Wat betekent FUD?

De cryptomarkt is zeer volatiel. Er zijn constant veranderingen in de koers. Zowel naar boven als beneden. Eén van de redenen van een dip kan te maken hebben met FUD. Maar wat is FUD en hoe ontstaat het?

Wat is FUD?

FUD staat voor Fear, Uncertainty and Doubt. Vertaald in het Nederlands: Angst, onzekerheid en twijfel. Dit ontstaat als de koers van een crypto munt ineens flink gaat dalen. De reden van die daling kan van alles zijn, maar daarover straks meer.

Door de daling, gaan mensen twijfelen, worden ze onzeker en zelfs angstig. Ze zijn bang dat de koers nog verder zal gaan dalen en dat ze flink verliezen. Hierdoor verkopen ze hun crypto munt, vaak met verlies, waardoor de koers nog verder gaat dalen. Door deze daling gaan mensen twijfelen, worden ze angstig en… je snapt waar het naartoe gaat 🙂

Hoe ontstaat FUD?

Zoals je al hebt gezien ontstaat FUD dus door emotie bij mensen als de koers daalt en ze bang zijn om geld te verliezen. Grote beleggers maken hier handig gebruik van om de koers van een bepaalde crypto munt snel te laten dalen.

Er wordt dan doelbewust negatief nieuws over een crypto munt verspreid. Hierdoor gaan mensen de munt verkopen, met een koersdaling als gevolg. Andere mensen zien dit en gaan twijfelen, worden onzeker en verkopen ook uit angst. FUD is geboren.

De grote beleggers maken gebruik van deze kans om groot in te kopen omdat de prijs natuurlijk een stuk lager is. Hierdoor maken ze op de lange termijn flinke winst. Klinkt als valsspelen toch?

In zekere zin is dat het ook en wordt er handig ingespeeld op de emoties van mensen. Dit komt omdat veel mensen instappen met FOMO en zelf geen onderzoek hebben gedaan naar de munt.

Afbeelding van een tweet waarin FUD wordt veroorzaakt door Elon Musk

FUD ontstaat natuurlijk niet alleen maar door de “valse” tactiek van beleggers, maar kan ook ontstaan doordat een munt negatief in het nieuws komt. Een voorbeeld hiervan is een antwoord van Elon Musk op een tweet waarin wordt beweerd dat Tesla al hun Bitcoins dumpt. Het is slechts één woord, maar veroorzaakte een hoop commotie.

Heel veel mensen hebben toen hun Bitcoins verkocht met FUD bij anderen als gevolg. Ook de maatregelen van de Chinese overheid hebben de Bitcoin koers geen goed gedaan.

Zo zie je maar dat FUD op verschillende manieren kan ontstaan. Maar wat kun je er tegen doen?

Hoe kun je FUD voorkomen?

Helemaal voorkomen kan natuurlijk niet omdat het om een grote groep mensen gaat. Maar laten we eens kijken hoe je FUD bij jezelf kunt voorkomen.

Emotie uitschakelen

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar schakel je emotie uit. Accepteer dat je het geld wat je inlegt kwijt kunt raken. Investeer dus ook alleen maar met geld wat je kunt missen.

Doe onderzoek

DYOR! Do Your Own Research, oftewel doe je eigen onderzoek. Investeer niet zo maar in een munt, omdat je hebt gehoord dat die specifieke munt echt gaat knallen. Voor je het weet koop je met FOMO, slaat de koers om en slaat je emotie om in FUD.

Door goed onderzoek, sta je achter je investering of weet je dat het een goed moment is om uit te stappen.

Maak een plan

Emoties onder controle houden is moeilijk, vooral als je van te voren geen plan hebt. Stel jezelf doelen. Bepaal wanneer je uitstapt, zowel bij winst als bij verlies.

Om er voor te zorgen dat je aan goed risicomanagement doet, bepaal je van te voren wat het maximale verlies is dat je wilt nemen. Op dat punt stel je dan een stop-loss (SL) in. Hierdoor weet je wat je maximaal kunt verliezen in een trade en houd je al rekening met dit verlies.

Daartegenover staat je take-profit (TP). Vooraf bepaal je wanneer je winst gaat nemen. Dit kan op één moment zijn, maar kun je ook verspreiden over meerdere momenten.

Belangrijk is dat je vooraf duidelijk hebt, wat je met een trade wil gaan doen. Hierdoor weet je precies wat er kan gebeuren en kun je jouw emoties onder controle houden.

Nog een laatste opmerking over het maken van een plan: STTP! Stick To The Plan! Oftewel houd je aan het plan. Klinkt logisch, maar laat je niet verleiden om er van af te wijken.

Tot slot

Waarschijnlijk ga je nog een moment van FUD ervaren, of misschien is het je al eens overkomen. Helemaal uitschakelen van emoties is namelijk moeilijk en moet je leren. Ervaring in de cryptowereld helpt hierbij.

Eén ding moet je onthouden: Verkoop nooit uit angst om te verliezen.