ADA icon 50 Cardano ADA

Cardano in het kort

Cardano is een Proof of Stake (POS) blockchain project. Het is voornamelijk ontwikkeld door het technologiebedrijf Input Output Hong Kong (IOHK). Dit bedrijf is opgericht door Charles Hoskinson die in de begintijd betrokken is geweest bij de ontwikkeling van Ethereum.

De belangrijkste ontwerpprincipes van Cardano zijn veiligheid, schaalbaarheid en interoperabiliteit.

De valuta die gebruikt wordt op de Cardano blockchain is Ada. Hiermee worden betalingen gedaan over het blockchain netwerk. Daarnaast kan Ada gedelegeerd worden aan een stake pool om nieuwe blokken te valideren. Hiervoor worden naar ratio beloningen uitgedeeld.

Wil je meer weten over Cardano Ada, lees dan verder in het uitgebreide gedeelte.

Ledger Nano X

ADA veilig bewaren

Zorg er voor dat jouw ADA veilig wordt opgeslagen op de Ledger Nano X hardware wallet.

Cardano ADA eenvoudig uitgelegd voor beginners

Cardano is een Proof of Stake blockchain platform, ontwikkeld door IOHK. Dit bedrijf is opgericht door Charles Hoskinson die ook betrokken is geweest bij het ontwikkelen van Ethereum. Als je op de website van Cardano gaat kijken dan vind je veel informatie over de doelen en de visie van Cardano. Ik heb deze informatie voor je verzameld op deze pagina.

Doel en visie van Cardano

Het doel van Cardano is om een platform op te zetten dat is gebouwd voor een duurzame toekomst. Ze willen mensen helpen om beter samen te werken, elkaar te vertrouwen en wereldwijde oplossingen creƫren voor mondiale problemen.

Cardano begon met een visie van een wereld zonder tussenpersonen. Ze vinden dat de macht niet gecontroleerd moet worden door een paar verantwoordelijken, maar door velen. Individuen moeten controle hebben over hun eigen gegevens en over hun eigen transacties.

Use-Cases van Cardano

Cardano heeft in verschillende sectoren oplossingen gevonden. Zo worden er op de website een aantal “Use-cases” geschetst waar Cardano een oplossing voor kan zijn. Laten we eens naar deze oplossingen kijken.

Oplossing

Referentie verificatie

Product

Atala PRISM

Opleiding | Atala PRISM

Diploma’s en certificaten worden gecentraliseerd uitgegeven door opleidingsinstituten. Over het algemeen in papieren vorm. Het delen van dit soort documenten is daardoor niet altijd gemakkelijk. Ook bij verlies of beschadiging is het lastig en kostbaar om een nieuw exemplaar op te vragen. Zeker als het betreffende opleidingsinstituut niet meer bestaat.

Met Atala PRISM krijgen studenten eigendom en controle over hun eigen academische prestaties. Hierdoor kunnen studenten en werkzoekenden eenvoudig bewijzen wie ze zijn en wat ze hebben bereikt.

Oplossing

Productvervalsing

Product

Atala SCAN

Retail | Atala SCAN

Nepproducten veroorzaken enorme financiƫle verliezen. Daarnaast neemt het vertrouwen van de klant af en veroorzaakt het schade aan de marktreputatie.

Initiatieven om namaak te voorkomen zijn langdurige en kostbare processen met maar een klein waarneembaar effect. De meeste nepproducten worden via het internet verkocht, wat betekent dat het moeilijk is om deze handelaren te straffen.

Atala SCAN maakt gebruik van de blockchain technologie om een fraudebestendig systeem te bieden. Met deze technologie is het mogelijk om de herkomst van het product vast te stellen. Daardoor weet je dat elk verkocht product als origineel gecertificeerd is.

Oplossing

Digitale identiteit

Product

Atala PRISM

Regering | Atala PRISM

Huidige uitgifte- en verificatiesystemen voor referenties zijn nu nog gebrekkig. Het document en de controle er op blijven bij de uitgever, in plaats van bij het individu. Hierdoor ontstaat een sterke afhankelijkheid van externe instanties om de authenticiteit van het document te controleren. Dit is vaak een handmatig, kostbaar en tijdrovend proces.

Atala PRISM heeft hier de oplossing voor door het aanbieden van en digitale identiteitsservice. Door gebruik te maken van de blockchain technologie krijgen individuen de volledige controle over hun eigen inloggegevens.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van use-cases van het Cardano platform. Wil je meer lezen over de use-cases? Dat kan op de website van Cardano.

Ada

Ada is de digitale valuta van Cardano. Iedereen, waar ook ter wereld, kan Ada gebruiken om waarde uit te wisselen. Het voordeel van Ada is dat er geen tussenpersoon, zoals een bank, nodig is om deze uitwisseling mogelijk te maken.

Zoals al eerder aangegeven maakt Cardano gebruik van een Proof of Stake platform. Hierdoor is het mogelijk om jouw Ada te staken. Door te staken ondersteun je het Cardano netwerk en verdien je beloningen. Het enige wat je daar voor hoeft te doen is Ada kopen en het vanuit je wallet te delegeren aan een stake pool.

Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan mijn tutorial over het staken van Cardano op de Ledger Nano X.

ADA toevoegen aan je Portfolio

Vind je ADA ook een goed project?
Voeg het dan nu toe aan je Portfolio.