Wat is herbalanceren van je crypto portfolio?

Herbalanceren is een strategie die je kunt toepassen om meer rendement uit je crypto portfolio te halen. Het idee achter deze strategie is dat je crypto munten uit je portfolio koopt en verkoopt op vaste momenten of op drempelwaarden.

Wat is herbalanceren?

Het woord zegt het al. De balans terugbrengen in je portfolio. Met als doel meer rendement op de lange termijn. Bij herbalanceren bepaal je hoeveel procent van je totale portfolio iedere asset in moet nemen.

Heb je bijvoorbeeld vijf verschillende cryptomunten in je portfolio, dan kun je die evenredig verdelen en nemen ze alle vijf dus ieder 20% in van je totale portfolio.

Van te voren stel je een plan op. In dit plan zet je uit hoe je wilt herbalanceren. Dit kan bijvoorbeeld aan het eind van iedere dag. Je kiest dan voor een vaste tijdsperiode.

Een andere mogelijkheid is met een drempelwaarde. Stel dat je met een drempelwaarde van 5% gaat werken, dan bekijk je jouw portfolio en als je ziet dat er 5% verschil zit tussen 1 of meerdere crypto munten in je portfolio dan ga je herbalanceren.

Hoe werkt herbalanceren?

Zoals hiervoor al besproken kun kiezen uit verschillende voorwaarden voordat je gaat herbalanceren. De meest gebruikte methodes zijn: periodiek en treshold.

Periodiek crypto herbalanceren

Bij periodiek crypto herbalanceren stel je een bepaalde tijdsperiode in. Dit kan een tijdsperiode zijn van één of meerdere uren, maar ook, dagen of weken zijn mogelijk. Is de ingestelde tijdsperiode verstreken, dan wordt je portfolio geherbalanceerd. Laten we eens kijken hoe dat er in de praktijk uitziet.

Laten we als tijdsperiode 1 dag nemen. We gebruiken het portfolio met vijf verschillende crypto munten en een gelijke verdeling.

Aan het begin van de dag starten alle crypto munten met een gelijke verdeling. Ze nemen allemaal een waarde in van 20% van het totale portfolio.

Stel dat het portfolio aan het begin van de dag € 100,- waard is, dan heeft iedere crypto munt een waarde van € 20,-

In de loop van de dag veranderen de koersen van de crypto munten en daarbij ook hun totale waarde in het portfolio.

Zo zie je dat er crypto munten zijn, die in waarde gestegen zijn, maar ook crypto munten die in waarde zijn gedaald.

Aan het eind van de ingestelde tijdsperiode (1 dag) ga je de crypto herbalanceren.

Alle cryptomunten worden dan weer gelijkgesteld aan de ingestelde waarde van 20%. Hiervoor worden de cryptomunten die in waarde zijn gestegen verkocht en worden cryptomunten die in waarde zijn gedaald aangekocht.

Crypto herbalanceren met een Treshold

Crypto herbalanceren met een Treshold betekent dat je de herbalancering af laat hangen van een ingestelde drempelwaarde (treshold). Deze drempelwaarde is een gekozen percentage. Laten we dit bekijken aan de hand van een voorbeeld.

Ook nu nemen we het portfolio met de vijf, gelijk verdeelde, cryptomunten als voorbeeld. We gaan daarbij uit van een ingestelde Treshold van 10%.

Aan het begin van de dag starten alle crypto munten met een gelijke verdeling. Ze nemen allemaal een waarde in van 20% van het totale portfolio.

Stel dat het portfolio aan het begin van de dag € 100,- waard is, dan heeft iedere crypto munt een waarde van € 20,-

In de loop van de dag veranderen de koersen van de crypto munten en daarbij ook hun totale waarde in het portfolio.

Met een ingestelde treshold, wordt er gekeken naar een procentuele afwijking. In dit voorbeeld hebben we een treshold van 10%.

Dit percentage is relatief. Dat betekent, dat eerst wordt gekeken naar de waarde van de cryptomunt in het gehele portfolio (20%).

De treshold geldt voor deze 20%. 10% van 20 is gelijk aan 2. Als er dus een wijziging is van 2% dan vindt er dus een herbalancering plaats.

Bij het herbalanceren worden de cryptomunten met een hogere waarde verkocht en de cryptomunten met een lagere waarde gekocht.

Aan het eind van het herbalanceren zullen de cryptomunten opnieuw gelijk verdeeld zijn.

Waarom herbalanceren?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waarbij de strategieën herbalanceren en HODL met elkaar werden vergeleken, waaruit blijkt dat herbalanceren meer rendement oplevert.

Afbeelding waarop te zien is hoe herbalanceren procentueel beter is dan de HODL strategie
– Herbalanceren VS HODL (bron: Shrimpy.io)

Zoals je ziet, zijn er verschillende portfolio’s getest met verschillende tijdsperiodes. Zo zie je dat een portfolio met 10 assets, waarbij je herbalanceren elk uur toepast, 234% meer rendement oplevert dan alleen HODL. Belangrijk om wel te vermelden is dat als je ieder uur gaat herbalanceren je natuurlijk wel iedere keer handelskosten moet betalen aan de exchange waar je crypto koopt en verkoopt.

Tot slot

Herbalanceren is dus een goede strategie om er voor te zorgen dat je crypto portfolio meer rendement gaat opleveren op de lange termijn. Belangrijk is wel om er de tijd voor te nemen en je portfolio goed bij te houden.

Heb je er geen tijd voor maar wil je er wel mee aan de slag, dan is er gelukkig ook een management portfolio tool, die het herbalanceren volledig voor je automatiseert.

Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan mijn tutorial over hoe je kunt herbalanceren met Shrimpy.

Ook interessant

Vind je herbalanceren een interessante strategie? Lees dan ook eens over de strategie DCA.