Welke crypto begrippen je moet kennen voordat je begint met crypto kopen!

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

Je hoort iedereen over het kopen van crypto! Het is een ware hype. Jij wilt natuurlijk niet achterblijven. Je zoekt wat op het internet, je kijkt wat op Youtube. Maar wat is nou FOMO of HODL? Welke crypto begrippen zijn er?

Long term & short term

Laten we beginnen met de begrippen long term en short term. Als je een beetje Engels kent, begrijp je al snel dat dit gaat over de lange termijn en de korte termijn. Maar wat betekend dit in crypto land?

Long term investeren

Als je crypto gaat kopen, met als doel het een langere tijd te laten staan dan doe je eigenlijk een investering. Je gaat er dan vanuit dat de munt of munten (coins) op de lange termijn meer waard gaan worden.

Dit kun je doen om te gaan sparen, een pensioen op te bouwen, een mooi potje voor je kinderen op te bouwen of wat voor een reden dan ook. Het is in ieder geval niet de bedoeling om per dag te kijken of je coins al meer of minder waard zijn. Dat ga je in het begin wel doen natuurlijk 😉 maar het doel is natuurlijk een grote winst op de lange termijn.

Short term traden

Als je crypto gaat kopen, om er mee te handelen, of zogezegd ‘daytraden’, dan is het de bedoeling om voor een korte periode crypto te kopen en daarna met winst weer te verkopen. Een korte termijn is maximaal 14 dagen (ongeveer hè). Je bent dan niet aan het investeren, maar meer aan het handelen.

Bull V.S Bear

Wat hebben stieren en beren te maken met crypto?
Misschien heb je al eens gehoord van een Bear Market of een Bearish trend. Dat betekent dat de koers voor een bepaalde periode sterk omlaag gaat.

Gaat de koers voor een bepaalde tijd sterk omhoog dan spreek je van een Bull Market of een Bullish trend. Goed om te weten dus. Als je nu leest over een Bullish trend, dan weet je in ieder geval dat de koers aan het stijgen is 🙂

Wat betekent HODL?

HODL staat voor Hold On for Dear Life. Oftwel, hou vast voor een goed leven. Als je met HODL strategie koopt, dan doe je dit voor een beter leven. Met deze strategie ga je er van uit dat een dip tijdelijk is en dat de koers vanzelf weer omhoog gaat.

Wat is FOMO?

Icoon angstige smiley voor het weergeven van FOMO

FOMO staat voor Fear of Missing Out. Anders gezegd, ben je bang om een mooie kans mis te lopen. Je ziet, of hoort dat een bepaalde coin veel waard is en dat iedereen die al heeft gekocht. De koers gaat maar omhoog. Als je dan gaat kopen, omdat je bang bent om een kans mis te lopen, koop je waarschijnlijk tegen een hoge prijs met de kans dat de koers weer gaat dalen en je onnodig geld aan het verliezen bent.

Laat je niet verleiden en blijf goed nadenken. Koop geen crypto omdat iedereen dat doet! Doe goed onderzoek en beslis dan of het echt nog wel verstandig is om in te stappen.

FUD? En dat is?

De afkorting FUD staat voor Fear Uncertainty & Doubt. In het Nederlands angst, onzekerheid en twijfel. FUD kan ingezet worden door grote beleggers om non-informatie te verkondigen over een coin. Door te zeggen dat een bepaalde coin slecht is en mensen daarover te laten schrijven, worden mensen bang. Uit angst om veel te verliezen zullen die mensen hun coins gaan verkopen.

Hierdoor zakt de koers en zullen de grote beleggers toeslaan. Ze kunnen nu namelijk veel meer kopen, omdat de koers lager is. Daarna zullen deze beleggers weer FUD verspreiden over een andere coin, zodat de net aangeschafte coin weer in de koers al stijgen.

Moraal van dit verhaal: Verkoop nooit uit angst!

ATH is dat een coin?

Nee ATH is geen coin. Hoewel alle coins wel een afkorting hebben. ETH is voor Etherium. Maar dat terzijde 🙂 De afkorting ATH staat voor All Time High. Dit is de prijs wat een project heeft gehad op het allerhoogste moment.

Je ziet nu bij de Bitcoin, dat die ATH vaak wordt doorbroken. Zo staat de ATH van Bitcoin op het moment van schrijven op $ 61.712. En de koers schommelt nu rond de $ 58.000. Een ATH is nooit een garantie dat de koers weer op dat niveau gaat komen, maar kan voor sommige mensen wel hoop geven. Laat je er niet te veel door leiden.

Pump & dump

Een pump en dump is een ‘negatieve’ manier om de koers te manipuleren. Een groep of team koopt dan cryptovaluta, vaak met een lage koers. Deze kopen ze dan goedkoop in. Daarna gaan ze deze crypto coin onder de aandacht brengen. Veel mensen denken dan dat dit een populaire nieuwe coin is en kopen deze coin ook. Hierdoor zal de koers stijgen.

Het team besluit op een bepaald punt om de ingekochte coins dan tegen een goede winst te verkopen, waardoor de koers weer zakt en anderen hun coins ook weer gaan verkopen. Vaak tegen grote verliezen. 🙁

Staking

Staking is het vasthouden van cryptovaluta in een wallet om de werking van een blokchain netwerk te ondersteunen. In ruil hiervoor krijg je een beloning. Dat is op jaarbasis een bepaald percentage. Het mooie hiervan is, dat het gratis crypto is.

Begin zelf met crypto kopen!

Als je zelf crypto wil gaan kopen kan dat eenvoudig met Bitvavo. Als je op de link hieronder klikt, krijg je zelfs de eerst € 1000,- aan handelskosten cadeau.