Wat is een stake pool

Bij crypto munten met een Proof Of Stake (POS) protocol heb je de mogelijkheid om te staken. Staken is het vasthouden van cryptomunten om zo het blockchain netwerk te ondersteunen. Voor dit vasthouden krijg je een vergoeding.

Een stake pool zorgt er voor dat meerdere stakeholders hun krachten kunnen bundelen om blokken te kunnen verifiƫren en valideren. Hiervoor krijgt de stake pool beloningen die weer worden verdeeld over de stakeholders.

Een stake pool wordt beheerd door een stake pool-eigenaar. Als stakeholder kun je er voor kiezen om jouw coins aan een pool te delegeren. Hoe groter de pool, hoe groter de kans is om een blok te mogen valideren en dus ook een grotere kans op beloningen.

Er zijn meerder manieren om te delegeren aan een stake pool. Zo kun je vaak via een exchange jouw munten staken in een door de exchange beheerde pool. Een voorbeeld hiervan is Bitvavo.

Ook kan het zijn dat je vanaf jouw hardware wallet jouw crypto munten delegeert aan een stake pool. Zo kun je bijvoorbeeld Ada staken vanaf jouw Ledger Nano X in een zelf uitgekozen pool. Weten hoe je dat doet? Lees dan mijn tutorial over het uitkiezen van een stake pool.

Het voordeel van staken is dat je gratis crypto verdiend waar je naast delegeren niets voor hoeft te doen.

Er zijn over de 2000 stake pools te vinden voor Cardano Ada. Benieud welke, kijk dan op bijvoorbeeld Pooltool.io