Wat is een Recovery Phrase?

Recovery phrase van 24 woorden op een Ledger papier geschreven.

Een recovery phrase is een back-up voor jouw crypto wallet. Als je een hardware wallet hebt, zoals de Ledger Nano S of de Ledger Nano X dan heb je bij het instellen van deze wallets een recovery phrase moeten opschrijven. De Recovery phrase van een Ledger bestaat uit 24 woorden, die gegenereerd worden door jouw wallet.

Mocht je de wallet verliezen, of mocht die gestolen worden, dan kun je jouw wallet herstellen, door gebruik te maken van de recovery phrase. Zonder de recovery phrase ben je die mogelijkheid tot herstellen kwijt. Je snapt dus wel hoe belangrijk de recovery phrase is.

In het geval van een hardware wallet schrijf je deze woorden op een bijgeleverd papiertje. Heb je een software wallet, waarbij je de mogelijkheid hebt voor een recovery phrase dan bestaat die vaak uit 12 woorden en schrijf je die op een eigen papier.

Not your Keys, Not your Crypto

Het is belangrijk om te weten dat zonder de recovery phrase van een wallet je officieel geen eigenaar bent van de crypto. Je hebt zonder de recovery phrase namelijk niet zelf de mogelijkheid om de wallet te herstellen. Maak je bijvoorbeeld een account aan op een exchange, zoals Bitvavo of FTX, dan krijg je daar een wallet bij.

Van deze wallet heb jij geen recovery phrase. Mocht de exchange er mee stoppen, of failliet gaan en jouw crypto staat nog op die wallet, dan ben je jouw crypto kwijt. Nou zal dat niet zo snel gebeuren natuurlijk, maar het is wel goed om in gedachten te houden.

TIP: Ben je van plan om in crypto te investeren en het voor een langere termijn vast te houden, oftewel HODL, zet het dan altijd op een wallet waarbij je zelf in het bezit bent van de recovery phrase.

Recovery phrase beveiligen

De recovery phrase bestaat vaak uit 12 of 24 woorden. Deze woorden schrijf je dan op een stuk papier die je daarna goed moet opbergen en bewaren. Als het goed is heb je die recovery phrase niet vaak nodig en dient het alleen als een back-up.

De vraag is, of papier de meest geschikte opslag is voor zoiets belangrijks. Als je het mij vraagt niet. Stel je krijgt brand, met de daarbij behorende waterschade. Of een plaag van papiervisjes. Je begrijpt dat de gevolgen voor jouw crypto erg groot zij, mocht er iets met dit papier gebeuren.

Gelukkig zijn daar oplossingen voor. Je kunt jouw recovery phrase bijvoorbeeld veilig opslaan met de Cryptosteel Capsule. Deze capsule is waterbestendig, van roestvrij staal en is hittebestendig.

Cryptosteel Capsule om jouw recovery phrase op te slaan

Beveilig jouw recovery phrase!

De recovery phrase is het belangrijkste onderdeel van jouw crypto wallet.

Met de Cryptosteel Capsule is jouw recovery phrase veilig!