Wat zijn altcoins?

Als je aan crypto denkt, dan denk je waarschijnlijk als eerst aan Bitcoin. Niet gek, want dat is natuurlijk de eerste cryptomunt die er was. Maar wat zijn dan altcoins?

Altcoin bestaat uit twee samengevoegde woorden alternative Bitcoin. Dus altcoins zijn alle cryptomunten behalve de Bitcoin. En dat zijn er nogal wat. Op dit moment zijn er wel duizenden altcoins.

Waarom altcoins?

Er zijn verschillende redenen om een altcoin te ontwikkelen. Bitcoin is niet perfect. Zo zijn de transactiekosten (fees) hoog en kunnen de transacties langer duren om verwerkt te worden op de blockchain. Een goede reden voor altcoins dus om dit te verbeteren.

Daarnaast maakt de Bitcoin gebruik van het Proof of Work (POW) principe. Dit kost veel energie en is daardoor minder milieuvriendelijk. Altcoins spelen hier op in door methodes te ontwikkelen die minder energie verbruiken.

Bitcoin is voornamelijk ontwikkeld om betalingen te kunnen doen. Maar de blockchain kan voor veel meer gebruikt worden. Zo heeft Cardano bijvoorbeeld smart contracts. Simpel gezegd is dat een digitaal protocol dat er voor zorgt dat een contract automatisch uitgevoerd wordt. Voordeel hiervan is dat er bijvoorbeeld geen notaris meer nodig is en dat scheelt weer kosten.

Veel projecten starten dan met een ICO. Het doel van een ICO is te vergelijken met ‘crowdfunding’. Je investeert dan vooraf in een project, waar je dan altcoins voor terugkrijgt. Deze ICO’s worden vaak gehypet en achteraf blijkt dan dat er geen goed project achter zit. Met als gevolg dat jouw investering niets tot nauwelijks nog iets waard is.

Het is dus belangrijk om zelf goed onderzoek te doen (DYOR) voordat je investeert in een altcoin of ICO.

Hoe kun je altcoins kopen?

Er zijn verschillende manieren om altcoins te kopen. De makkelijkste manier is om dat te doen via een exchange. De grootste en goedkoopste in Nederland is Bitvavo. Deze exchange heeft een aanbod van 80+ altcoins. Daarnaast krijg je de eerste € 1000 aan handelskosten gratis als je op onderstaande link klikt.

Krijg de eerste € 1000 aan handelskosten gratis op Bitvavo