Wat is Proof Of Stake (POS)

Proof Of Stake is een consensus algoritme waarbij nodes “willekeurig” worden gekozen om het volgende blok te mogen valideren. In tegenstelling tot het Proof Of Work (POW) netwerk waarbij nieuwe blokken door ‘minen’ ontstaan.

Hoe werkt Proof Of Stake?

Zoals gezegd maakt het POS algoritme gebruik van nodes. Een node moet een aantal cryptomunten in het netwerk vastzetten als stake (inzet). De hoeveelheid stake van een node bepaald hoe groot de kans is dat een node gekozen wordt om een blok te valideren. Hoe groter de stake hoe groter de kans dat de node wordt uitgekozen om het blok te mogen valideren.

In het Cardano netwerk wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van stake pools. Een stake pool eigenaar zet dan een stake pool op waar anderen hun Ada aan kunnen delegeren. Hierdoor wordt de totale capaciteit van de stake pool groter en heeft de pool meer kans om uitgekozen te worden. Aan het eind van ieder epoch worden de beloningen berekend en verdeeld over de stake pool delegators.

Waarom Proof Of Stake?

Proof Of Stake is een alternatief voor Proof Of Work. Er is een stuk minder energie voor nodig omdat er geen blokken ‘gemined’ hoeven te worden met zware computer apparatuur. In plaats daarvan wordt de stake van een node, of meerdere nodes samen, gebruikt om blokken te valideren.