Wat is een blockchain?

Als je het over crypto hebt, dan kun je niet om de blockchain heen. Maar wat is dat nu precies, de blockchain? Lees snel verder om alles over de blockchain te weten te komen.

Wat is blockchain?

Letterlijk vertaald is een blockchain een ketting van blokken. En dat is ook precies wat het is. Je kunt een blockchain zien als een database waar gegevens aan toegevoegd worden.

Het toevoegen van gegevens noem je een “block“. Elk block is gekoppeld aan het block ervoor door een soort vingerafdruk. Hierdoor ontstaat er een ketting van blokken: de blockchain.

– Schematische weergave van de blockchain

Hoe werkt blokchain?

Laten we de werking van de blokchain bekijken aan de hand van een voorbeeld. Stel dat Ruben een bedrag aan crypto over wil maken naar Vera.

Ruben opent zijn crypto wallet en geeft aan hoeveel crypto hij naar Vera wil verzenden. Hij vult het crypto wallet adres van Vera in en drukt op verzenden.

Nu wordt deze transactie op de blockchain gezet in de vorm van een block. In dit block zit de informatie van de transactie. Op de blockchain staat opgeslagen hoeveel crypto Ruben bezit. Als Ruben voldoende saldo heeft dan wordt de transactie goedgekeurd en wordt de crypto op het crypto wallet adres van Vera bijgeschreven. Dit wordt allemaal opgeslagen in het zojuist aangemaakte block.

Goedkeuren block

Zoals je hebt kunnen lezen moet een block goedgekeurd worden voordat de transactie uitgevoerd wordt. Dat is natuurlijk belangrijk, zodat Ruben geen transactie kan doen als hij niet voldoende saldo heeft.

Normaal doet de bank dit natuurlijk. Als je een overschrijving doet, dan controleert de bank of je wel voldoende saldo hebt, voordat je daadwerkelijk de transactie kunt uitvoeren.

Nu komt het mooie aan de blockchain. In tegenstelling tot de bank is er nu niet één centraal punt dat de transactie controleert, maar zijn er meerdere punten die deze transactie controleren.

De punten noem je “nodes”. Iedere node heeft een kopie van de database. Bij iedere transactie worden er willekeurig verschillende nodes gekozen om een transactie te controleren en goed te keuren.

Het voordeel van verschillende nodes is, dat het nagenoeg onmogelijk is om een transactie te vervalsen. Iedere node heeft namelijk een exacte kopie van de database. Mocht er bij verschillende nodes een verschil duidelijk worden in de database, dan wordt de transactie niet goedgekeurd.

Om dit mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamd consensusalgoritme.

Waarom blockchain?

Waarschijnlijk is het grote voordeel van de blockchain je al duidelijk geworden. Door gebruik te maken van verschillende nodes zorg je er voor dat er gebruik wordt gemaakt van een decentraal systeem.

Je bent niet meer afhankelijk van één centraal punt, zoals de bank. Mocht de bank een storing hebben, dan ligt vaak het hele betalingsverkeer bij die bank plat. Mocht er in de blockchain een node uitvallen, dan zijn er nog genoeg andere nodes, om zijn plaats in te nemen en de transactie alsnog te controleren.

Toepassingen blockchain

De meest bekende toepassing van de blockchain ken je van Bitcoin. De Bitcoin gebruikt de blockchain voornamelijk voor het uitvoeren en controleren van transacties. Maar door de opkomst van de altcoins, worden er steeds meer toepassingen ontwikkeld.

Zo heeft Cardano smart contracts ontwikkeld, die het mogelijk maken om digitaal contracten op te stellen. Voordeel van deze contracten is dat er geen tussenpersoon nodig is, zoals een notaris.

Zo blijven de ontwikkelingen voor de blockchain doorgaan en zullen er nog vele toepassingen volgen.