XRP icon 50 Ripple XRP

Ripple in het kort

Ripple is een bedrijf dat in 2012 is opgericht. Ze gebruiken de blockchain technologie om het bestaande betalingssysteem te verbeteren, waarbij vooral het betalingsverkeer tussen banken en financiële instellingen centraal staat.

De cryptomunt die op de blockchain van Ripple kan worden gebruikt is XRP. Het doel van XRP is om banken, financiële instellingen en exchanges met elkaar te verbinden om snellere en kosten efficiënte wereldwijde betalingen te realiseren.

Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan verder in het uitgebreide gedeelte over Ripple.

XRP veilig bewaren

Koop nu een Ledger Nano X hardware wallet en zorg er voor dat jouw XRP veilig wordt opgeslagen.

of lees eerst mijn review over de Ledger Nano X

Ripple XRP eenvoudig uitgelegd voor beginners

Om uit te leggen hoe Ripple XRP werkt maak ik gebruik van een voorbeeld. Maak kennis met Ruben en Vera. Ruben woont in Nederland en heeft een bankrekening bij de ING. Vera woont in India en heeft een bankrekening bij Bank of India. In dit voorbeeld gaan we kijken hoe een overschrijving werkt in FIAT geld.

Stel dat Ruben € 50,- wil overmaken naar Vera. Hij logt in bij zijn bank, in dit geval de ING en doet een Wereldbetaling. In de overschrijving geeft hij aan dat hij een bedrag ter waarde van 50 euro wil overmaken naar Vera. Omdat Vera in India woont, wil zij dit wel in Indiase Rupees (INR) ontvangen.

Zodra Ruben de overschrijving heeft bevestigd, zal de ING deze overschrijving verwerken. Hierbij zal de 50 euro omgezet moeten worden naar Indiase Rupees tegen de dan geldende wisselkoers.

Naast de wisselkoers betaal je ook een OUR opslag. Dit is een bedrag bovenop het reguliere transactietarief. Dit bedrag wordt in rekening gebracht als je in de betaalopdracht aangeeft om ook de kosten van de bank van de ontvanger te betalen. De ING hanteert voor India € 25. Daarnaast is er ook nog een verwerkingsduur van 2 werkdagen.

FIAT geld overboeking  van Nederland naar India
– Een wereldbetaling in FIAT geld met alle daarbij horende beperkingen en regels.

Hoe werkt XRP?

Nu gaan we hetzelfde voorbeeld nog eens bekijken, maar dan met de voordelen die XRP biedt. Laten we beginnen met wat XRP is.

Het doel van Ripple is om banken, betalingsproviders en exchanges met elkaar te verbinden. Daardoor moet het mogelijk worden om kosten effectieve betalingen te doen over de gehele wereld. Ripple maakt gebruik van xRapid. Dit is een On-Demand-Liquidity (ODL) oplossing. Hiermee kunnen banken XRP kopen als een overbruggingsvaluta en gebruiken als tussenschakel tussen FIAT valuta. Zo hoeven ze geen vreemde valuta aan te kopen van verschillende landen bij grensoverschrijdende betalingen.

Ripple maakt gebruik van de XRP Ledger (XRPL). Dit grootboek (Ledger) wordt beheerd door een netwerk van onafhankelijke validerende nodes. Deze nodes vergelijken constant hun transactierecords. Iedereen kan een Ripple validator-node instellen en uitvoeren. Ook kan er gekozen worden welke nodes vertrouwd moeten worden.

Ripple raadt zijn klanten aan om een lijst met geïdentificeerde, vertrouwde deelnemers te gebruiken om transacties te valideren. Deze lijst noem je een Unique Node List (UNL). De UNL-nodes wisselen transactiegegevens met elkaar uit totdat ze het allemaal eens zijn over de huidige status van het grootboek. Alleen dan wordt de transactie uitgevoerd.

Betaling met XRP

Terug naar het voorbeeld van Ruben en Vera. Ook nu maakt Ruben de 50 euro over naar Vera. Hij logt opnieuw in bij zijn bank en doet de Wereldbetaling. De bank maakt gebruik van het xRapid netwerk. Hierdoor maakt de bank verbinding met een aangesloten exchange en wordt de 50 euro omgezet in XRP.

De ontvangende bank in India maakt ook gebruik van xRapid. Via de exchange waar de Bank of India bij aangesloten is wordt de XRP ter waarde van 50 euro omgezet naar Indiase Rupees. De transactiekosten van XRP zijn zeer laag en de snelheid van het netwerk hoog. Hierdoor kan Vera binnen een aantal seconden al over haar bedrag beschikken.

Voorbeeld transactie over het RippleNet
– Een wereldbetaling met XRP. Niet alleen goedkoper, maar ook vele malen sneller!