Wat betekent DYOR?

DYOR staat voor Do Your Own Research. Vertaald naar het Nederlands is dat: Doe je eigen onderzoek. Wat dat te maken heeft met crypto vertel ik je in dit artikel.

DYOR voorkomt FOMO en FUD

Nu je dit leest ga ik er van uit, dat je geïnteresseerd bent in crypto en er waarschijnlijk ook al wat vanaf weet. Dat is geen vereiste natuurlijk, maar het helpt wel om dit artikel beter te begrijpen.

Want als je al even bezig bent met crypto heb je het vast al eens meegemaakt, dat er iemand tegen je zei: “Wow, deze crypto munt moet je echt kopen. Iedereen heeft het er over, kijk die stijging! Anders ben je te laat.”.

Herkenbaar? Zo stappen de meeste mensen in de wereld van crypto. Ze horen het van iemand, die heel enthousiast is en natuurlijk willen zij deze kans niet laten lopen. Ze stappen in en kopen de munt. Waarschijnlijk tegen een veel te hoge prijs.

Maar goed de prijs stijgt nog iets verder en ze worden enthousiast. Totdat de piek is bereikt en de koers ineens in elkaar stort. De hype is over. Typisch geval van FOMO.

Had dit voorkomen kunnen worden? Jazeker! Door eerst zelf goed onderzoek te doen. Dan had je kunnen zien, dat de prijs al enorm was gestegen en dat het instapmoment voor nu waarschijnlijk niet verstandig was geweest.

Of dat het project wat achter deze munt zit eigenlijk helemaal niets voorstelt en de hype waarschijnlijk tijdelijk is.

Moraal van dit verhaal: Door eerst zelf onderzoek te doen had je waarschijnlijk nooit ingestapt.

Twitter bericht met daarin een antwoord van Elon Musk op een negatief bericht over de Bitcoin.

Maar hoe zit dat met FUD? Eigenlijk hetzelfde. Er zijn soms momenten dat er in het nieuws iets negatiefs naar buiten komt over een crypto munt. Zo is de Bitcoin vaak het slachtoffer.

Door eerst zelf onderzoek te doen, kom je er vaak achter dat dit soort tweets van Elon Musk niet meteen iets zeggen.

Hij reageert vaker op tweets en vaak zeggen die antwoorden niet direct iets. Mensen interpreteren het op hun eigen manier. Met alle gevolgen vandien.

Tot slot

Door zelf eerst onderzoek te doen, voorkom je momenten van FOMO en FUD. Denk goed na, onderzoek en neem daarna een weloverwogen en onderbouwde beslissing.