Een Cardano stake pool kiezen? Hier moet je op letten!

Gepubliceerd op:

door

| laatst aangepast op:

Logo Cardano ADA

Het is mogelijk om je Cardona ADA te staken. Dit betekent dat je jouw ADA kunt delegeren aan een stake pool. Om dit te kunnen doen moet je een Cardano stake pool kiezen.

Maar wat is een stake pool? En hoe kies je een goede pool voor jouw ADA? In deze tutorial neem ik je mee op die belangrijke zoektocht. Aan het einde van deze tutorial ben jij in staat om zelf een goede pool te vinden voor jouw ADA. Heb je al een pool en wil je jouw ADA staken, maar weet je nog niet hoe? Lees dan mijn tutorial over staken van Cardano met de Ledger Nano X.

Handig om te weten

Voordat ik uitgebreid ga vertellen hoe je op zoek kunt gaan naar een stake pool voor jouw ADA, is het handig om eerst wat begrippen te benoemen, die we in deze tutorial tegen gaan komen. Het is een korte omschrijving en alle begrippen komen nog aan bod tijdens deze tutorial.

Stake pool
Een pool (verzamelplaats) waar jij je ADA aan kunt delegeren.

Delegeren (delegate)
Het delegeren van jouw ADA betekent niets anders, dan het beschikbaar stellen van jouw ADA balans aan de gekozen stake pool. Hiermee wordt de stake pool groter en zal de kans op de toewijzing van blokken toenemen. Hiermee wordt jij een delegator aan de stake pool.

Blokken
Een blok op de blockchain is niets anders dan een stuk data met informatie over een transactie. Zie het als een regel in een grootboek waarop de informatie van een transactie staat.

Verzadiging (Saturation)
De verzadiging van een stake pool moet er voor zorgen dat stake pools niet te groot worden. Dit om decentralisatie af te dwingen.

Return of Ada (ROA)
Een percentage dat aangeeft hoeveel procent van je totale balans je aan beloningen kunt verdienen. Dit percentage is gebaseerd op jaarbasis.

Pledge
Het totaal aantal ADA die een pool operator in zijn eigen pool heeft gestaked. Dit geeft jouw als delegator een beeld hoe belangrijk de pool eigenaar het succes van de pool vindt.

Epoch
Een tijdsperiode van 5 dagen. In iedere Epoch kunnen beloningen worden verdiend.

– Stake Pool informatie op Adapools.org

Wat is een stake pool?

Een stake pool is simpel gezegd een soort van “verzamelrekening” waar jij je ADA coins aan delegeert om zo beloningen te ontvangen. Je hebt één of meerdere beheerders van een pool, de zogenoemde pool owners. Deze pool owners zorgen er voor dat de stake pool goed draait en de toegewezen blokken kan maken.

Belangrijk om te weten is, dat jouw ADA altijd van jou blijft. Met het delegeren van jouw ADA, zorg je er enkel voor dat de totale pool groter wordt. Hiermee heeft de pool meer kans om blokken toegewezen te krijgen.

Hoe meer blokken een pool produceert, hoe groter de beloning aan het einde van de epoch zal zijn. Hoe groter de beloning van de totale pool, hoe groter jouw eigen beloning. Klinkt logisch toch 🙂

Een Cardano stake pool kiezen

Mooi! Laten we dan nu eens gaan kijken wat belangrijke factoren zijn om op te letten bij een Cardano stake pool kiezen. Want je wilt natuurlijk wel een goede keuze maken voor jouw Cardano.

Pool Perfomance

Het belangrijkste, maar meteen ook het moeilijkste om naar te kijken is de Pool Performance, oftewel de algehele prestaties van de pool. Je kunt deze prestatie het beste bekijken door te kijken naar het aantal blokken dat een stake pool heeft geproduceerd tegenover het verwacht aantal blokken dat er toegewezen is. Een handige tool om daarbij te gebruiken is Pooltool.io.

Let op: Er komt ook geluk bij kijken of pools bepaalde blokken krijgen toegewezen. De statistieken zijn dus niet allesbepalend en zijn handig voor het bekijken van interessante pools.

Afbeelding met daarop de pool performance op polltool.io

Pool Pledge

De Pool belofte is de hoeveelheid ADA die Pool operators zelf staken in de Pool. Hiermee kun je als delegator zien, hoe belangrijk de operators het vinden dat de Pool succesvol is. Met beloofde (pledged) ADA verdient de pool operator namelijk ook beloningen. Als een pool uitvalt, zal de operator niet alleen de fees missen voor de gemiste blokken, maar ook de beloningen op zijn belofte.

Pool Size

Hier geldt, hoe groter de pool, hoe groter de kans op de toewijzing van blokken en hoe meer beloningen er verdient kunnen worden. Maar het is niet zo simpel als het lijkt. Gewoon de grootste pool kiezen hoeft niet te betekenen dat je meteen de beste pool hebt.

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de verzadiging (saturation) van een pool. De huidige Ouroboros implementatie op het Cardano netwerk probeert decentralisatie af te dwingen door beloningen te beperken als de pool over-saturated (verzadigd) is. Dit moet voorkomen dat de pools te groot worden. Kies dus geen pool ,waarbij de verzadiging al dicht bij de 100% ligt.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de toewijzing een willekeurige selectie is. Het kan zijn dat het een kleinere pool een hogere ROA heeft dat een grote pool. Dit heeft te maken met geluk. Als de pool meer blokken krijgt toegewezen dan verwacht, zal de ROA hoger uitvallen en zijn er meer beloningen te verdelen.

Kleinere pools zullen minder blokken kunnen produceren maar wel grotere beloningen betalen, omdat er relatief gezien minder delegators zijn. Grotere pools zullen meer blokken produceren, maar kleinere beloningen betalen aangezien er meer delegators zijn.

Tenslotte is het goed om te weten dat grotere pools stabieler zijn in het uitbetalen van beloningen omdat het toegewezen aantal blokken nagenoeg hetzelfde zal zijn. Kleinere pools zullen veel meer variatie hebben in het aantal blokken dat ze kunnen produceren.

Afbeelding met daarop de saturation van een stake pool op Adapools.org
– De verzadiging (saturation) van een stake pool.

Ondersteuning van decentralisatie

Het is belangrijk voor het Cardano netwerk om op de lange termijn decentralisatie te ondersteunen. Dit kan gerealiseerd worden door zoveel mogelijk stake te verdelen over verschillende stake pools. Je kunt hier in je keuze al rekening mee houden door geen stake pool te kiezen die in handen zijn van groepen die een grote hoeveelheid aan stake pools beheren.

Pool Fees

Als laatste, maar zeker ook belangrijk om naar te kijken zijn de vaste kosten (fixed cost) en de margin die door een pool gehanteerd worden.

De vaste kosten is een totaal aan ADA dat van de totale beloningen wordt afgetrokken die een pool heeft verdiend. Dit bedrag wordt van de totale pool afgehaald en is (gelukkig) niet voor elke delegator.

De margin fee is een percentage dat na de vaste kosten van de beloningen wordt afgetrokken. Deze fee gaat naar de pool operators om de kosten te dekken voor het beheren van de pool.

Afbeelding met daarop de kosten van een stake pool.
– De vaste kosten en de margin fee van een stake pool.

Tot slot

Het kiezen van een stake pool is niet gemakkelijk. Je wilt natuurlijk de beste pool kiezen voor jouw Cardano. Belangrijk hierbij is om goed te kijken naar de besproken punten in het artikel. Maak voor jezelf de keuze en kies voor een pool waar jij vertrouwen in hebt. Houd de prestaties van de pool in de gaten en verander van pool als je niet tevreden bent.

Ik hoop dat ik je met dit artikel geholpen heb en één en ander voor je heb kunnen verduidelijken. Veel succes met het zoeken van een stake pool.

BMAC

Vind je dit een nuttig artikel? Overweeg dan een kop koffie voor Cor. Met een klein gebaar, doe je hem een groot plezier. Doneer je kop koffie met ADA 🙂

Cardano kopen op Bitvavo

Wil je Cardano kopen. Dat kan eenvoudig op Bitvavo.