Zo beveilig jij jouw crypto nog beter!

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

Cryptosteel Capsule intro

De beste manier om jouw crypto te beveiligen is met een hardware wallet. Zo kun je jouw crypto eenvoudig opslaan op de Ledger Nano S of de Ledger Nano X.

Bij zo’n hardware wallet hoort een recovery phrase die als back-up dient voor jouw wallet. Standaard schrijf je dit op een stuk papier, dat meegeleverd wordt met de Ledger.

Maar is papier wel zo veilig om die zeer belangrijke recovery phrase te bewaren? Met de Cryptosteel Capsule kan dat veiliger. In deze review laat ik je zien, waarom jij dit zeker moet overwegen.

Wat is de Cryptosteel Capsule?

Simpel gezegd is de Cryptosteel Capsule een back-up tool voor jouw recovery phrase. De recovery phrase is het belangrijkste onderdeel van je cryptowallet en moet dus veilig bewaard worden. Deze recovery phrase bestaat uit een aantal woorden, vaak 12 of 24, die je opschrijft op een stuk papier. Alleen is papier niet het meest veilig om deze belangrijke recovery phrase op te bewaren.

Stel je voor dat je te maken krijgt met brand en de daarbij behorende waterschade. Dan is de kans groot, dat je jouw recovery phrase op papier kwijt bent. Dat betekent dat je ook meteen jouw back-up mogelijkheid en dus de toegang tot jouw crypto kwijt bent. Een ramp natuurlijk! Maar gelukkig kun je dat voorkomen door het gebruik van de Cryptosteel Capsule.

Wat krijg je? Unboxing de Cryptosteel Capsule

Ik heb de Cryptosteel Capsule van de officiële Cryptosteel website. Daar is die goedkoper dan bijvoorbeeld op de website van Ledger, waar ze de Capsule ook aanbieden. Na bestellen was de Capsule binnen vijf werkdagen binnen.

De Cryptosteel Capsule wordt geleverd in een design verpakking. Wat meteen opvalt is dat er op de doos staat, dat het de Mother Of All Backups is. Later in deze review komen we daar zeker op terug.

Als je de doos uit de verpakking schuift, krijg je een plastic sorteerbak. Hierin zitten de Cryptosteel Capsule en meer dan 800 ASCII tekens om jouw recovery phrase te genereren. Om de sorteerbak zit een gevouwen instructie die aan de ene kant weergeeft hoe je de capsule moet gebruiken en aan de andere kant een overzicht van de sorteerbak. Als extraatje krijg je nog een stickervel met wat grappige stickers. Maar die hebben verder geen meerwaarde voor de capsule.

Unboxing de Cryptosteel Capsule
– De doos met daarin alle onderdelen van de cryptosteel capsule
Cryptosteel Capsule infographic

Shell
Omhulsel van de capsule. Bestand tegen water, vuur, vervorming, druk, schok, vandalisme en misbruik.
Cap
Schroefdop op de capsule. Hiermee haal je de ‘Core’ uit de shell.
Core
Roestvrij stalen basis om de ‘Tiles’ overheen te schuiven.
Tiles
Tiles worden gebruikt om de recovery phrase mee te genereren. Op één tile vind je een hoofdletter aan één kant en de kleine letter aan de andere kant.
Separators
Een tile die wordt gebruikt als scheiding tussen de verschillende woorden in de sequence
Sequence
Vormt jouw gegenereerde recovery phrase
Fastener
Speciale tile voor aan het einde van de sequence. De fastener zorgt er voor dat de tiles niet van de core kunnen glijden.

Hoe werkt de Cryptosteel Capsule?

De Cryptosteel Capsule werkt eenvoudig. Hieronder vindt je de stappen die je moet doorlopen om er voor te zorgen dat jouw recovery phrase veilig wordt opgeslagen.

Cryptosteel Capsule openschroeven

Als je de Cryptosteel Capsule openschroeft bij de Cap kun je de Core van de capsule er uit schuiven. Aan het uiteinde vind je een label met de tekst ‘remember to put fastener‘. Dit label kun je verwijderen.

Recovery Phrase Ledger

Vervolgens pak je jouw recovery phrase. In dit voorbeeld 24 woorden van de Ledger Nano X.

Belangrijk
Als je recovery phrase uit 24 woorden bestaat, gebruik je alleen de eerste vier letters van ieder woord

Cryptosteel Capusle Tile

Zoek nu alle letters op van het eerste woord. Op iedere Tile staat aan één kant de hoofdletter en de andere kant de kleine letter. De kleine letter staat tussen twee puntjes.

Cryptosteel Capsule Tiles

Vorm met de letters het woord en leg die voor je neer op tafel.

Let op
Heb je een recovery phrase van 24 woorden, dan gebruik je alleen de eerste vier letters.

Cryptosteel Capsule Separator

Tussen de woorden leg je een Separator. Deze Separator zorgt er voor dat de woorden van elkaar gescheiden worden.

Cryptosteel Capsule Tiles klaarleggen

Als je alle woorden hebt neergelegd, controleer ze dan eerst nog eens goed met de opgeschreven woorden, om er zeker van te zijn dat de recovery phrase helemaal klopt.

Cryptosteel Capsule Tile plaatsen

Als je alles hebt gecontroleerd, schuif je de Tiles één voor één op de Core. Ik heb er voor gekozen om met het eerste woord en de eerste letter te beginnen. Wil je liever het laatste woord eerst, begin dan met de laatste letter en werk zo terug.

Cryptosteel Capsule Fastener plaatsen

Nadat alle Tiles op de Core zijn geschoven plaats je de Fastener. De Fastener zorgt er voor dat de Tiles niet van de Core af kunnen glijden en jij de recovery phrase af kunt lezen.

Cryptosteel Core terug in de Shell

Als laatste stap schuif je de Core terug in de Shell en schroef je de Cap er weer op.

Nu alleen nog goed opbergen.

Aflezen van de recovery phrase

De Cryptosteel Capsule dient als een back-up voor jouw recovery phrase en als het goed is heb je die niet vaak nodig. Maar als je die wel nodig hebt, dan moet je jouw recovery phrase natuurlijk kunnen aflezen.

Om jouw recovery phrase af te kunnen lezen schroef je de Core uit de Shell en houd je de Core schuin, zodat alle Tiles tegen de Fastener komen te liggen. De eerste letter, van het eerste woord wordt nu zichtbaar. Om de tweede letter te lezen schuif je de eerste letter omhoog. Hierdoor wordt de tweede letter zichtbaar. Doe dit ook voor de derde en vierde letter. Je hebt nu je eerste woord afgelezen. Dit doe je voor alle 24 woorden om jouw hele recovery phrase te lezen.

Door de woorden letter voor letter te verschuiven ben je natuurlijk wel even bezig met aflezen van jouw recovery phrase. Het verschuiven gaat ook niet erg gemakkelijk en is soms zelfs wat frustrerend.

Daar staat tegenover, dat je dit natuurlijk niet dagelijks hoeft te doen, misschien zelfs wel nooit. Ook is door de capsule jouw recovery phrase niet in één keer af te lezen en biedt dus extra bescherming ten opzichte van de opgeschreven recovery phrase.

Aflezen van de recovery phrase op de Cryptosteel Capsule
– Aflezen van de recovery phrase op de Cryptosteel Capsule

Voor- en nadelen van de Cryptosteel Capsule

Voordelen

  • Check icon review Goede prijs kwaliteit verhouding
  • Check icon review Veilige opslag
  • Check icon review Compact
  • Check icon review Herbruikbaar
  • Check icon review Eenvoudig
  • Check icon review Nagenoeg ‘onverwoestbaar’
  • Check icon review Snelle levering
  • Check icon review Overzichtelijke instructie

Nadelen

  • Minus icon review Soms een priegelwerkje
  • Minus icon review 24 woorden lastiger te lezen

Conclusie

Om te beginnen is de Cryptosteel Capsule een zeer veilige manier om jouw recovery phrase te bewaren. De voordelen ten opzichte van papier zijn duidelijk. De capsule is van roestvrij staal en vuurbestendig. Door de vorm en de hardheid van de stalen Shell is het (bijna) onmogelijk om de capsule te vervormen.

Maar ook het feit dat jouw recovery phrase in de Shell zit en niet in één keer af te lezen is een groot voordeel ten opzichte van de opgeschreven versie van je recovery phrase.

Het ‘instellen’ van de Cryptosteel Capsule duurt wel even. Ik ben er zeker een half uur mee bezig geweest om alle letters te zoeken en op de Core te schuiven. Daarnaast is het best wel een ‘priegelwerk’ omdat de Tiles vrij klein zijn. Vond ik dat vervelend? Nee, maar wel goed om rekening mee te houden. Je moet er even handigheid in krijgen om de Tiles er soepel op te schuiven.

Het aflezen van een recovery phrase die uit 24 woorden bestaat is soms wat lastig omdat de ruimte voor het verschuiven van de letters niet al te groot is. Hierdoor duurt het wat langer om de gehele recovery phrase te lezen. Maar als het goed is heb je de recovery phrase (bijna) nooit nodig en dient het alleen als back-up.

Al met al is de Cryptosteel Capsule zeker een aanrader. De recovery phrase is het belangrijkste onderdeel van jouw cryptowallet. Zonder de recovery phrase kun je al jouw crypto kwijtraken. Met de Cryptosteel Capsule heb je een betrouwbare, eenvoudige en zeer veilige beveiliging voor jouw recovery phrase en daarmee ook voor jouw waardevolle crypto.

De Recovery Phrase is het belangrijkste onderdeel van jouw crypto wallet. Die wil jij toch ook veilig bewaren? Koop vandaag nog een Cryptosteel Capsule.

Ledger shop €99,00

BTC direct webshop (NL): €99,95

Hardwarewalletonline.nl (NL): €99,95

Cryptosteel website: €103