Wat betekent bull market en bear market?

De crypto markt is voortdurend in beweging. Twee termen die je daarbij tegen kunt komen zijn bull en bear. Maar wat hebben stieren en beren met crypto te maken?

Bull market

Je hebt het over een bull market als de koers geruime tijd een stijgende lijn laat zien. De algehele trend is dan bullish. Natuurlijk daalt de prijs in een bull market ook. Maar de koers heeft vooral higher-lows.

Afbeelding van een bullish trend in Tradingview
– Een Bullish trend. De koers laat vooral een stijgende lijn zien.

Bear market

Het tegenovergestelde van de bull market is de bear market. De koers laat dan geruime tijd vooral een dalende lijn zien. In de bearmarket kan de koers ook stijgen, maar de algehele trend is bearish en dus een dalende lijn.

– Een Bearish trend. De koers laat vooral een dalende lijn zien.

Speculatie

Wanneer je in een bull of een bear market komt is moeilijk te voorspellen. Stijgingen en dalingen zijn voornamelijk afhankelijk van gebeurtenissen en menselijke emoties. De koers kan ineens enorm dalen door FUD of enorm stijgen door FOMO en even later precies het tegenovergestelde gaan doen. Dat betekent niet automatisch dat er een bull market of een bear market is begonnen.

Het is dus niet te voorspellen wanneer een bull market of een bear market aanbreekt. Vaak zijn er wel specifieke punten in de geschiedenis van een koers aan te wijzen wanneer een bear market is begonnen, maar garantie biedt het nooit. Het is belangrijk om zelf de koers goed in de gaten te houden en je eigen onderzoek te blijven doen.