Alles wat je moet weten over Finst: Veilig en betrouwbaar handelen in crypto in 2024

door

| Update:

Featured Image voor de FInst review

Ben je geïnteresseerd in het handelen in cryptocurrency en zoek je een veilig en betrouwbaar platform? Zoek niet verder, want dan is Finst de exchange voor jou! In deze uitgebreide review zal ik je alles vertellen over de Finst exchange en laten zien hoe je eenvoudig kunt beginnen en veilig kunt handelen in crypto.

Handelen in crypto

Voordat je begint met het handelen op Finst is het goed om te weten hoe handelen in cryptocurrency werkt. Cryptocurrency is een digitale vorm van geld, die gebruik maakt van cryptografie om transacties te beveiligen.

Cryptocurrencies hebben vaak een eigen blockchain waarop deze transacties worden bijgehouden en uitgevoerd.

Het handelen in cryptocurrency houdt in dat je digitale activa koopt of verkoopt met als doel winst te maken. Dit kan door middel van traden of investeren.

Het handelen in cryptocurrencies brengt risico’s van verliezen met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Over Finst

Wat Finst zelf zegt:

Finst is een in Amsterdam gevestigde cryptocurrency exchange onder leiding van een team van beleggingsprofessionals die eerder hebben meegebouwd aan één van de grootste retail-beleggingsplatforms in Europa.

Finst biedt de laagste transactiekosten in Europa voor een breed scala aan cryptocurrencies via een uniek en zeer veilig platform.

Finst wil een gelijk speelveld creëren voor alle crypto investeerders en de hoge toegangsbarrières die gepaard gaan met investeren in cryptocurrency wegnemen.

Of ze dat waar kunnen maken, bekijken we onder andere in deze review.

Voordelen van handelen op Finst

Finst is op het moment van schrijven nog een relatief nieuw platform. Eén van de belangrijkste voordelen vind ik toch wel dat het opgezet is door beleggers. Dus door beleggers, voor beleggers. Er is goed nagedacht over wat je nodig hebt als een beginner, maar ook voor de ervaren belegger is het platform uitstekend te gebruiken.

Proof of Reserves

Finst is de enige exchange in Nederland met Proof of Reserves. Simpel gezegd, wordt er dan gecontroleerd of een exchange het bedrag dat ze zouden moeten aanhouden ook daadwerkelijk in reserve hebben. Dit wordt gedaan middels een audit.

Wil je meer lezen over de soort audit en het audit rapport inzien, dan kun je dat uiteraard terugvinden op de website.

Laagste tarieven

Finst heeft de laagste tarieven van Nederland met 0,15%. Dat betekent dat voor iedere €1.000,- die je verhandelt je slechts €1,50 aan transactiekosten betaalt.

Hieronder staat een vergelijking met een aantal andere Nederlandse exchanges.

logo Finst

Finst

Bitvavo

Blox

BTC direct

Transactiekosten

0,15%

0,25%

0,25%

2,00%

iDeal

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

EUR opnemen

Gratis

Gratis

€ 0,25

Gratis

Bundels

Het is mogelijk om cryptobundels aan te kopen bij Finst. Het fijne van een bundel is, dat je op een slimme en eenvoudige manier kunt investeren in verschillende cryptomunten tegelijk. Iedere maand worden Bundels automatisch geherbalanceerd.

Hierdoor is investeren eenvoudig en toegankelijk voor iedereen die wil beginnen met investeren. Zeker als je de markt nog wil ontdekken is een Bundel een goede start van jouw investering.

Op dit moment zijn er 7 verschillende bundels om uit te kiezen.

Overzicht van de beschikbare cryptobundels op Finst

Voorbeeld Bundels

Klinkt allemaal goed die Bundels, maar hoe ziet dat er dan uit? Om daar antwoord op te kunnen geven laat ik een voorbeeld zien vanuit de praktijk. Ik heb namelijk op 20 december 2023, €100,- geïnvesteerd in de Top 5 bundel.

Investeringsoreder in Cryptobundel Top 5 op de Finst exchange

Op het moment van schrijven, heb ik een positie winst van € 4,87 wat ik terug kan vinden in de details.

Positie details van een investering in de top 5 cryptobundel op Finst

Het grote voordeel van investeren in een bundel is dat het iedere maand geherbalanceerd wordt. Er wordt daarbij iedere maand gekeken naar de prestaties van de cryptocurrencies op de markt. Aan de hand daarvan wordt het portfolio eventueel op een nieuwe manier ingedeeld. Zo blijft jouw bundel up-to-date met de huidige markt.

Daarnaast is het altijd mogelijk om extra geld in de bundel te investeren, waardoor je jouw investering verder kunt laten groeien.

Finst investeren met Bundels

Geld storten

Niet alleen het kopen van crypto is eenvoudig, ook het storten van geld om die crypto te kopen kan gemakkelijk door middel van iDeal of Bancontact. Voordeel van deze twee manieren is dat het geld direct op jouw account staat en je meteen crypto kunt kopen.

Een derde manier is middels een zogenoemde Bank Transfer. Nadeel daarvan is dat het dus niet direct op jouw account staat, maar meestal wel binnen 24 uur.

Strotingsmogelijkheden op Finst. iDeal, Bancontact en Bank transfer

Staking

Je hebt op het moment van schrijven de mogelijkheid om 7 verschillende cryptocurrencies te staken. Als je staking hebt ingeschakeld verdien je beloningen (rewards) die iedere maandag op je account worden bijgeschreven.

Het enige wat je hoeft te doen is Staking inschakelen. Heb je dan één of meerdere van de 7 cryptocurrencies die worden ondersteund, dan worden ze automatisch gebruikt om te staken en verdien je automatisch beloningen.

Afhankelijk van de cryptocurrency verdien je dan tot 10% APY. APY staat voor Annual Percentage Yield en houdt rekening met samengestelde rente. Dit betekent, dat de rente periodiek wordt berekend en het bedrag dat uitbetaald wordt direct aan het saldo wordt toegevoegd.

Met elke periode wordt het saldo dus steeds een beetje groter en de rente die over het saldo betaald wordt, levert dan ook steeds een beetje meer op.

Staking overzicht op de Finst exchange.

Wil je meer weten over Staking op Finst? Dat kun je hier nalezen op de website.

Geavanceerde analyses

Wat Finst ook een zeer fijn platform maakt is de mogelijkheid om geavanceerde analyses aan te zetten. Hiermee krijg je een mooi overzicht van ongerealiseerde winst/verlies, positie winst/verlies en totale winst/verlies per cryptocurrency.

Je ziet dus in één oogopslag hoe je er voor staat in je portfolio. Laten we dat eens bekijken aan de hand van een voorbeeld.

Geavanceerde analyse op de Finst exchange voor cryptocurrency Solana

In de afbeelding zie je een voorbeeld van Solana. Op dit moment heeft die een waarde van €69,15 in mijn portfolio. Bij ongerealiseerde W/V (winst/verlies) zie je +19,23€. Dit is de winst die ik tot nu toe heb op Solana. Ongerealiseerd, omdat ik hem sinds de aankoop, niet heb verkocht.

Zoals je ziet heb ik Solana dus op €50,- ingekocht. Maar €69,15 – €19,23 = € 49,92. Hoe kan dat?
Dat is heel eenvoudig, want als ik voor €50 inkoop, moet ik nog transactiekosten van 0,15% betalen.
€50 x 0,15% = € 0,075. En dat is afgerond €0,08.

Een eenvoudig en waardevol overzicht dus om snel te kunnen zien wat mijn ongerealiseerde winst en verlies posities zijn.

Automatisch investeringsplan

Het is mogelijk om een automatisch investeringsplan aan te maken. Dit betekent dat je maandelijks tegen een vast bedrag een bepaalde cryptocurrency koopt. Het voordeel hiervan is dat je volgens de zogenoemde DCA methode investeert. DCA staat voor Dollar Cost Averaging. Door het toepassen van DCA koop je op vaste momenten crypto in en is de aankoop minder afhankelijk van de volatiliteit van de markt.

Het aanmaken van zo’n plan is zeer eenvoudig. Je stelt in voor welk bedrag je een bepaalde cryptocurrency wilt aankopen en voor welke termijn. Wekelijks, tweewekelijks of maandelijks. Daarnaast kun je ook nog aangeven of je dit direct wilt laten opnemen op een externe wallet. Bijvoorbeeld jouw Ledger hardware wallet.

Auto invest overzicht op de Finst exchange met een automatische investering van Bitcoin

Assets op Finst

Op het moment van schrijven zijn er al een heleboel assets op Finst om te kopen. Natuurlijk komen er steeds meer assets bij, dus deze lijst zal regelmatig geüpdatet worden.

Bekijk alle assets
Logo van BTC op Finst

BTC

SOL

AVAX

TRX

SHIB

IMX

ETC

ALGO

AAVE

CRV

WOO

CHZ

GNO

PEPE

KSM

ENJ

BAND

ANKR

AUDIO

PERP

OGN

DENT

OXT

MLN

SGB

ETH

BNB

LINK

MATIC

LTC

NEAR

DYDX

GRT

SAND

SNX

EOS

1INCH

STG

GLMR

LRC

ZRX

STORJ

CTSI

UMA

NMR

KNC

ALPHA

NMR

RARI

USDT

ADA

DOGE

UNI

BCH

ATOM

RNDR

QNT

APE

MANA

GALA

OCEAN

POWR

SKL

BAT

AMP

YFI

BAL

ANT

LPT

SLP

PHA

REN

BOND

XRP

USDC

DOT

XLM

HBAR

LDO

AXS

MKR

FTM

XTZ

FET

RPL

COMP

PAXG

MASK

CVX

SUSHI

CQT

C98

RAD

ALICE

RAD

FIS

MIR

Vergelijking met soortgelijke exchanges

Om een goede keuze te kunnen maken is het fijn als je verschillende opties per exchange kunt vergelijken. Hieronder heb ik een overzicht van de belangrijkste punten bij elkaar gezet.

logo Finst

Finst

Bitvavo

Blox

BTC direct

Transactiekosten

0,15%

0,25%

0,25%

2,00%

iDeal

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

EUR opnemen

Gratis

Gratis

€ 0,25

Gratis

Crypto Bundels

Proof of Reserves

Geavanceerde Analyse

Crypto storten

Crypto opnemen

Geavanceerd Traden

Staking*

Automatisch investeren

* Ieder platform heeft andere cryptocurrencies die je kunt staken.

Wat direct opvalt is dat Finst de laagste transactiekosten heeft. Transactiekosten zijn kosten die je aan Finst betaalt voor het kopen en /of verkopen van crypto. Stel dat je voor €1000 aan crypto koopt dan betaal je daarover dus €1,50 aan transactiekosten.

Daarnaast is het ook de enige exchange in Nederland met Proof of Reserves en de mogelijkheid tot cryptobundels.

Het enige wat ik persoonlijk mis, als meer ervaren cryptoavonturier is het geavanceerd kunnen traden, waarbij je crypto met een limit order aan kunt kopen of kunt verkopen. Wellicht is dit nog iets voor in de toekomst.

Beginnen met Finst

Om te kunnen beginnen met Finst moet je eerst een account aanmaken. Dit doen we door via de Finst website een e-mailadres te registreren. Daarna kun je via de Finst app de overige stappen van de registratie doorlopen.

Registreren bij Finst.

Om een account aan te maken gaan we eerst een e-mailadres registreren. Klik op deze link om een account aan te maken en over de eerste €5.000 geen handelskosten te betalen.

Je komt dan op de homepage van Finst. Vul je e-mailadres in en klik op Registreren.

Klik dan op Verdergaan om het e-mailadres te bevestigen.

Let op: je gaat hiermee akkoord met de Privacy Policy van Finst.

Pirvacy Policy bevestigen op de Finst exchange tijdens de registratie

Finst verstuurt je nu een mail die je moet bevestigen.

Bevestig je mail melding op de Finst exchange tijdens de registratie

De link in de mail is 5 minuten geldig, dus zorg dat je dit binnen 5 minuten doet. Klik in de mail op Bevestig.

E-mail met de bevestigingslink voor de registratie op de Finst exchange

Om de registratie te voltooien moeten we nu de app downloaden.

Melding om de app te downloaden voor het voltooien van de registratie

Finst app installeren

In dit artikel laat ik de stappen zien hoe je Finst kunt installeren voor een Android device. Heb je een iOS device, download de app dan in de App Store en ga verder met de stappen voor het registreren. Die zijn op beide devices hetzelfde.

Open de Google Play Store, zoek naar de Finst app en klik dan op Installeren. Als de installatie is voltooid klik je op Openen. Op de homepage van de Finst app klik je op Inloggen.

Finst app installeren in de Google Play Store
Finst app openen vanuit de Google Play Store
Finst app homepage met Inloggen en Registreren

Registreren

Volg de registratie stappen in de app. Tijdens de registratie heb je een geldig identiteitsbewijs nodig, zoals een rijbewijs, identiteitskaart of paspoort. Als je alle stappen hebt doorlopen kunnen we gaan kijken naar het kopen van crypto.

Let op: je kunt direct Staking inschakelen na het afronden van de registratie.

Bitcoin kopen op Finst

Als de registratie is voltooid kunnen we Bitcoin (of een ander cryptocurrency) gaan kopen. Dit kan via de website en via de app. We gaan beide manieren bekijken.

Bitcoin kopen via de Finst website

Open de Finst website en klik op Log in.

Homepage van de Finst exchange

Scan de weergegeven QR code. Dit doe je met de Finst app op je telefoon. Open de Finst app en klik in de app op scanner.

Finst website inloggen met QR code
Finst app dashboard scanner

Je komt nu op het dashboard van Finst. Voordat we Bitcoin kunnen kopen moeten we eerst geld storten. Dit gaan we doen via iDeal.

Euro’s storten via iDEAL

Klik op Storten / Opnemen.

Finst dashboard storten en opnemen

Kies nu de gewenste methode. Omdat we Euro’s willen storten klikken we op Storten EUR.

Finst storting methodes. Keuze voor Storten Euro

Kies nu de methode om Euro’s te storten. Ik kies hier voor iDEAL.

Finst keuze maken hoe je euro wilt storten.

Kies nu het bedrag dat je wilt overmaken en klik op Verder gaan.

Finst een bedrag kiezen dat je wilt overmaken

Kies de betaaloptie die je wilt. Ik kies hier nogmaals voor iDEAL.

Finst betaalwijze kiezen via pay.nl

Kies de bank waarmee je wilt betalen en rond je betaling af zoals jouw bank voorschrijft.

iDEAL betaling starten door jouw bank te kiezen

Als je storting is uitgevoerd kun je dit terugzien in Activiteit. Tijd om Bitcoin te gaan kopen.

Finst activiteiten dashboard

Bitcoin kopen

Om bitcoin te kunnen kopen klik je in het dashboard op Trade.

Finst dashboard Trade knop

Kies nu je asset om te traden. Wij willen Bitcoin kopen, dus typ in het zoekveld BTC. Je ziet nu Bitcoin in de lijst. Klik er op om het te openen.

Finst asset kiezen om te traden

Zorg dat het tabblad Koop geactiveerd is. Geef dan een bedrag op in Euro dat je aan Bitcoin wilt kopen. Ik ga in dit artikel voor €50,- aan Bitcoin kopen. Ik vul dus 50 in en klik dan op Koop.

Je krijgt nu het overzicht van de order die is uitgevoerd. Klik op Bevestig om Bitcoin te kopen. Je ziet dat er €0,08 aan transactiekosten worden gerekend.

Bitcoin kooporder bevestigen op Finst

Top! De order is succesvol uitgevoerd, e hebben dus onze eerste Bitcoin gekocht op Finst. Klik in het order overzicht op Bekijk Wallet.

Order uitgevoerd scherm voor Bitcoin in de Finst exchange

In je wallet zie je jouw aangekochte Bitcoin staan.

Wallet overzicht in de Finst exchange

Zo eenvoudig is het dus om Bitcoin (of welke cryptocurrency dan ook) te kopen op de Finst exchange. Laten we nu eens kijken hoe we dat kunnen doen in de Finst app.

Bitcoin kopen via de Finst app

We hebben zojuist gezien hoe je eenvoudig Bitcoin kunt kopen via de website van Finst. Nu gaan we hetzelfde doen met de Finst app. In de vorige stap heb ik €100,- euro op mijn account gestort en er staat nu dus nog €50,- op. Die ga ik gebruiken om nogmaals Bitcoin te kopen, maar nu via de Finst app. In de onderstaande stappen zie je hoe eenvoudig dit is via de app.

Finst app dashboard
Open de app en Klik op het dashboard op Koop
Finst app BTC in assetlijst zoeken
Zoek BTC in de assetlijst en klik er op om Bitcoin te openen
Finst app bedrag invoeren om BTC te kopen
Voer een bedrag in en klik op Koop
De koop van BTC in de Finst app bevestigen
Bekijk het overzicht en bevestig de aankoop.
Overzicht van de uitgevoerde kooporder van BTC in de Finst app
De order is succesvol uitgevoerd. Klik op Bekijk wallet.
Bitcoin in de wallet in de Finst app
Bitcoin in je wallet.

Zo zie je dat het ook via de Finst app eenvoudig is om Bitcoin te kopen.

Conclusie

In dit artikel hebben we de Finst exchange bekeken. Finst is op dit moment de goedkoopste exchange met maar 0,15% aan transactiekosten.

Daarnaast kun je investeren in Bundels. Het voordeel van zo’n Bundel is dat je in verschillende cryptocurrencies tegelijk kunt investeren en dat de Bundel automatisch iedere maand geherbalanceerd wordt.

Ook Staking is mogelijk bij Finst, vaak tegen de hoogste percentages APY. Heb je Staking ingeschakeld, dan worden de ondersteunde cryptocurrency automatisch gestaked in jouw portfolio.

Wat ik nu nog mis is “geavanceerd” traden, waarbij je cryptocurrencies aan kunt kopen en/of verkopen met een limit order. Wat ook een fijne toevoeging zou zijn is een soort van DCA (Dollar Cost Averaging) methode om cryptocurrencies bijvoorbeeld maandelijks automatisch aan te kunnen kopen.

Al met al, een zeer gebruiksvriendelijke en overzichtelijke exchange voor zowel de beginner als de meer ervaren cryptoavonturiers. Het is een nog vrij jonge exchange en volop in ontwikkeling en we kunnen dus nog mooie dingen verwachten.

Finst exchange overzicht

Gebruiksgemak

Mogelijkheden

Transactiekosten

Vergoedingen (APY)

Support

Finst biedt de laagste transactiekosten van 0,15%
Met Proof of Reserves is jouw investering altijd veilig
Makkelijk crypto kopen met IDEAL en Bancontact
Staking tegen de hoogste APY
Crypto bundels om gemakkelijk te investeren
Geavanceerde analytics om jouw positie(s) te monitoren
DCA manier van aankopen crypto
Geavanceerde trade mogelijkheden missen (nog)