. Als die is goedgekeurd dan wordt de transactie uitgevoerd.

Maar hoe werkt dat dan? En belangrijker nog, is dat wel veilig? Laten we daarvoor eens kijken naar de technologie.

Blokchaintechnologie

Ik kan een heel technisch verhaal gaan ophangen, maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Een blokchain is eigenlijk gewoon een database. Niets meer en niets minder.

In deze database kan alleen informatie worden toegevoegd. Er kan niets verwijderd of aangepast worden. Daarnaast is elk item (een blok genoemd) in de database cryptografisch gekoppeld aan het laatste blok.

Als er een nieuw blok toegevoed wordt, moet die een digitale vingerafdruk (een hash) bevatten van het laatste blok. Zo ontstaat er een reeks van blokken. Oftewel de blokchain.

Het blokchain netwerk is gedecentraliseerd. Dat betekent dat er niet één centraal punt is waar alle gegevens worden opgeslagen. Er zijn meerdere ‘nodes’ (computers) die allemaal een exacte kopie bevatten van de database.

Al deze nodes (ook wel ‘miners’ genoemd) houden toezicht op het netwerk en controleren de transacties. Laten we dit eens bekijken met ons eerdere voorbeeld.

Afbeelding van een blokchain

Goed, in het eerdere voorbeeld waren we geld aan het overmaken naar Ruben. Dit deden we met onze crypto wallet. Het bedrag en het adres van de crypto wallet van Ruben zijn ingevoerd en we klikken op verzenden.

Er wordt nu een blok op het netwerk gezet. Dit blok bevat alle informatie over de transactie. In dit blok staat onder andere de waarde, de tijd van het versturen, de afzender en ontvanger enz.

Nu het blok op het netwerk staat wordt dit gecontroleerd. De nodes op het netwerk controleren de betrouwbaarheid van de informatie. Als de nodes het eens zijn dat de transactie valide is wordt deze toegevoegd aan de blokchain en ontvangt Ruben zijn geld.

Veilig?

Omdat verschillende nodes de transacties controleren en moeten goedkeuren, kan niemand zomaar informatie opslaan of wijzigen in de database. Op elke node staat namelijk een exacte kopie.

Daarnaast is er geen afhankelijkheid van een centraal systeem. Valt één van de nodes weg, dan zijn er altijd weer andere nodes die de controle kunnen overnemen. Dat maakt dit systeem veiliger dan de systemen met een centrale database.

Geld verdienen met lange termijn investeren

Een manier van geld verdienen met crypto is door er in te investeren. Je maakt dan gebruik van de HODL strategie. HODL is een afkorting voor Hold On for Dear Life. Oftwel houd vast voor een goed leven.

Het idee achter HODL is dat de crypto die je aankoopt in de loop van de tijd meer waard gaat worden. Een goed voorbeeld is natuurlijk de Bitcoin.

In januari 2018 stond de Bitcoin op ongeveer $ 15.000 ( ~ € 12.500), op het moment van schrijven staat de Bitcoin op ongeveer $ 55.000 ( ~ € 45.700). Dat is in ruim 3 jaar 3,5 keer zoveel. Er wordt verwacht dat de Bitcoin op den duur meer waard gaat worden. Had je in januari 2018 Bitcoin, dan is dat tot nu toe dus een goede investering geweest.

Naast de Bitcoin zijn er tegenwoordig ook vele Altcoins. Dit is een verzamelnaam voor alle crypto behalve de Bitcoin. De bekendste Altcoin is toch wel Ethereum. Ook met het investeren in Altcoins kun je geld verdienen.

Belangrijk is dat je goed kijkt in welke Altcoin je gaat investeren. Niet elke coin heeft namelijk dezelfde potentie om door te groeien. Wil jij leren hoe je kunt investeren en geld verdienen met crypto? Dan is deze Crypto Masterclass voor jou!

Ben je benieuwd welke 10 cryptomunten in 2021 de meeste potentie hebben, dan is een kijkje in dit Crypto Portfolio een goede kans om de juiste crypto te vinden om in te investeren.

Wil jij nu al crypto kopen om in te investeren? Dat kan natuurlijk. Een goede exchange om dat te doen is Bitvavo. Dit is de grootste en goedkoopste exchange in Nederland. Ze hebben de laagste handelskosten. Daarnaast is Bitvavo ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk en dus een goede keus om mee te beginnen.

Wil je meer weten over Bitvavo? Lees dan mijn uitgebreide Bitvavo review. Daarin vertel ik je al mijn ervaringen en laat ik zien hoe je met Bitvavo kunt beginnen. Via onderstaande knop krijg je de eerste € 1000,- aan handelskosten cadeau.

Geld verdienen met staking

Mocht je het lange termijn investeren een interessante optie vinden, dan kun je ook met staking op een eenvoudige manier geld verdienen met crypto.

Staking is het vasthouden van cryptovaluta in je crypto wallet. Door het vasthouden van deze crypto ondersteun je ten eerste het blokchain netwerk. Daarnaast krijg je over de waarde van de vastgehouden crypto valuta een vergoeding.

Niet alle crypto munten ondersteunen staking en ook bij iedere exchange kan dit anders zijn. Bitvavo ondersteunt op het moment van schrijven 16 verschillende coins met staking. Hieronder vind je de lijst die Bitvavo ondersteunt.

 • logo ark ARK ARK
 • logo btc Bitcoin BTC
 • logo bch Bitcoin Cash BCH
 • logo cardano Cardano ADA
 • logo dai Dai DAI
 • logo eth Ethereum ETH
 • logo ltc Litecoin LTC
 • logo icx ICON ICX
 • logo neo NEO NEO
 • logo ont Ontology ONT
 • logo usdt Tether USDT
 • logo xtz TEZOS XTZ
 • logo trx Tron TRX
 • logo usdc USD Coin USDC
 • logo vet VeChain VET
 • logo waves Waves WAVES

Voor iedere crypto munt is er een andere stakingsopbrengst. Zo krijg je bij logo ADACardano ADA op dit moment een jaarlijks percentage van 5%. Bij Bitvavo worden de stakingsopbrengsten dagelijks berekend en één keer per week op de maandag uitbetaald. De uitbetaling is over het algemeen in dezelfde crypto munt.

Je kunt staking vergelijken met rente over je spaarrekening. Alleen krijg je op je spaarrekening (bijna) geen rente meer 🙂 Met staking kun je dus gratis crypto verdienen. Vooral interessant als je toch al van plan bent om te investeren en je crypto langere tijd wil laten staan.

Wil je weten hoe jij bij Bitvavo kunt staken? Lees dan snel mijn artikel over staking of klik op onderstaande link om meteen te beginnen bij Bitvavo.

Geld verdienen met korte termijn traden

Geld verdienen met crypto kan ook door te handelen (traden). Dit day-traden doe je vooral voor de korte termijn. Dit is een periode van maximaal ~14 dagen. Hiervoor maak je vaak een technische analyse (TA) van de koersen van verschillende crypto munten.

Als je dan een interessante crypto munt hebt gevonden, waarvan je verwacht dat hij uit gaat breken dan zoek je een geschikt instapmoment en koop je deze crypto munt.

Je wacht dan op een moment om deze munt op de korte termijn met winst te verkopen. Met welke winst je de munt verkoopt is geheel aan jezelf. Ben je tevreden met 10% winst, of wacht je liever tot je 50% winst kunt pakken, dat is geheel aan jou.

Voor mijzelf houd ik de strategie aan om na 15% en 25% al delen winst (~ 50%) er uit te halen. Het overige bedrag laat ik staan om te kijken wat de koers nog gaat doen. Hierbij verplaats ik mijn Stop Limit wel alvast naar boven, zodat ik met de rest ook in ieder geval een mooie winst pak.

Belangrijk bij het traden, is je risico management. Ten eerste moet je alleen handelen met geld dat je kunt missen. Daarnaast is het belangrijk om een limiet met jezelf af te spreken. Welk percentage verlies vind je acceptabel?

Mijn Stop Limit staat altijd tussen de 3% en 5%. Mocht de koers mijn Stop Limit bereiken, dan verkoop ik alles. Zo beperk ik mijn verliezen en maak ik die goed met mijn winsten 😉

Een goede exchange om mee te day-traden is Binance. In het begin is het nog even wennen, omdat deze exchange veel uitgebreider is dan Bitvavo. Maar ben je eenmaal gewend, dan is dit een relatief eenvoudige exchange om te gebruiken. Natuurlijk is Binance ook te gebruiken voor lange termijn investeringen.

Tradingview

Als day-traden je wel wat lijkt, dan ontkom je er niet aan om ook de koersen in de gaten te gaan houden. Je kijkt dan op de grafieken van verschillende crytpo munten. Op deze grafieken kun je dan een technische analyse (TA) loslaten.

Het doel van deze technische analyse is om een ‘patroon’ te ontdekken op de grafiek, waarbij je verwacht dat de koers omhoog zal gaan uitbreken. Let op: verwacht! Traden is namelijk nooit zeker, daarom is het zo belangrijk om je Stop Limit goed te zetten om je verliezen te beperken.

Maar… ervaring is de sleutel. Je zal merken, dat als je langer met day-traden bezig bent het herkennen van patronen en het inschatten van een positieve koers wijziging je beter af gaat. Dit betekend niet, dat je alleen maar winsten gaat pakken.

Traden is ongeveer 70% verliezen en 30% winnen. Maar met de juiste kennis en ervaring kun je deze winsten groter maken dan je verliezen. Een goede cursus om het traden te leren is de Crypto Masterclass.

Daarnaast heb je natuurlijk nog een ’tool’ nodig om een goede technische analyse te kunnen maken. Daarvoor gebruik ik Tradingview. En ik denk dat bijna iedereen dat doet 🙂

Tradingview is software waarmee je goede technische analyses kunt maken. Je kunt de koers van een cryptomunt openen en in de grafiek, op een eenvoudige manier tekenen.

Zo kun je horizontale lijnen en trendlijnen tekenen, je kunt tekst elementen toevoegen, je kunt een liniaal gebruiken om de procentuele groei of daling te meten, je kunt tekenen, je hebt hulpmiddelen zoals een fibonnaci retracement, je kunt…

Eigenlijk heb je oneindig veel mogelijkheden om een goede technische analyse te maken 🙂

Afbeelding waarop een screenshot van Tradingview is te zien.
– Overzicht van Tradingview

Er staat nog een review op de planning dus houdt de website in de gaten, als je benieuwd bent, wat je met Tradingview allemaal kan doen. Wil je Tradingview nu al gebruiken? Klik dan op onderstaande link en probeer het 30 dagen uit.

Conclusie over geld verdienen met crypto

Crypto is in 2021 een ‘hot’ item. Steeds meer mensen krijgen mee, wat crypto is en wat je er mee kunt. Het investeren en handelen in crypto wordt door de verschillende exchanges ook steeds eenvoudiger gemaakt.

Je hebt de keuze uit lange termijn investeren met daaraan gekoppeld de staking. Je kunt gaan day-traden en dagelijks mooie winsten proberen te maken, maar het kan natuurlijk ook allebei 😉

Om nog maar eens terug te komen op de vraag: kun je geld verdienen met crypto in 2021?
Dan is het antwoord: zeker weten!