Daedalus wallet van Cardano | Installeren, transacties en staking eenvoudig uitgelegd

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

De Daedalus wallet van Cardano is een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke crypto wallet. Zo is het mogelijk om een nieuwe wallet aan te maken, een hardware wallet te pairen en om jouw Ada te staken.

Wil je meer lezen over deze wallet voordat je er mee aan de slag gaat, lees dan mijn review. Wil je er meteen mee aan de slag en stap voor stap zien hoe je deze wallet installeert en kunt gebruiken. Lees dan snel verder.

De Daedalus wallet downloaden en installeren

Voordat je de Daedalus wallet kunt gaan gebruiken moeten we de wallet eerst downloaden en installeren. Om de wallet te downloaden ga je naar daedaluswallet.io

Download de wallet voor het platform wat voor jou van toepassing is. In deze tutorial download en bespreek ik de Windows versie. Nadat het bestand gedownload is installeer je de wallet.

– De Daedalus wallet van Cardano downloaden en installeren

De Daedalus wallet de eerste keer opstarten

Als de wallet is geïnstalleerd open de wallet dan. In Windows is er op mijn bureaublad een snelkoppeling gemaakt waar ik op kan klikken om de wallet te openen.

Algemene instellingen

De wallet opent de eerste keer met een aantal algemene instellingen die ik kan doen. Zo kan ik de taal kiezen van de wallet. Ik kan kiezen uit Engels en Japans. Die keuze is voor mij snel gemaakt, daar kies ik voor Engels. 🙂

Daarna kan ik het Number format aangeven. Hier kies je op welke manier je getallen weer wilt geven. Als voorbeeld staat er het getal: 8638301639,283542. Je kiest hier welk leesteken je wilt gebruiken om het getal weer te geven.

Je kunt kiezen uit een punt (.), een komma (,) of een spatie. Het getal ziet er dan als volgt uit:

  • Punt: 8.638.301.639,283542
  • Komma: 8,638,301,639.283542
  • Spatie: 8 638 301 639.283542

Ik kies hier voor de optie met een punt (.) omdat dat de notatie is zoals die in Nederland gebruikt wordt.

Vervolgens is er de keuze voor het Date format. Ook hier heb ik verschillende keuzes hoe ik de datum wil laten weergeven in de wallet. De keuzes zijn:

  • mm/dd/yyyy (maand, dag, jaar)
  • dd/mm/yyyy (dag, maand, jaar)
  • yyyy/mm/dd (jaar, maand, dag)

Hier kies ik voor de optie dd/mm/yyyy. Kies wat je zelf een fijne weergave vind.

Als laatste optie is er het Time format. Hier kun je aangeven of je gebruik wilt maken van de AM/PM notatie of een 24 uurs klok. Ik kies hier voor de 24 uurs notatie. Kies ook hier wat je zelf fijn vindt.

Algemenen instellingen in de Daedalus wallet na de eerste keer opstarten.
– Algemene instellingen bij de eerste keer opstarten

Algemene voorwaarden

Na de algemene instellingen volgen de algemene voorwaarden. Lees die door en ben je het er mee eens, accepteer ze dan door een vinkje te zetten voor I agree with terms of service en klik op Continue. Het beginscherm van de wallet wordt nu weergegeven.

Synchroniseren

Nadat Daedalus is opgestart wordt er gesynchroniseerd met de blockchain. Daedalus kan pas goed gebruikt worden als deze synchronisatie is voltooid. Het synchroniseren neemt al gauw 30 minuten in beslag. Wel goed om even rekening mee te houden.

Ook belangrijk om te weten is dat er een kopie van de blockchain op de computer opgeslagen wordt. Op het moment van schrijven is deze 11 GB groot. Je hebt dus voldoende schijfruimte nodig! Dit wordt in de toekomst alleen nog maar groter, aangezien er iedere dag nieuwe blokken bijkomen.

Een wallet aanmaken

Laten we beginnen met een wallet aanmaken. Klik op Create. Er wordt dan een Create a new wallet scherm geopend. Vul onder Wallet name een naam in voor jouw wallet. Ik gebruik de naam: Webcoins wallet.

Bedenk een Spending password. Dit wachtwoord heb je nodig om transacties van deze wallet goed te keuren. Let op dat het wachtwoord minimaal 10 karakters lang moet zijn. Wachtwoord ingevoerd? Top! Vul hem dan nog eens in onder Repeat password om het te verifiëren. Helemaal klaar? Druk dan op Create Shelly wallet.

– Nieuwe wallet aanmaken in Daedalus

Recovery phrase

De volgende stap in het aanmaken van de wallet is een recovery phrase opschrijven. Met deze recovery phrase kun je jouw wallet altijd herstellen indien nodig. Dit is een zeer belangrijke stap en het is verstandig om dit op een rustige plek te doen en er je tijd voor te nemen.

Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt en klik dan op I confirm that nobody can see my screen…. en klik op Continue.

Recovery phrase melding bij het aanmaken van een wallet in Daedalus
– Recovery phrase melding in Daedalus wallet bij het aanmaken van een nieuwe wallet.

De recovery phrase verschijnt nu in beeld. Schrijf de 24 woorden in de juiste volgorde op papier. Ben je klaar en heb je het gecontroleerd klik dan op Yes, I have written down my wallet recovery phrase.

Recovery phrase in de Daedalus wallet
– Recovery phrase van 24 woorden

Nu moet je jouw recovery phrase gaan verifiëren. Dit doe je door alle 24 woorden in de juiste volgorde in te typen. Begin met het typen van het eerste woord. Tijdens het typen verschijnt er een popup menu met suggesties van woorden. Zorg dat je alle 24 woorden hebt ingevuld.

Verifieëren van de recovery phrase in Daedalus
– Verifiëren van de recovery phrase

Nadat je alle 24 woorden hebt ingevuld moet je nog twee meldingen accepteren. De eerste melding is dat je begrijpt dat de beste manier om je recovery phrase op te slaan niet digitaal is. Als je er voor kiest om dit wel digitaal op te slaan, is dat je eigen verantwoordelijkheid. Zet een vinkje als je dat begrijpt.

De tweede melding geeft aan dat je begrijpt dat de enige manier om je wallet te herstellen deze recovery phrase is. Zet een vinkje als je dat begrijpt en klik op Confirm

Bevestigen van de twee meldingen in Daedalus wallet
– Bevestigen van de twee meldingen

Goed. De wallet is aangemaakt. Nu wordt de wallet direct gesynchroniseerd met de blockchain. Dit duurt tussen de 20 en de 30 minuten. Even wachten dus. Gelukkig kan dit proces op de achtergrond verder gaan, dus Laten we ondertussen alvast kijken hoe je een hardware wallet kunt pairen met Daedalus. 🙂

Een hardware wallet pairen

Het is mogelijk om een hardware wallet te koppelen aan de Daedalus wallet. Het voordeel hiervan is, dat je jouw Ada gewoon op je hardware wallet kan laten staan. Het is mogelijk om een Ledger Nano S, een Ledger nano X of een Trezor Model T te pairen. In deze tutorial pair ik de Ledger Nano X.

Ledger Nano X klaarzetten

Het is handig om de Ledger Nano X alvast klaar te zetten voordat je gaat pairen met de Daedalus wallet. Ontgrendel de Ledger Nano X met je pincode en open de Cardano app.

Cardano app openen op de Ledger Nano X
– Cardano app openen op de Ledger Nano X

Ledger Nano X pairen

Goed. Nu de Ledger klaar staat kunnen we beginnen. Klik op Pair. Wacht tot Daedalus contact heeft gemaakt met de Ledger en de melding Export the public key on your device weergeeft. Kijk nu op de Ledger.

Export public key op de Ledger Nano X tijdens het pairen in Daedalus
Druk op beide knoppen om te bevestigen en door te gaan.
Bevestigen van het exporteren van de public key op de Ledger Nano X tijdens het pairen in Daedalus
Bevestig het exporteren van de public key met beide knoppen.

Ledger synchroniseren

Na het exporteren van de public key is de Ledger gekoppeld aan de Daedalus wallet. Nu moet de Ledger nog gesynchroniseerd worden. Dit proces start automatisch en duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Tijdens de synchronisatie wordt alle transactie geschiedenis en de balans gesynchroniseerd met de blockchain. Omdat ik al eerder Ada op de Ledger Nano X heb gezet via de Adalite wallet krijg ik al deze informatie te zien.

Ook mijn gedelegeerde stake aan de Viper stakepool is terug te zien na de synchronisatie. Top!

Overzicht van de Ledger Nano X na de synchronisatie in Daedalus
– Overzicht van de Ledger Nano X na de synchronisatie in Daedalus

Ada naar je wallet overmaken

Nu we een wallet hebben aangemaakt en een wallet hebben gepaired, is het tijd om daadwerkelijk Ada over te maken naar één van onze wallets. Omdat ik in de paragraaf hierna Ada wil gaan staken zet ik het over naar de aangemaakte wallet. Ik heb mijn Ada via mijn Ledger namelijk al gedelegeerd naar een stakepool.

Ik heb in Bitvavo al voor € 50 aan Ada aangekocht. Als je wilt weten hoe je dat moet doen in Bitvavo dan kun je mijn tutorial lezen over het aankopen van crypto in Bitvavo.

Wil je nu meteen Ada kopen bij Bitvavo, dan kan dat hieronder.

Goed, als je Ada hebt aangekocht of ergens op een wallet hebt staan gaan we het nu overmaken naar onze wallet in Daedalus. Daarvoor hebben we het publieke wallet adres nodig. Om hat wallet adres te vinden klik je op jouw wallet en dan op Receive afbeelding Daedalus wallet.

Je krijgt nu een overzicht van 20 publieke adressen te zien. Klik op het bovenste adres. Er wordt nu een scherm geopend met Share Wallet Address. Klik op Copy address om het adres te kopiëren.

Ga nu naar je wallet waar je Ada op hebt staan. Zoals al aangegeven ga ik daarvoor naar Bitvavo. In Bitvavo open ik Ada en klik ik op Opnemen. Belangrijk in Bitvavo is dat je het wallet adres eerst verifieert voordat je er naar toe kunt zenden. Dat heb ik al gedaan. Wil je weten hoe dat moet, dan kun je de tutorial lezen over hoe je gemakkelijk crypto over kunt zetten van Bitvavo naar de Ledger Nano X.

Kopieer het adres in het Bitvavo adresboek naar het adresveld en klik op Doorgaan. Kies hoeveel Ada je wilt verzenden en klik nogmaals op Doorgaan. Nu nog mijn 2FA code invullen en Bevestigen.

– Ada verzenden van Bitvavo naar Daedalus

Het opnameverzoek is dan geplaatst. Nu is het wachten totdat de Ada is bijgeschreven in de Daedalus wallet. Dit duurt hooguit 5 minuten.

– Ada is bijgeschreven op de Daedalus wallet.

Ada staken

Cardano is een Proof Of Stake (POS) blockchain platform. Dit betekent dat je jouw Ada kunt staken. Om dat te kunnen doen moet je jouw Ada delegeren aan een stake pool. Dat is eenvoudig te regelen in de Daedalus wallet. Omdat ik mijn Ada al stake op de Ledger zal ik in deze tutorial Ada staken via de eerder aangemaakte wallet.

Belangrijk is dat je minimaal 10 Ada in de wallet hebt staan, voordat je Ada kunt staken. Als je deze tutorial helemaal hebt gevolgd, dan hebben we die 10 Ada naar onze wallet overgemaakt, dus dat is geregeld. Heb je dat nog niet gedaan en wil je wel staken, zorg dan dat er voldoende Ada in je wallet staat.

Stake pool uitzoeken

Om te beginnen gaan we eerst een stake pool kiezen. Er zijn over de 2000 stake pools dus wat is nu een goede stake pool? Dat is en blijft een persoonlijke keuze, maar je kunt mijn artikel over het kiezen van een stake pool lezen om je te helpen bij het kiezen.

Aan de linkerkant in de wallet klik je op het “netwerk” icoon. Dan krijg je een overzicht van het delegation center. Hier vind je informatie over de huidige en de volgende Cardano epoch en aan welke stake pools je al delegeert.

Klik dan op Stake pools. Nu krijg je een overzicht te zien van de huidige stake pools waar je aan kunt delegeren. Het is een top 565. Daarna staan alle stake pools op plaats 566. Deze top wordt samengesteld aan de hand van een filter. Met dit filter kun je aangeven hoeveel Ada je zou willen staken en op basis daarvan wordt er een top samengesteld.

Ik laat het filter voor nu met rust omdat ik aan dezelfde stake pool ga delegeren als waar ik met mijn Ledger al aan delegeer. Op het moment van schrijven staat deze op plaats 144.

– Naar het stake pool overzicht in de Daedalus wallet

Stake pool kiezen

Als je een stake pool hebt uitgekozen waar je aan zou willen delegeren dan klik je op die stake pool. Er verschijnt dan een popup menu met gegevens over die stake pool en onderaan staat de knop Delegate to this pool.

Als je op de knop klikt verschijnt er een scherm met Delegate Wallet. Hierop staan de stappen die we gaan doorlopen. Als eerste gaan we de wallet kiezen, die we willen gebruiken om te delegeren, dan kiezen we de stake pool en tenslotte moeten we onze keuzes bevestigen. Laten we beginnen. Klik op Continue.

Overzicht van de stappen voor het delegeren in de Daedalus wallet
– Overzicht van de stappen tijdens het delegeren.

Wallet selection

In de eerste stap van de 3 gaan we de wallet kiezen die we willen gebruiken voor het delegeren. Dit is heel eenvoudig. Kies uit de drop-down lijst de wallet die je wilt gebruiken. Ik kies hier voor de Webcoins wallet die we eerder deze tutorial hebben aangemaakt en klik op Continue.

Wallet kiezen om mee te delegeren in Daedalus
– Wallet kiezen om mee te delegeren.

Stake pool kiezen

De tweede stap is het kiezen van een stake pool. Dat klinkt gek, want dat hebben we eigenlijk al gedaan. Dat klopt ook, want de gekozen stakepool is al wel geselecteerd. Je krijgt hier nog de mogelijkheid om eventueel een andere stake pool uit te kiezen. Ik blijf bij mijn keus en klik op Continue.

Stake pool kiezen in de tweede stap van het delegeren
– Stake pool kiezen

Stake pool bevestigen

Als derde en laatste stap moeten we de stake pool nog bevestigen. Je ziet de stake pool ID van de stake pool waar je aan gaat delegeren. Daaronder zie je de transaction fee die je moet betalen. Die ligt rond de 0,17 Ada. Ook zie je een Deposit bedrag van 2 Ada. Dit is een eenmalige inleg die je doet als je een stake key gaat registreren. Als je de volgende keer aan een andere stake pool wilt delegeren met deze wallet, hoef je deze deposit niet opnieuw te betalen.

Vul als laatste nog je Spending password in die je hebt aangemaakt tijdens het aanmaken van de wallet en klik dan op Continue.

Delegeren aan de stake pool bevestigen
– Delegeren aan de stake pool bevestigen.

Stake pool gedelegeerd

Top! Na het synchroniseren is jouw wallet gedelegeerd aan de gekozen stake pool en krijg je die melding te zien in het scherm. Belangrijk om te beseffen is dat het twee epochs duurt voordat je jouw eerste rewards ontvangt. Als je precies wilt weten hoe dit werkt, lees dan mijn artikel over de Cardano epoch.

De wallet is succesvol gedelgeerd
– De wallet is succesvol gedelegeerd

Daedalus instellingen

Als laatste in deze tutorial kijken we nog even naar wat instellingen die je kunt doen in de Daedalus wallet. We lopen niet alle instellingen langs, maar bekijken de meest interessante opties. Om de instellingen te openen klik je op de instellingen knop.

Je ziet dat de algemene instellingen worden geopend. Deze instellingen hebben we bij de eerste keer opstarten ingesteld. Wil je nog iets wijzigen dan kun je dat dus hier doen.

Onder de optie General, vind je Wallets. Als je hier op klikt, kun je aangeven of je jouw totaal aan Ada ook in een andere valuta wilt weergeven. Als je deze optie aan zet, dan kun je kiezen in welke valuta. Zo kies ik hier voor Euro. Maar je kunt hier veel verschillende valuta kiezen. Ook andere crypto valuta zoals de Bitcoin (BTC).

Optie om jouw Ada in een andere valuta weer te geven in de Daedalus wallet
– De optie om jouw Ada in een andere valuta weer te geven, zoals de Euro.

De volgende instelling waar we naar kijken is de Themes instelling. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier het thema van de Daedalus wallet instellen. Er zijn op het moment van schrijven 6 verschillende thema’s beschikbaar. Ik ben altijd een voorstander van een Dark thema, en die zit er gelukkig bij 🙂

Bij de instellingen vind je ook nog de support optie. Die heb ik tot nu toe nog niet hoeven gebruiken, wat een goed punt is natuurlijk. Mocht ik die ooit een keer nodig hebben, dan zal ik deze tutorial updaten en de stappen weergeven. Voor zover ik het kan zien, is dat niet al te ingewikkeld.

Tot slot

We zijn aan het einde gekomen van deze tutorial. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Mocht je iets missen of niet helemaal duidelijk vinden, neem dan gerust contact op.