Wat is een Cardano epoch?

Als je al eens hebt gekeken naar het staken van Cardano dan ben je vast wel de term epoch tegengekomen. Maar wat is nou precies een epoch en waarom is het handig om dat te weten?

Als je epoch in google vertalen zou intypen, dan krijg je de letterlijke vertaling: tijdperk. En dat is ook eigenlijk precies wat het is. Het is een tijdsperiode die het Cardano netwerk hanteert voor het valideren van blokken. Het Cardano netwerk is een Proof Of Stake (POS) blockchain netwerk.

Dit houdt in dat blokken niet gevalideerd worden door het ‘minen’ van blokken zoals bij de Bitcoin, maar dat dit gebeurt door stake pools. Dit artikel gaat over de epoch dus ik al zal er niet verder over uitweiden, maar vind je dat wel interessant lees dan het artikel over stake pools. 😉

Goed, epoch is dus een tijdperk. Maar wat moet je er mee? Terechte vraag en geen simpel antwoord, maar ik ga je stap voor stap meenemen in het staking proces van Ada, waardoor duidelijk wordt wat een epoch precies is.

Ada staken

Omdat Cardano het POS protocol gebruikt is het mogelijk om jouw Ada te staken. Kort gezegd delegeer je jouw Ada dan aan een stake pool. Hoe groter de stake pool is, hoe groter de kans dat de stake pool wordt gekozen voor het valideren van blokken en dus ook hoe groter de kans dat deze stake pool een beloning krijgt. Die beloningen worden dan verdeeld over de stake holders in de stake pool.

Tot zover een korte introductie op het staken van Ada. Dan nu wat dat te maken heeft met een epoch. Laten we het proces van die beloningen eens bekijken, waardoor het principe van een epoch stap voor stap duidelijk wordt.

Epoch beloningen

Om goed uit te kunnen leggen hoe dit proces werkt gebruik ik de infographic van viperstaking.com.

Infographic voor het delegeren van Ada aan een stakepool

Delegeren aan een stakepool

De eerste stap is een stake pool uitkiezen en jouw Ada daaraan delegeren. Dit gebeurt altijd als er al een epoch aan de gang is. In dit geval tijdens epoch 1. In het Cardano netwerk duurt een epoch altijd 5 dagen.

Snapshot

Aan het begin van een epoch 2 wordt er een snapshot gemaakt van jouw Ada balans op dat moment. Deze hoeveelheid Ada wordt meegenomen in de stake pool. Tijdens die epoch 2 verdien je met de stake pool beloningen voor het valideren van blokken.

Beloningen berekenen

Tijdens epoch 3 worden de beloningen die verdiend zijn in epoch 2 berekend. Zie je dat er aan het begin van Epoch 3 ook weer een snapshot is gemaakt?

Beloningen uitbetalen

Aan het begin van Epoch 4 worden de beloningen die je verdient hebt in Epoch 2 uitbetaald. Ook worden de beloningen van Epoch 3 berekend. Zo gaat dit proces alsmaar door.

Samengevat

Op het moment dat je jouw Ada delegeert aan een stake pool duurt het dus 5 tot 15 dagen voordat je de eerste beloningen ontvangt. Daarna ontvang je na iedere epoch, een periode van 5 dagen dus een beloning.

Tot slot

Heel eenvoudig gezegd is een Cardano epoch dus een periode van 5 dagen. Was er dan wel zo’n lang artikel voor nodig? Ik denk het wel, nu weet je ook hoe en waarvoor een epoch wordt gebruikt in het Cardano netwerk.

Belangrijk om te onthouden: Als je jouw Ada aan een andere stake pool wilt delegeren, dan duurt het 5 tot 10 dagen voordat je beloningen van die stake pool gaat verdienen. Nu weet je ook hoe dat komt 😉