Wat is een ICO?

ICO staat voor Initial Coin Offering. Vrij vertaald is dat de eerste uitgave van een munt. Het doel van een ICO is om geld in te zamelen voor een nieuw project. Je kunt het vergelijken met crowd-funding.

Een team genereert tokens en verkoopt die aan vroege investeerders. Deze tokens kunnen ze gebruiken op de blockchain van het project. Het project wordt zo gefinancierd om verder te ontwikkelen.

Hoe werkt een ICO?

Een ICO begint vaak met een plan en een coin. Dit wordt over het algemeen vastgelegd in een whitepaper. Als mensen het plan van de ICO interessant vinden zullen ze er in investeren. Ze betalen dan vaak met BTC of ETH en krijgen in ruil daarvoor de coin van het project.

Het geld wat het team van de ICO ontvangt, wordt dan gebruikt om de blockchaintoepassing te bouwen en verder te ontwikkelen. Dit begint vaak met een testversie. Is de testfase voorbij dan wordt het mainnet uitgerold.

Waar vind je een ICO?

Er is een ICO-calendar te vinden op CoinMarketCap. Dat is natuurlijk niet de enige website, zo heb je ook icodrops.com en coincodex.com. En zo zijn er nog veel meer websites te vinden.

Afbeelding van een ICO overzicht op CoinMarketCap
– Een ICO op CoinMarketCap

Je ziet hierboven een voorbeeld van een ICO. In het overzicht staat informatie over de tokens die te koop zijn, waar je ze kunt kopen en wat er geaccepteerd wordt als betaling.

Waarom investeren in een ICO?

Een ICO kan interessant zijn om in te investeren omdat je nog helemaal aan de beginfase staat van de coin. Hierdoor kun je de coins vaak nog voor een zeer lage prijs aankopen.

Als de coin dan op de markt komt en er zijn veel mensen die dit een goed project vinden, kan de waarde ineens enorm stijgen en kun je mooie winsten maken.

Maar het kan ook andersom. Het kan zijn dat het project totaal niet aanslaat en dat jij je investering kwijt bent omdat het project niet verder ontwikkelt wordt. De coins die jij dan hebt gekocht worden niets tot bijna niets waard.

DYOR!

DYOR, oftewel doe goed onderzoek. Een fundamentele analyse is zeer belangrijk als je wilt gaan investeren in een ICO. Koop een ICO nooit met een gevoel van FOMO, want daar krijg je spijt van.

Waar moet je op letten?

Stel jezelf een aantal vragen en probeer daar een zo goed mogelijk antwoord op te vinden:

  • Welk probleem lost het project op?
  • Hoe kan ik de coin kopen?
  • Heeft het project een eigen blockchain nodig, of kan het werken op een bestaande?
  • Is het een betrouwbaar team?
  • Is het team deskundig genoeg om het project tot een goed einde te brengen.

En zo zijn er nog wel meer vragen, die je zelf misschien belangrijk vindt om uit te zoeken. Deze lijst helpt je om een stap in de goede richting te zetten. Investeren in ICO’s neem namelijk de nodige risico’s met zich mee.

Tot slot

ICO’s zijn een interessante manier om te investeren en winst te maken. Maar het is een risicovolle manier van investeren omdat je niet weet wat een coin al heeft gedaan. De coin is nieuw en heeft zodoende geen geschiedenis.

Belangrijkste is, heeft de coin een toekomst? Heb je goed onderzoek gedaan en ervaar je geen FOMO, neem dan een besluit of het jouw geld waard is om te investeren. Geen goed gevoel? Doe het dan niet en ga op zoek naar een andere kans.